Now Reading
Naujausia LNDT premjera „Demokratija“ – apie kenkėjus ir naikintojus

Naujausia LNDT premjera „Demokratija“ – apie kenkėjus ir naikintojus

Naujausia LNDT premjera „Demokratija“ – apie kenkėjus ir naikintojus

Laikas.lt
S. Aginskaitės ir D. Matvejevo nuotr.

Gegužės 14, 16 d. Lietuvos nacionalinis dramos teatras pristatys paskutinę šio sezono premjerą – spektaklį „Demokratija“. Pjesės autorius – Mindaugas Nastaravičius, režisierius – Paulius Ignatavičius.

Spektaklis „Demokratija“ – groteskiška istorija apie vieno tipiško daugiabučio kaimynus, kuriems įgrysta nuolat dingstanti elektra. Kaimynai suvokia šio gedimo priežastį – elektros instaliacijoje apsigyveno graužikai. Įkūrę namo bendriją, jie svarsto, kokiu būdu „padaryti tvarką“. Galiausiai visi nusprendžia, kad naikinti reikia ne tik graužikus.

Kasdienė buitinė situacija išvirsta į konfliktą dėl įsitikinimų ir netikėtai gimusį galios troškimą. Išsirinkę bendrijos pirmininką, kaimynai jam suteikia teisę valdyti juos pačius. 

„Įkvėpimo sėmiausi dalyvaudamas savo namo bendrijos susirinkime. Svarstėme renovacijos galimybę. Po dviejų valandų diskusijų buvo nuspręsta, kad dėl visko kalta valdžia. Pagrindiniam pjesės personažui – elektrikui Algiui (akt. Algirdas Gradauskas) – taip pat atrodo, kad dėl visko kalta valdžia. Jis žiūri televizijos laidas, kovinius kino filmus ir jaučiasi žinantis, kaip būtų galima padaryti tvarką. Ne tiek elektros instaliacijoje, kiek visame pasaulyje. Algio žodyno turinys ir tvarkai daryti pasirenkamos kraštutinės priemonės lemia, kad šis spektaklis skirtas tik suaugusiems“, – sako dramaturgas Mindaugas Nastaravičius.

Ši pjesė 2013-ųjų lapkritį buvo pristatyta Nacionalinės dramaturgijos festivalyje „Versmė“. Pernai užuot rengęs pjesių idėjų konkursą, Lietuvos nacionalinis dramos teatras trijų jaunų dramaturgų užsakė parašyti po pjesę. Kūrybiniame procese dalyvavo ir trys jauni režisieriai. Šiam konkursui Mindaugo Nastaravičiaus ir Pauliaus Ignatavičiaus sukurta „Demokratija“ jau nuo 2014 m. gegužės 14 d. bus LNDT Mažosios salės spektakliu.

Pasak spektaklio autorių, piliečių renkamos valdžios ir jos galios tema subrendo diskutuojant apie vieną šiandieninių politinių bei socialinių problemų – lietuvių ir lenkų santykius.

„Mums atrodo, kad gatvių pavadinimai dviem kalbomis ar lenkiškų pavardžių rašymas originalo kalba – smulkmenos, kurias tam tikri asmenys sureikšmina ir paverčia dviejų tautų konfliktu. Žymus lenkų istorikas ir publicistas Adamas Michnikas tokius žmones vadina kenkėjais ir naikintojais. Šis spektaklis – apie kenkėjus ir naikintojus. Apie mus pačius“, – teigia jaunieji kūrėjai.

Režisierius P. Ignatavičius apie būsimą premjerą sako: „Šiandien žodį „demokratija“ siejame su savo gerove, tačiau tai klastingas ir sudėtingas reiškinys. Turbūt kiekvienas sutiksime, kad nebūtinai tai, ką pripažįsta minia, yra tolygu gėriui. Maža to, demokratija padeda iškilti demagogams, o kartais net visiškiems idiotams, pasižymintiems stipria įtaiga. O miniai reikia autoritetų, reikia jėgos, kuri ją valdytų, kuri atlieptų jų svajones, jų lūkesčius, žadėtų išspręsti jų problemas ir kartkartėmis pabūtų atpirkimo ožiu už nepavykusį gyvenimą. Ir būtent šis poreikis padaro žmogų vidutinybe: be valios, be jėgos, be individualumo, be polėkio… Visi mes iš prigimties esame vieni. Tai liūdna, bet kartu ir įkvepia: juk mes patys galime būti kūrėjai – savo gyvenimo, savo meilės, savo laimės, kad ir kaip banaliai tai skambėtų. Šiuo spektakliu siekėme atskleisti groteskišką, komišką ir absurdišką demokratijos veidą.“

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Demokratija“ – trečioji poeto ir dramaturgo M. Nastaravičiaus pjesė. Dvi ankstesnes – „Paukštyno bendrabutis“ (2012 m.) ir „Kita mokykla“ (2013 m.) – Klaipėdos jaunimo teatre pastatė Valentinas Masalskis.

 „Demokratijos“ dailininkė – Gintarė Jonaitytė, kompozitorius – Vladas Dieninis. Spektaklyje vaidina Rimantas Bagdzevičius, Algirdas Dainavičius, Algirdas Gradauskas, Tadas Gryn, Elzė Gudavičiūtė, Rimantė Valiukaitė, Toma Vaškevičiūtė.

Daugiau apie spektaklį: http://www.teatras.lt/lt/spektakliai/mindaugas_nastaravicius_demokratija/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top