Now Reading
Šiandien prasidedančios PIN dienos organizatoriai: „Norime, kad žmonės pradėtų vertinti intelektinę nuosavybę“

Šiandien prasidedančios PIN dienos organizatoriai: „Norime, kad žmonės pradėtų vertinti intelektinę nuosavybę“

Šiandien prasidedančios PIN dienos organizatoriai: „Norime

Laikas.lt

„Tikimės, kad ateityje mums nebereikės įrodinėti, kad ir kūrėjai yra verti deramo uždarbio“, – ketvirtadienį įvykusioje Pasaulinės intelektinės nuosavybės (PIN) dienos spaudos konferencijoje kalbėjo šventės organizatoriai. PIN diena bus švenčiama šeštadienį, balandžio 26-ąją, bet pirmieji renginiai sostinės kultūros bare „Kablys“ prasideda jau šiandien vakare.

Intelektinė nuosavybė – visur aplink mus

„Šį renginį organizuojame, nes norime, kad visuomenė, kiekvienas įš mūsų, pajaustų, kas yra intelektinė nuosavybė ir kodėl ji svarbi. Intelektinė nuosavybė yra visur aplink mus. Pavyzdžiui, jei fotografuojate mobiliuoju telefonu – ir mobilusis telefonas, kaip išradimas, ir juo padaryta nuotrauka yra intelektinės nuosavybės objektai“, – paaiškino Agnė Masalskytė, Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA direktorė. Asociacija yra viena PIN dienos organizatorių.

„Žmonės vis dar skirtingai vertina intelektualią nuosavybę ir materialią. Mes suprantame, kad neateisim į kavinę ir neišnešim kėdės, nors ji mums ir labai patinka. O su intelektine nuosavybe panašiai vis dar elgiamasi.

Norime padėti žmonėms suprasti, kad intelektinės nuosavybės kūrėjai turi daug mokytis, investuoti į save tiek laiką, tiek pinigus, kad galėtų dalintis savo kūryba. Norime juos apsaugoti ir padėti jiems iš savo kūrybos gyventi. Žinome, kad, pavyzdžiui, muzikantai dažnai vakare koncertuoja, o dieną turi dirbti vos ne statybose, kad galėtu išgyventi. Kad situacija pasikeistų turime ugdyti pagarbą kito žmogaus kūrybiškumui ir jo kūrybos vaisiams“, – kalbėjo AGATA direktorė.

Kūryba reikalauja didelių investicijų

Jai pritarė ir Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kostiumo dizaino katedros profesorė Jolanta Talaikytė: „Mes vis dar turime įrodinėti, kad ir kūrėjas yra vertas uždarbio. Taip neturėtų būti. Paruošti žiūrovui mados kolekciją yra didelis darbas. Tai nėra tik ant podiumo išėję modeliai. Jų drabužius reikia sukurti, pasiūti, pasirodymui sukurti muziką, choreografiją, suderinti šviesas – visa tai reikalauja didžiulių kaštų. Kūrėjai dažnai dirba ne dėl atlygio. Jie kuria, nes negali to nedaryti. Bet tai nereiškia, kad jų darbas neturi būti įvertintas.“

PIN dienoje VDA pristatys devynių jaunųjų dizainerių kolekcijas, jose dalyvaus virš 50 modelių. Taip pat bus įrengtos devynios meninės instaliacijos, kuriose savo darbus pristatys beveik 40 autorių. Mados šou prasidės šiandien, ketvirtadienį, 19:30 val.


Kolekcijos „CosmoJesus“ modelis (Tomo Adomavičiaus nuotr.)

Prie šventės prisijungė ir Vilniaus Užupio meno inkubatorius. PIN dienoje jie surengs netradicinę meno mugę. Pavyzdžiui, vienas iš menininkų tiesiog pardavinės atsakymus į klausimus – tai bus jo intelektinė nuosavybė. Juos nusipirkti bus galima ne tik už pinigus – bus galima ir mainytis.

„Kaip sako Užupio respublikos konstitucija, kurios mes nuoširdžiai laikomės, žmogus, o tai reiškia, kad ir menininkas, turi teisę į čerpių stogą ir karštą vandenį. Ši teisė turi būti užtikrinta“, – spaudos konferencijoje teigė Užupio meno inkubatoriaus atstovė Solveiga Gutautė.

Debiutuojanti teatro režisierė: „Renginio dvasia primena Vudstoko festivalį“

PIN dienos centras bus sostinės kultūros baras Kablys. Čia renginiai truks net tris dienas, balandžio 24, 25 ir 26 d. Per jas savo kūrinius pristatys VDA ir LMTA studentai, bus eksponuojamos parodos ir įrengtos instaliacijos, rodomi trumpametražiai filmai, vyks kiti renginiai. Šiandien, ketvirtadienį, 18 val. čia įvyks ir PIN dienos atidarymo renginys.

„Tai, kas šiandien prasidės „Kablyje“ yra labai smagu. Žmonių akys dega. Atrodo, kad šioje šventėje kūrėjai nori įgyvendinti savo didžiausias idėjas. Jie ateina ruoštis anksti ryte, o kai jiems vėlyvą vakarą sakai – „Žmonės, eikit ilsėtis“, jie patsako: „Negalime, mums reikia ruoštis.“ „Kablyje“ nebeliko nė vienos erdvės, kur nebus meno kūrinio ar instaliacijos“, – džiaugėsi „Kablio“ programos koordinatorė Žydrė Gedrimaitė.

Atskirą renginių programą „Kablyje“ ruošia Lietuvos muzikos ir teatro akademija. Vienas iš jų – debiutuojančios režisierės, grupės „Kamanių šilelis“ vokalistės Kamilės Gudmonaitės spektaklis „Sapnas“, įvyksiantis šiandien, 19 val.


Kamilės Gudmonaitės spektaklio „Sapnas“ akimirka

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Dalyvavimas PIN dienoje man yra dovana. Tai yra galimybė dalintis savo kūryba, o tai daryti šiais laikais, masinėje kultūroje, kai visko yra tiek daug – labai sudėtinga.

Pasiruošimas šventei man primena 70-aisiais vykusį Vudstoko festivalį, kai visi menininkai dirba kartu, susipažįsta tarpusavyje. Vieni kabina šviesas, statomos scenos, kažkas tau paskolina vinių, kažkas įkalą tą vinį į sieną. Su čia pažintais žmonėmis bendradarbiausiu ir toliau. Tai tikrai turės poveikį mano ateities kūrybai“, – neabejojo spaudos konferencijoje dalyvavusi režisierė ir muzikantė.

Sieks, kad šventė taptų tradicija

Renginio šūkis yra „PIN kodą pamiršti galima, PIN dienos ne.“. Organizatoriai nori, kad PIN dieną žmonės atsimintų ir ji būtų švenčiama metai iš metų.

Iš viso šiemet PIN diena bus švenčiama 13-oje Vilniaus vietų, jos metu bus surengta per 50 skirtingų jaunųjų menininkų pasirodymų. Žiūrovai galės balsuoti už jiems labiausiai patikusius pasirodymus, o nugalėtojų lauks pinigiai prizai iki 5 tūkst. Lt fondo.

Pilną PIN dienos dalyvių sąrašą ir jų pasirodymų laikus galima rasti specialiame tinklalapyje www.PINdiena.lt.

Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena pradėta švęsti 2001 m. Šią iniciatyvą pradėjo Pasaulinė intelektinės nuosavybės organizacija, siekdama švęsti kūrybiškumą ir įvertinti intelektinių kūrinių svarbą mūsų gyvenime. Balandžio 26-oji pasirinkta todėl, kad tą dieną, 1970 m. buvo pasirašyta Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos steigimo sutartis

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top