Now Reading
Freestyle’o karalius nemirė, bet tegyvuoja albumas! (Jama & W koncerto apžvalga)

Freestyle’o karalius nemirė, bet tegyvuoja albumas! (Jama & W koncerto apžvalga)

Freestyle’o karalius nemirė

Kęstas Nevera

Jama & W debiutinio albumo „Gilumon“ pristatymo koncertas „Tamstos“ klube. Tiesą pasakius, net neketinau į jį eiti, bet vis dėlto sau pačiam netikėtai atsidūriau jame ir nė kiek nepasigailėjau! Puikus ketvirtadienio vakaras.

Žinojau, ką šie vyrukai daro – freestyle‘o show ant scenos. Kokybiškai, ne visada sklandžiai, bet gerokai sklandžiau negu didžioji dalis lietuviško hiphopo atlikėjų.  Pataisykit, jeigu klystu, bet jie kiek atitolę nuo to ortodoksinio hiphopo, kurio įsivaizduojamus principus taip dažnai manifestuoja atlikėjai bijantys ar nenorintys atitrūkti nuo vadinamojo „tikro repo“ (kas kam tikra, galų gale?). Man visada patiko tai, kad repas yra plati saviraiškos forma, kur praktiškai kiekvienas gali rasti savo vietą. Todėl kiek juokinga, kai tokią karštą meilę jam išpažįstantys vėliau imasi cenzūros ir skirsto į „tikra“ ir „netikra“. Pagalvokit, ar kartais sau patiems neprieštaraujate.

Grįžkime prie koncerto. Freestyleris Jama išleido albumą? Ką? Taip, jis pats sakė, kad jam keista repuoti iš anksto žinomus tekstus. Vyrukai, per penkerius metu sugroję bemaž 250 koncertų, kuriuose buvo vien tik freestyle‘as – improvizacija, žaidimai su publika ir kiti smagūs reikalai. Ne veltui jų auditorija labai įvairi. Šis teatrališkas šou įtraukia, o bendravimo su publika iš Jamos galėtų pasimokyti ne vienas Lietuvos MC. (Nenuostabu, juk, jeigu neklystu, Jamos profesija tampriai surišta su teatru).

Taigi, ant scenos penkių žmonių komanda: saksofonistas, bass gitaristas, būgnininkas, gitaristas W ir, žinoma, Jama – žmogus, kuris turbūt ir miega su mikrofonu. Freestylindamas, žinoma. Pirmoje koncerto dalyje tarp kūrinių iš albumo įmaišyti keli freestyle‘iniai intarpai, žaidimas su publika. Viskas tvarkingai ir sklandžiai. Juk toli gražu ne pirmą kartą daroma. Tiesa, buvo sudėtinga suprasti kai kuriuos žodžius. Vis dėlto, vibe‘as yra daugiau negu geras. Gyva muzika ir repas aukščiausiame lygyje – grupė susidirbusi tarpusavyje ir akivaizdžiai mėgaujasi tuo, ką daro.

Besibaigiant pirmajai koncerto daliai Jama išsitraukia dar vieną kozirį – anglų kalbą. Wow! Žinoma, kai anglų kalba nėra jo native tongue, vis tiek yra ribos, bet išdrįsti freestyle‘inti svetima kalba ir daryti tai tikrai neblogai… Na, tam reikia turėti daug drąsos ir pasitikėjimo. O to jam tikrai netrūksta.

Antrąją dalį vyrukai pradeda anglišku kūriniu. Puikiai. Vėliau – labiausiai judinantis kūrinys „Iš požemio į požemį“ (bent jau taip prasideda priedainis). Bangin‘ ass shit! Tik tema ir tekstas man vėl iškėlė klausimą – kodėl reperius taip skaudina, kad kažkuri visuomenės dalis show-off‘ina ir gyvena blizgantį glamūrinį gyvenimą? Neseniai G&G Sindikatas išmetė į internetą savo „Guli Guli“, Tavo Tėvas išmetė „Narcizai“.

Reperiai deklaruoja tai, jog yra patenkinti pasirinkę savo neglamūrinį gyvenimą, bet vis tiek jaučia pareigą paaiškinti glamūristams, kaip gyventi. Vyrai, ar jūs mokat už jų glamūrą? Kodėl jums skauda? Mamontovo sindromas ir amžina repo mįslė. Tiek to, saviraiškos laisvė vis dėlto.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Po šio kūrinio seko kitas, kuris, atrodo, iš Jamos pareikalavo labai gilaus įsijautimo. Visą kūrinį jis atliko užsimerkęs. Gražu matyti, kai atlikėjas ir muzikantai taip mėgaujasi savo atliekama muzika. Taip pat gražu matyti, kaip energingai į juos reaguoja publika.

Banali frazė, bet Jama & W nepalieka abejingų. Ir dažniausiai paperka auditoriją į savo pusę. Neveltui. Jama vien freestylindamas koncertuose turbūt praleido daugiau valandų negu dauguma Lietuvos MC praktikuodamiesi freestyle‘ą. Matyti, kad laisvalaikį jis taip pat praleidžia ne veltui. Kaip žinia, freestyle‘as tai pasąmonės srautas, tai, kas ant liežuvio. Gaila, bet, kaip matome per battle‘us, dauguma tesugeba apšerti varžovus keiksmažodžiais. Čia nei keiksmažodžių, nei priešiškumo. Vien tik geros emocijos.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top