Now Reading
Geriausia PIN dienos kūrėja išrinkta grafikė Shaltmira

Geriausia PIN dienos kūrėja išrinkta grafikė Shaltmira

Geriausia PIN dienos kūrėja išrinkta grafikė Shaltmira

Laikas.lt
Ryčio Šeškaičio nuotr.

Antradienio vakarą Vilniuje, kultūros bare „Kablys“ įvyko Pasaulinės intelektinės nuosavybės (PIN) dienos uždarymas. Jo metu buvo paskelbti publikos geriausiai įvertinti PIN dienos kūrėjai. Pirmoji vieta ir 3000 Lt čekis atiteko grafikei Shaltmirai. Organizatoriai pažadėjo, kad darys viską, jog PIN diena įvyktų ir kitais metais ir taptų tradicine kūrybos švente.

Piniginis įvertinimas nugalėtojai – pirmasis

Balandžio 24-26 dienomis švęstoje PIN dienoje buvo pristatyta per 50 skirtingų kūrinių, prie kurių dirbo virš 200 jaunos kartos Lietuvos menininkų. Žiūrovai išmaniaisiais telefonais galėjo vertinti kiekvieną kūrinį penkiabalėje skalėje. Savo balsus atidavė virš 1000 lankytojų. Aukščiausią balą jie parašė grafikei ir komiksų piešėjai Eglei Tamulytei, kuriančiai Shaltmiros vardu. Ji PIN dienoje pristatė komiksų parodą „Skersai išilgai“, kuri buvo eksponuota bare „Jamaika“.

„Ačiū tiems, kurie su manimi. O visiems kitiems – sėkmės“, – atsiimdama prizą sakė Shaltmira, vėliau prisipažinusi, kad nesitikėjo, jog laimės.

„Tai yra pirmas atvejis, kai mano darbai įvertinami ne tik žodžiais ar like’ais. Tai priartina momentą, kai tiki, kad viskas įmanoma“, – kalbėjo ji. „Džiaugiuos šiuo renginiu. Jo dėka mano darbus pamatė daug naujų žmonių: jie vis prieidavo, klausinėjo apie darbus, prašydavo nusifotografuoti. Taip pat PIN dienoje buvo galima pamatyti save platesniam kontekste, pasižiūrėti kur esi greta kitų kūrėjų. Manau, kad daug ką iš dalyvių šis renginys paskatino pasitempti.“

Suderino gatvės meną ir literatūrą

Lankytojų balsai nulėmė, kad antrąją vietą užėmė Vilniaus dailės akademijoje tapybą studijuojanti Julija Linkutė ir jos projektas „Sveiki atvykę į Vilnių tokį, koks jis yra – maži mėnulio ežerai čia nesivaidena kol kas“. Jame autorė rinko Lietuvos miestuose esančių užrašų ant sienų nuotraukas ir iš jų dėliojo naujas istorijas. Žiūrovai galėjo matyti autorės sudėliotas istorijas arba, iš jos pagamintų kortelių, susidėlioti savas.

„Visada labai mėgau literatūrą. Dėl to šis projektas man buvo labai artimas – tai yra vizualusis menas, bet turintis ir literatūrinį prieskonį“, – kalbėjo J. Linkutė. Už antrąją vietą jai atiteko 1500 Lt prizas.

Anot autorės, PIN diena buvo prasminga tuo, kad jos metu autoriai galėjo nemokamai pristatyti savo kūrybą dideliam skaičiui žmonių: „Kiekvienam menininkui tai buvo didelė nauda. Dalyviams nereikėjo nuomotis galerijų, galėjome tiesiog parodyti tai, ką darome. Taip pat galėjome matyti ir kitų žmonių reakciją į mūsų darbus – o juk būtent jiems ir kuriame. Bent jau aš.“

Trečioji vieta – debiutuojančiai režisierei

PIN dienoje savo darbus pristatė nemažai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų. Vienas iš jų, spektaklis „Sapnas“ buvo įvertintas trečiąja vieta ir 500 Lt prizu. Pagal Augusto Strindbergo pjesės tokiu pačiu pavadinimu ištrauką pastatytas spektaklis vaizdavo groteskišką mokyklą, kurioje klausimai, kiek bus du kart du ar kas yra laikas nėra atsakomi taip paprastai, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Spektaklį režisavo LMTA teatro režisūros studentė Kamilė Gudmonaitė. Tai buvo jos, kaip režisierės debiutas.

K. Gudmonaitė teigė, kad PIN diena buvo proga teatrą iškelti iš įprastos akademinės aplinkos ir parodyti didesnei publikai: „Buvome pavargę nuo teatro teatrui. Nes dažniausiai į akademijos spektaklius vaikšto būtent žmonės iš teatro. O čia publika buvo visiškai kitokia – iš skirtingų sričių. Be to, po spektaklio sulaukėme labai daug atsiliepimų iš žiūrovų. Mums, kaip kolektyvui tai buvo labai svarbu. Nes teatras vyksta čia ir dabar. Jei jam pasibaigus nėra jokio atsako, tai tada nėra prasmės ir veikti.“

Sieks, kad PIN diena taptų tradicija

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Visame pasaulyje švenčiamos PIN dienos tikslas – parodyti intelektinės nuosavybės kūrinių svarbą mūsų gyvenime. Šiemet ši diena buvo orientuota į jaunuosius Lietuvos kūrėjus ir pirmą kartą švęsta taip aktyviai.

„Tai buvo kūrėjų šventė. Įsitikinome, kad ji tikrai yra reikalinga. Dėsime visas pastangas, kad PIN diena kitais metais vėl įvyktų ir taptų tradicija“, – kūrėjus sveikino vienos iš šventės organizatorių Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA projektų vadovė Justina Baliūnaitė. Būtent AGATA ir įsteigė prizus šventės dalyviams.

„Labai džiaugiuosi, kad šis renginys įvyko. Čia sutikau didžiulį būrį nuostabių žmonių. Renginį darėme, nes norėjome kūrybą kuo labiau paviešinti, pritraukti daugiau žmonių. Tai pavyko: visi iki vieno renginiai „Kablyje“ buvo anšlaginiai“, – džiaugėsi „Kablio“ programos koordinatorė Žydrė Gedrimaitė. PIN dienos metu „Kablyje“ buvo surengtas trijų dienų Kultūros maratonas, kuriame ir įvyko dauguma šventės renginių.

Dalyvius sveikino ir Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros profesorė Jolanta Talaikytė: „Minčių ateičiai turime su kaupu, dėl to norime, kad šventė taptų tradicija. Džiaugiuosi bendra energija, kuri vyravo čia visas tris dienas. Tai yra neįkainojamas turtas.“

PIN dieną organizavo Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA ir menų agentūra „Artscape“. Renginys buvo finansuojamas iš autorių teisių ir gretutinių teisių programos lėšų.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top