Now Reading
DIZAINO PJŪVIS 2014: be aštrių peilių ir kraujo, bet su aštriai aktualia kūryba

DIZAINO PJŪVIS 2014: be aštrių peilių ir kraujo, bet su aštriai aktualia kūryba

DIZAINO PJŪVIS 2014: be aštrių peilių ir kraujo

Laikas.lt

„Dizaino savaitės“ metu, gegužės 7–11 d., VDA pristato jaunųjų dizainerių platformą – „Dizaino pjūvis 2014“.

Siekdami parodyti tai, kas slepiasi po apgaulingai paprastu dizaino vardu, tarsi skalpeliu jį įpjaus ir iš vidaus jo įvairovę parodys Grafinio dizaino, Industrinio dizaino, Kostiumo dizaino, Tekstilės dizaino ir UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos katedrų studentai. 

Pjūviais gyvenime siekiame identifikuoti problemas, arba išsiaiškinti, kas slepiasi už fasadinės reiškinių pusės. Be pjūvių nebūtų išradimų, sprendimo būdų, dalybų ir kūrybos. Šiandien net ir pats dizainas, sutinkamas kiekviename žingsnyje, tapo aktualus ir aštrus kaip peilis – perskrodžiantis kone kiekvieną mūsų veiklą – nuo ryto iki vakaro matomus prekės ženklus, nuo ryto iki vakaro dėvimus drabužius, nuo ryto iki vakaro valgomą maistą.

Nuo trečiadienio iki savaitės pabaigos lankytojai kviečiami būtent ten, kur simboliškai ir gimsta, yra operuojamas ir kuriamas naujausias dizainas – atvirose Akademijos dizaino erdvėse „Dizaino pjūvis 2014“ startuos trečiadienį „Electrolux“ maisto ir dizaino laboratorijoje jau ne pirmą kartą vykstančiais „Pokalbiais dizaino virtuvėje“. Šįkart apie kūrybinio mąstymo metodą „Design thinking“ diskutuos ISM Vadybos ir ekonomikos universitete steigiamo Verslo inovacijų instituto projektų vadovė Indrė Kreivytė, dizaino
 istorikė,
 VDA
 dizaino vadybos
 programos
 lektorė Karolina Jakaitė. „Design thinking“ kūrybinį procesą tiesiogiai orientuoja į vartotojo poreikius, į jį įtraukiant įvairių disciplinų specialistus. Šie geba sujungti skirtingus požiūrius į vieną ir suteikti sprendimams prasmės, vertės ir potencialo rinkose“, – sako I. Kreivytė. 

Jei anksčiau operacinė aplinka jus nuteikdavo ne itin pozityviai, ketvirtadienį vyksiantis „Dizaino pjūvio“ atidarymas įrodys, kad ne visi pjūviai skausmingi. Tai galimybė iš vidaus pažvelgti į jauno kraujo kuriamus komunikacinio dizaino, daiktų, kostiumo, tekstilės dizaino projektus. Vienas jų – Kostiumo katedros II kurso bakalaurų jungtinės kolekcijos „Pozityvas/negatyvas“ pristatymas (kuratorė prof. dr. Jolanta Vazalinskienė). Tik čia prieš įsigydami ir naudodami lietuviško dizaino objektus lankytojai turės galimybę pasikonsultuoti su jaunaisiais dizaineriais iki savaitės pabaigos veiksiančiame Dizaino kioske.

Vakare VDA lauko ekspo bus pristatyta bendra Kostiumo dizaino katedros IV kurso bakalaurės Liucijos Kvašytės ir Ingros Miler ekspozicija „Young Bloods / Golden Toys“ – tiesmuka, įvairiaprasmė instaliatyvi ekspozicija sudaryta iš funkcionalių daiktų ir objektų. Kostiumo dizaino katedros hole ir koridoriuje bus pristatomi inovatyvūs mados dizaino objektai ir inovacijos, kūrybinių dirbtuvių fragmentai.

Penktadienį precizišką Grafinio dizaino katedros veiklos pjūvį atliks prof. Aušra Lisauskienė paskaitoje „GDK pjūvis“. Kokios grafinio dizaino perspektyvos, naudos ir galimybės vertinga išgirsti ir būsimiems studentams, ir jau patyrusiems dizaino chirurgams. 

Savotišką iššūkį naujam į miesto maitinimo erdvę įsisukusiam žinomam paslaugų ženklui penktadienį mes maisto dirbtuvių atidarymas. Tik kitaip nei ten, čia – daugiau bendravimo, emocijų dalybos, galų gale – žaidimas. Vidiniame VDA Dizaino inovacijų centro „Titanikas“ kiemelyje Dizaino katedros „Electrolux“ maisto ir dizaino laboratorija kvies į „Sumuštinių mainus“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Sumuštinio gamyba kaip namo statyba kitokiame mastelyje, dėl to Maisto dirbtuvių priemonės – statybų įrankiai, o tai – simbolinė buities drama ir sumanymo pompastika, todėl nenustebkite, kad PJŪVIAI bus atliekami pjūklais, naudojamos špakliavimo mentelės, statybiniai fenai, plaktukai, obliai, maketiniai peiliai ir t.t. Tai, kaip suprojektuosite savo sumuštinį priklausys ne tik nuo norų, įpročių, bet ir nuo to, ar laikysitės instrukcijų, kol galiausiai sumuštiniu, kaip Jūsų asmeninio dizaino projektu, turėsite apsikeisti su kitu naujai gimusiu maisto dizaineriu. Juk neretai skanesnis kito paruoštas maistas, dažnai smagiau gaminti ne sau, o kitam, tad perkate ne sumuštinį, o bendravimą. 

Nors Vilniaus dailės akademijos tekstilės galerijoje „Artifex“ nuo balandžio 29 dienos jau veikia suomių tekstilės menininkės ir dizainerės Teijos Puranen paroda, šeštadienį su kūrėja, dirbančia tokioms tekstilės įmonėms kaip Marimekko, Finlayson, Fiskars ir Nanso, „Dizaino pjūvio“ lankytojai turės galimybę susitikti paskaitoje apie šiuolaikinį tekstilės dizainą. Tai laisvai samdoma tekstilės dizainerė kurianti ir parduodanti rankomis arba skaitmeniniu būdu kurtus tiražuojamus medžiagų atspaudus. „Mano tikslas – įkvėpti klientų įmonių dizaino departamentus. Mano kūriniai sklando tarp dvimatės ir trimatės dimensijų tarsi struktūriniai tekstilės elementai. Technika ir plastinė medžiaga sujungia šiuolaikinę ir amatų tradicijas“, – sako T. Puranen. 

Simboliška, bet kūrybiški pjūviai be kraujo, būtent ten, kur ir gimsta būsimieji dizaino chirurgai – Vilniaus dailės akademijoje, suteiks galimybę dizaino peilio kriaunas palaikyti patiems lankytojams – susipažinti su dizaino aplinka ir vidumi, sudėtinėmis dalimis ir rezultatais, rasti daug skirtingų ypatybių po vienu dizaino vardikliu, „Dizaino pjūvis 2014“ gegužės 7–11 d. 

„Dizaino pjūvio 2014“ renginiai ir programa.
 
Vieta: (Vilniaus dailės akademija, Titanikas, Maironio g. 3, Vilnius):

  • I a. Holas, 115, 112 auditorijos
  • II a. Kostiumo dizaino katedra koridorius
  • III a. Industrinio dizaino katedra koridorius
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top