Now Reading
Gatvės menas grįš į Vilnių

Gatvės menas grįš į Vilnių

Gatvės menas grįš į Vilnių

Laikas.lt
Manto Puidos nuotr.

Pernai Vilniaus gatvėse debiutavo festivalis „Vilnius Street Art“. Jo organizatoriai nerimsta ir šiemet – rugsėjo pradžioje tikisi įgyvendinti dar ambicingesnę programą. Pirmojo festivalio sėkmė ir atgarsiai užsienio žiniasklaidoje sužadino norą atvykti vienus garsiausių menininkų iš Brazilijos, Ispanijos, Lenkijos bei Vokietijos. Kol kas užsienio menininkų vardus festivalio organizatoriai laiko paslaptyje ir planuoja paskelbti birželio pradžioje.

Be garsių užsienio vardų Vilniaus gatvės meno festivalis siekia tapti ir platforma jaunųjų Lietuvos menininkų pasirodymams pasaulinėje scenoje. Savo kūriniais miestą papuoš Ernestas Zacharevičius, kurį vilniečiai gerai atsimena dėl piešinio ant „Lietuvos“ kino teatro. Taip pat prisijungs kauniečiai menininkai Tadas Šimkus ir Žygimantas Amelynas, išgarsėję savo piešinių „Meistas“ ant Kauno „Fluxus ministerijos“.


Aisčio Kavaliausko nuotr.

Jeigu tik leis galimybės, festivalio organizatoriai šiemet tikisi surengti konkursinę programą – pakviesti visus atvirai siūlyti savo eskizus konkrečiai sienai. Tai yra viena iš pagrindinių festivalio misijų – atrasti naujų vardų, naujų talentų, suteikti jiems galimybę „išlįsti iš pogrindžio“ ir sukurti legalų piešinį ant legalios sienos. „Lietuvoje yra tikrai įdomių menininkų ir būtų puiku, jei šis festivalis taptų kasmetine scena, kurioje gali pasireikšti tiek lietuviai, tiek svečiai iš užsienio. Pirmojo festivalio tikslas yra atkreipti dėmesį, išprovokuoti diskusiją ir pagrįsti pamatus ateinantiems metams“, – dar pernai savo idėjomis dalijosi Ernestas Zacharevičius, Malaizijoje išgarsėjęs ir jau visame pasaulyje pripažintas menininkas bei vienas iš festivalio iniciatorių.

Pernyšktį festivalį „Vilnius Street Art“ trumpai apžvelgęs dailininkas Gitenis Umbrasas, kvietė pamąstyti, kiek legalizuotas gatvės menas lieka gatvės menu. Vis tik mano, jog „maištas-juokas įgauna profesionalumo chuliganiškos laikysenos sąskaita. Manau, kad ir miestui naudinga parodyti, jog sienų tapyba irgi gali būti meno kūriniai. Solomonų paplitimas mieste rodo meno badą Vilniuje“.

Būtent tai parodė pirmasis festivalis „Vilnius Street Art“ – 5 garsūs menininkai iš Lietuvos ir užsienio miestui padovanojo savo kūrinius, kurie susilaukė didelio žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio bei teigiamo vertinimo.

Į festivalį pernai atvyko tarptautinėje meno (ne vien gatvės!) scenoje vienas geidžiamiausių kūrėjų laikomas amerikietis Markas Jenkinsas su kolege Sandra Fernandez. Jų sukurti bekojai berankiai „balvonai“ ant Šiuolaikinio meno centro stogo ir apačioje bei kitose miesto vietose abejingų nepaliko.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tarptautinis architektų duetas „Upperstudio“ (Ivane Ksnelashvili, Gruzija, Sebastiano Maiolino, Italija) vieną Rotušės koloną pusmečiui įvyniojo į „auksą“, kuris pastatui suteikė santūraus nuotaikingumo. Lietuvos gatvės meno senbuvis Antanas Dubra apleistą buvusios Šv. Jokūbo ligoninės pastatą papuošė dideliu charizmatišku šuniu (pastatas neseniai nugriautas). Jaunas kūrėjas Jurgis Tarabilda apgyvendino sieną Odminių gatvėje, o Ernestas Zacharevičius apjungė lietuvišką ir tarptautinę programą. Jo nupiešti tarp virvučių žaidžiantys vaikai ant „Lietuvos“ kino teatro sienos iššaukė diskusijų audrą dėl gatvės meno, meno gatvėje ir nerašytų „gatvės taisyklių“.


Igno Falkausko nuotr.

„Darome viską, kas mūsų galioje, kad prisidėtume prie Vilniaus tapsmo atviru miestu menui ir įvairioms jo formoms. Norime, kad gatvės menas neliktų tamsiuose užkaboriuose ir tikimės, kad visuomenė laukia spalvomis bei kitomis formomis atgyjančių sostinės sienų, todėl stengiamės jas patikėti tik geriausią vardą užsitarnavusiems pasaulinio garso menininkams ir jauniems talentingiems lietuvių kūrėjams, kuriems tai būtų šansas pasirodyti ir išgarsėti“ – teigia festivalio organizatorė Ūla Ambrasaitė.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top