Now Reading
Pasaulinę intelektinės nuosavybės dieną Vilniuje – per 50 jaunos kartos menininkų pasirodymų

Pasaulinę intelektinės nuosavybės dieną Vilniuje – per 50 jaunos kartos menininkų pasirodymų

Pasaulinę intelektinės nuosavybės dieną Vilniuje – per 50 jaunos kartos menininkų pasirodymų

Laikas.lt
Nuotraukoje – grupė „Baltasis Kiras“

Balandžio 26-oji, Pasaulinė intelektinės nuosavybės (PIN) diena Lietuvoje šiemet bus ryški: ją švęs 13 skirtingų Vilniaus vietų, kuriose jaunos kartos šalies kūrėjai pristatys savo intelektinius kūrinius – nuo muzikos ir madų šou iki spektaklių ir modernaus meno instaliacijų. PIN dienos renginiai bus atviri visiems norintiems. Lankytojai galės vertinti kiekvieną iš kūrėjų, o geriausiems atiteks piniginiai prizai.

Tarp PIN dienos dalyvių – debiutuojantys mados dizaineriai iš Vilniaus dailės akademijos (VDA), jauno šalies teatro ir kino režisieriai iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA), nemažai muzikos atlikėjų – grupė „Baltasis Kiras“, džiazo atlikėja Milda Arčikauskaitė ir daugelis kitų.

PIN dienoje naują komiksų parodą surengs grafikė Shaltmira, grupės „Kamanių šilelis“ vokalistė Kamilė Gudmonaitė pristatys savo režisuotą spektaklį „Sapnas“, o šiuolaikinės akademinės muzikos kompozitorius Dominykas Digimas – muzikinį performansą „Deguonis“. Vieną didžiausių siurprizų ruošia LMTA orkestras – simfoniją jie planuoja atlikti uždarame Kultūros baro „Kablys“ riedlenčių parke.

Lankytojų taip pat laukia parodos, instaliacijos, kitų meno kūrinių pristatymai. Iš viso PIN dienoje bus galima išvysti daugiau nei 50-ies kūrėjų ar jų susivienijimų pasirodymus. Jie įvyks „Kablyje“, klubuose „SoulBox“ ir „Muzikos rūsys“, „Oslo namų“ menų erdvėje, senamiesčio baruose „Lizzaran“, „Jamaika“ ir „7 Fridays“, kavinėje „Vero Cafe“. Atskirą meno mugę surengs Užupio meno inkubatorius.

Ir meninė, ir pažintinė programos

Pagrindinis PIN dienos įvykių taškas bus „Kablyje“ – čia renginiai truks net tris dienas, balandžio 24, 25 ir 26 d. Per jas savo kūrinius pristatys VDA ir LMTA studentai, bus eksponuojamos parodos ir įrengtos instaliacijos, rodomi trumpametražiai filmai, vyks kiti renginiai.

Į PIN dieną įtraukta ir pažintinė programa: į nemokamas ekskursijas iš anksto užsiregistravusius dalyvius kvies Operos ir baleto teatras, Žaislų muziejus, Kino teatras „Pasaka“. Rūdninkų knygyne bus surengta diskusija apie vinilo praeitį ir dabartį Lietuvoje, kurioje dalyvaus ir buvusios Vilniaus plokštelių studijos redaktorė, lietuvišką muziką sovietmečiu leidusi Zina Nutautaitė.

Pilną PIN dienos dalyvių sąrašą ir jų pasirodymų laikus galima rasti specialiai sukurtame tinklalapyje www.PINdiena.lt.


Shaltmiros komiksas

Geriausiai įvertintam kūrėjui – 3000 Lt prizas

Lankytojai galės ne tik nemokamai aplankyti visus PIN dienos renginius, bet ir balsuoti, kuris kūrėjas ir jo kūrinys jiems patiko labiausiai. Balsuoti bus galima svetainėje www.PINdiena.lt per mobilųjį telefoną. Daugiausia lankytojų balsų sulaukusiam kūrėjui atiteks 3000 Lt prizas. Antrajam – 1500 Lt. Trečiajam – 500 Lt.

Dalis dalyvių bus vertinami kaip individualūs kūrėjai, kiti, pavyzdžiui, VDA madų šou, ar Užupio meno inkubatoriaus mugė – kaip menininkų susivienijimas.

„Švęsdami Pasaulinę intelektinės nuosavybės dieną norime atkreipti dėmesį, kad intelektiniai kūriniai neatsiranda savaime. Kad jie gimtų, reikia daug mokytis, eksperimentuoti ir investuoti tiek laiką, tiek pinigus. Tikimės, kad šie prizai bus paskata geriausiai publikos įvertintiems kūrėjams nesustoti ir kurti toliau“, – teigia prizą įsteigusios Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

PIN dienos konkurso nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti balandžio 29 d. vyksiančiame specialiame renginyje „Kablyje“.


CosmoJesus kolekcija (Tomo Adomavičiaus nuotr.)

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Švenčiama visame pasaulyje

Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, pradėta minėti 2001 m. Šią iniciatyvą pradėjo Pasaulinė intelektinės nuosavybės organizacija, siekdama švęsti kūrybiškumą ir įvertinti intelektinių kūrinių svarbą mūsų gyvenime. Balandžio 26-oji pasirinkta todėl, kad tą dieną, 1970 m. buvo pasirašyta Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos steigimo sutartis.

Intelektine nuosavybe yra laikoma nematerialioji nuosavybė, kuri yra žmogaus kūrybos bei protinio darbo rezultatas. Intelektinės nuosavybės teisė saugo išradimus, kūrybiškumą, išradingumą. Intelektinės nuosavybės objektas yra tiek meno kūrinys, tiek, pavyzdžiui, mobilusis telefonas ar skalbimo mašina.

Šiemet Vilniuje orientuojamasi būtent į meninę intelektinės nuosavybės pusę, išskirtinį dėmesį rodant jaunos kartos Lietuvos menininkams – esamiems ir būsimiems intelektinės nuosavybės kūrėjams.

PIN dieną organizuoja jau 15 metų intelektinę nuosavybę Lietuvoje ginanti gretutinių teisių asociacija AGATA ir menų agentūra „Artscape“, padedanti menininkams įgyvendinti jų kūrybines idėjas.

Video kvietimas:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top