Now Reading
Rekomenduojamų „Kino pavasario“ filmų penkioliktukas, kuris turėjo būti dešimtuku

Rekomenduojamų „Kino pavasario“ filmų penkioliktukas, kuris turėjo būti dešimtuku

Rekomenduojamų „Kino pavasario“ filmų penkioliktukas

Laikas.lt
Dovilė Raustytė

Festivalis „Kino pavasaris“ jau ant nosies – ketvirtadienį įvyks jo atidarymas. Programoje 247 filmai, tad pasiklysti joje ne taip ir sunku. Išnaršiau ją ir skersai, ir išilgai, tiksliau – stengiausi pažiūrėti kuo daugiau būsimo festivalio filmų, o kurių nespėjau, dėl vienokių ar kitokių priežasčių įtraukiau į must see sąrašą. Labiausiai kol kas sužavėjo programa „Baltijos žvilgsnis“: į kurį filmą dūriau, į tą pataikiau. Tačiau šį penkioliktuką, kuris turėjo būti dešimtuku, sudariau prieinamesnį masėms. Žinoma, kiek apskritai toks renginys kaip „Kino pavasaris“ gali būti orientuotas į masinį skonį.

Iš patirties galiu patarti, kemšant bilietus į kišenes, nesitikėti, kad tas 18 litų padarys kažkokį stebuklą. Tai priklauso tik nuo jūsų pačių. Šiek tiek labiau praplėtus akiratį, pamiršus įgimtą kritiko profesiją, galima puikiai praleisti laiką bet kuriame „Kino pavasario“ filme, nes jie tikrai atrinkti atsakingai ir kiekvienas gali kažką duoti, o pakeitus požiūrį galima sulaukti ir to stebuklo.

1. „Kombinatas „Viltis“ / „The Hope Factory“. Gal kas pamenate 2012 metais „Kino pavasaryje“ rodytą serbų režisierės Majos Miloš filmą „Klipas“? „Kombinatas „Viltis“ toli gražu nėra toks provokuojantis, tačiau šie filmai panašūs dokumentiniu istorijos pasakojimu. Atsimenate tuos klasiokus su treningais, kurie gerdavo alų iš bambalių? Tai šiame filme juos sutiksite tarsi nužengusius iš mokyklos prisiminimų. Lietuviškame kine marozu dažniausiai būna Mindaugas Papinigis, o jo misija – prajuokinti. „Kombinato „Viltis“ tikslas parodyti kaip iš tikro gyvena vieno Rusijos miesto jaunimas.

2. „Viešbutis“ / „Hotell“. Moterims, kurios nori pailsėti nuo antrosios pusės kino teatre. Žinoma, toms, kurios mėgsta ne tik holivudinius pasiseilėjimus. Puiki, skandinaviškai švari istorija apie „viešbučių terapiją“.

3. „Mergina iš spintos“ / „The Girl From The Wardrobe“. Lenkų kinas šiais metais ypatingai žavi. Šis filmas gan lengvas – tačiau jame bus ir juoko, ir tragedijos, ir kanapių kvapo, ir to, kas gydo vienatvės baimę. Jei patinka Alina Orlova, patiks ir ši lenkė iš spintos.

4. „Ida“. Vėl lenkų kinas. Nespalvotas, ramus, išgirtas tarptautiniuose festivaliuose už kinematografiją. Didžiausią įspūdį paliko geriausia iki šiol kine matyta savižudybės scena.

5. „Liguistai nesveiki žmonės“ / „Sichfuckpeople“. Mėgstantiems purviną dokumentiką. Man ji labai patinka. Šiek tiek hardcorinis. Apie Ukrainos nepilnamečius narkomanus, gyvenančius šiluminiuose mazguose.

6. „Anglijos karalienė pagrobė mano tėvus“ / „The Queen of England Stole My Parents“. Labai ameliškas ir monmartriškas filmas. Tai lietuvio Ernesto Jankausko darbas. Teko pabuvoti filmavimo aikštelėje ir, atvirai pasakysiu, tokio nerealaus rezultato nesitikėjau. Mielai pažiūrėčiau dar kartą.

7. „Kadagio gatvė“ / „Juniper Crescent“. Tai Tado Vidmanto naujausias filmas. Man labiau patiko „Būtina padaryti“ („Ticking Boxes“). Bet, manau, verta pamatyti viską, ką sukuria šis žmogus.

8. „Lošėjas“ / „The Gambler“. Bilietų, kiek žinau, į šį filmą nebėra. Tačiau, jei atsirastų proga, būtinai pažiūrėkite šį lietuvišką filmą. Jo scenarijaus bendraautorius – Kristupas Sabolius. O tai dar vienas lietuvis, kurio veiklą tikrai verta sekti.

9. „Tomas atvyko į kaimą“ / „Tom At A Farm“. Jei irgi esate įsimylėję Xavierą Dolaną, ir taip pasižiūrėsite jo naujausią filmą. Jei ne, dar yra laiko susipažinti su jo ankstesniais darbais: „Aš nužudžiau savo mamą“, „Įsivaizduojamos meilės“ ir „Bet kokiu atveju Lorens“. Pažiūrėkite bent vieną iš jų ir, gali būti, kad peržiūrėsite visus tris ir nusipirksite bilietą į ketvirtąjį.

10. „Pilkasis miestas“ / „Grey City“. Dokumentinis filmas apie nerealius dvynius Otavio ir Gustavo Pandolfo, kurie spalvina San Paulo miestą – valdžia užpaišo jų šedevrus pilkai, o jie vėl ant viršaus. Šis filmas tikrai padės kitomis akimis pažvelgti į visą grafičių kultūrą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

11. „Vilko vaikai“ / Wolfschildren. Mėgstantiems pokario tematiką ir ypač tiems, kurie nėra susipažinę su terminu „vilko vaikai“. Filmas nėra labai profesionalus, tai režisieriaus Ricko Ostermanno debiutas. Tačiau tikrai kai kurios vietos pritrenkia žiauriais praeities faktais.

12. „Dalaso klubas“ / „Dallas Buyers Club“. Na, šį filmą daugelis jau tikrai esate matę. Jei ne – turite galimybę tai padaryti per šių metų festivalį. Garantuotai bent kartą susapnuosite triukus su aktorystes profesija išdarinėjantį Matthew McConaughey.

13. „Sniego traukinys“ / „Snowpiercer“. Mokslinės fantastikos žanras, Tilda Swinton ir korėjiečių režisierius Bongas Joon-ho – stiprus trio norintiems pailsėti nuo kinopavasariškų filmų.

14. „Nimfomanė“ / „Nimphomaniac“. Tiesiog įvykis kino pasaulyje. „Kino pavasaris“ kviečia pažiūrėti keturias valandas trunkančias abi filmo dalis naktiniame seanse – nuo 00 val. iki 4 val. ryto. Bet bilietų, kiek žinau, nebėra.

15. „Groja Liuvinas Deivisas“ / „Inside Llewyn Davis“. Vien jau žiūrint brolių Coenų filmų trailerius šiurpsta oda. Ne kitaip ir šiuo atveju. Must see filmas numeris vienas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top