Maisto dirbtuvių dalyviai sumuštinių dizainui pasitelkė statybinius įrankius (foto)

Laikas.lt

Vilniaus dailės akademijoje vykstanti jaunųjų dizainerių platforma „Dizaino pjūvis 2014“ ir Electrolux maisto ir dizaino laboratorija besidominčius maisto dizainu savaitgalį pakvietė sudalyvauti maisto dirbtuvėse „Sumuštinių mainai“ ir į ryto bei kelionių ritualo simbolį pažiūrėti per dizaino prizmę.

VDA pastatos „Titanikas“ vidiniame kiemelyje sukonstruotame šiltnamyje kiekvienas, pasitelkdamas virtuvėje neįprastas priemones – pjūklą, špakliavimo lentelę, plaktuką ar statybinį feną – galėjo realizuoti savo sumuštinio idėją. Tačiau, pagaminęs sumuštinį, dirbtuvių dalyvis turi jį supakuoti, parašyti linkėjimą ir palikti jį specialiai tam numatytoje vietoje, ragavimui pasirinkdamas anksčiau kažkieno pagamintą sumuštinį.

„Dizaino požiūris į sumuštinio ruošimą išryškina kiekvieną etapą, atkreipia dėmesį į patiekalo sudedamųjų dalių apdorojimo grožį. Sumuštinio gamyba – tarsi namo statyba, tik kitokiame mastelyje, todėl tam naudojamos statybinės priemonės simbolizuoja buities dramą ir sumanymo pompastiką. Vietoje pop precizikos ir elegancijos, specifikacijų griežtumo parodoma šiek tiek radikalesnė, brutalesnė atskirų dalių transformacija, originaliai atskleidžianti maisto produktų darną“, - sakė dirbtuvių iniciatorė, „Electrolux maisto ir dizaino laboratorijos“ koordinatorė, VDA dizaino katedros docentė Julija Mazurienė.

Pasak VDA dizaino vadybos programos lektorės Karolinos Jakaitės, į šias maisto dirbtuves galima žvelgti ne tik iš maisto, bet ir paslaugų dizaino pozicijų – apgalvotas ir į visumą sujungtas kiekvienas proceso etapas – nuo rankų plovimo iki sumuštinio įpakavimo ir mainų. Be to, dirbtuvės skleidžia ir socialinės sąveikos bei ekologines idėjas.

Vakar vykusiame maisto dirbtuvių atidaryme savo sumuštinius pagamino ir ragauti paliko VDA dizaino katedros vedėjas, dizaineris Juozas Brundza, grafinio dizaino katedros docentas Robertas Jucaitis, drabužių dizaineris Aleksandras Pogrebnojus.

Daugiau nuotraukų - galerijoje.

Dizaino katedra, dizaino pjūvis, Dizaino savaitė, sumuštinių mainai, Vilniaus dailės akademija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai