Now Reading
LAIKAS „Kino pavasaryje“: apie du snieglentininko gyvenimus – prieš ir po traumos (nuomonė)

LAIKAS „Kino pavasaryje“: apie du snieglentininko gyvenimus – prieš ir po traumos (nuomonė)

LAIKAS „Kino pavasaryje“: apie du snieglentininko gyvenimus – prieš ir po traumos (nuomonė)

Eglė Kirliauskaitė
Laikas.lt

„Užteks jau „Kino pavasariui“ meno, atėjo laikas sportui“, – per „Kino pavasario“  dokumentinių filmų programos „Adrenalinas“ pristatymą juokavo ekstremalaus sporto atstovas Jonas Kriščiūnas. Be dramatiško pristatymo filmo „Snieglentininko istorija“, joje žiūrovai taip pat išvys kino juostas „Armstrongo melas“ („The Armstrong Lie“), „Banglentininkai“ („Storm Surfers“) ir „Bėgimas su buliais Pamplonoje“ („Encierro, Bull Running in Pamplona“).

„Snieglentininko istorija“ (angl. „The Crash Reel“), rež. Lucy Walker, JAV, Jungtinė Karalystė, 2013 m., 107 min.

Siužetas: pasakojama vieno iš garsiausių JAV snieglentininkų Kevino Pearce‘o istorija – nuo  gimimo iki lemtingos galvos traumos bei gyvenimą po jos. Talentingas sportininkas po nesėkmingai atlikto triuko vietoje aukščiausios 2010-ųjų olimpiados pakylos panyra į komą ir tik stebuklo bei nuolat juo besirūpinančios šeimos dėka po truputį prisikelia naujam gyvenimui. Tiesa, nors gydytojams ir šeimos nariams maldaujant to nedaryti, atsigavęs Kevinas vėl svajoja grįžti į profesionalų sportą bei nušluostyti nosį buvusiam didžiausiam savo konkurentui Shaunui White‘ui.

Pliusai: įspūdį daro tai, jog istorija yra paveiki emocijoms, daugiasluoksnė. Žiūrovas supranta tiek ekstremalaus sporto žavesį, trauką, tiek keliamą riziką, tiek sveiko proto ribas profesionaliame lygyje peržiangiančius standartus bei konkurenciją. Jis taip pat tampa liudininku ne tik asmeninės, bet ir šeimos tragedijos, tačiau kartu ir negali nesišypsoti žvelgdamas į beveik idealius, labai žmogiškus bei šiltus jų tarpusavio santykius. Siprus ir puikiai atskleistas Kevino brolio, turinčio Dauno sindromą, charakteris, puikiai išpildytas archyvinės medžiagos naudojimas.

Minusai: nors filmas tikrai neprailgo, manau, galėjo būti kiek trumpesnis – nuo to įspūdis tikrai nebūtų susilpnėjęs, veikiau priešingai. Taip pat šiek tiek kliuvo vietomis amerikietiškai saldoki, primityvoki herojų dialogai, pasisakymai.

Rinkis šį filmą, jei esi ekstremalaus sporto entuziastas, svajoji įvaldyti snieglentę, dievini  ašarą spaudžiančius dokumentinius filmus arba užklupo depresija – paskutiniuoju atveju kino juosta įkvėps džiaugtis bent tuo, jog esi sveikas ir iš tiesų turi daugybę galimybių keisti savo gyvenimą.

Nuogirdos: „Parduočiau snieglentę, bet kas dabar po šio filmo pirks…“, – po „Snieglentininko istorijos“ peržiūros juokavo vienas vaikinas. Nors tik pokštas, bet tai gana daug pasako apie filmo paveikumą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Įvertinimas (iš 5 balų): 4


Filmas rodomas:

  • 2014-03-25 17:15 — Vilnius – k.c. „Forum Cinemas Vingis”, 5 salė
  • 2014-03-29 20:15 — Vilnius – k.c. „Forum Cinemas Akropolis”, 1 salė
  • 2014-03-31 22:00 — Vilnius – k.c. „Forum Cinemas Vingis”, 5 salė
     
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top