Now Reading
14 filmų, kuriuos verta pamatyti 2014-aisiais

14 filmų, kuriuos verta pamatyti 2014-aisiais

14 filmų

Kinomaistas.lt

Kokius įdomius filmus šiais metais mums pristato kino industrija? Pasiknaisiojome po įvairiausias bazes bei atrinkome 14 labiausiai dėmesio vertų, šiais metais pasaulio ir Lietuvos kino ekranuose pasirodysiančių filmų. Visi jie atrinkti vadovaujantis arba filmo režisieriaus buvusiais darbais, arba gerais aktoriais, arba scenarijumi, arba dėl intriguojančio debiuto…

Keletas sąraše esančių filmų jau buvo pristatyti praėjusių metų kino festivaliuose, tačiau plačiajai visuomenei – tik šįmet. Žinoma, nepamiršome ir lietuviškų darbų.

1. Paulo Thomo Andersono darbas  „Inherent Vice“

Kol kas dar nėra paskelbta oficiali „Inherent Vice“ premjeros data, tačiau filmas tikrai turėtų pasirodyti šiais metais. Režisierius Paulas Thomas Andersonas  mums visiems žinomas iš tokių filmų kaip kad „Hard Eight“, „Boogie Nights“, „Magnolia“, „Punch-Drunk Love“, „There Will Be Blood“. Paskutinis jo darbas „The Master“ užhipnotizavo ne vieną kino žiūrovą. „Inherent Vice“ scenarijus sukurtas remiantis to pačio pavadinimo Thomaso Pynchono novele.  Tai istorija apie privatų detektyvą Larry, kuris 1970-aisiais Los Andžele tiria savo buvusios merginos ir jos vaikino dingimo istoriją. „Inherent Vice“ paskyrėme pirmą numerį ne tik dėl to, jog pasitikime Paulo Thomo Andersono inteligentiškomis vizijomis, bet ir labai laukiame dar vieno stipraus aktoriaus Joaquino Phoenixo pasirodymo.

2.  Hosseino Amini debiutas  „The Two Faces of January“

Hosseinas Amini iki savo režisierinio debiuto „The Two Faces of January“ sėkmingai rašė scenarijus tokiems filmams kaip kad „The Wings of the Dove“, „Drive“ , „47 Ronin“. „The Two Faces of January“ scenarijų Amini parašė remdamasis 1964 metais išpublikuota to pačio pavadinimo Patricios Highsmith novele. Ta pati autorė parašė ir knygą „The Talented Mr. Ripley“. Filmo istorija mus nukelia į 1962-uosius, kuomet turtingi amerikiečiai Chesteris MacFarlandas ir jo žmona Colette apsilanko Graikijoje. Atėnų Akropolyje jie susipažįsta su Rydaliu, jaunu graikiškai kalbančiu amerikiečiu. MacFarlandai pakviečia Rydalį vakarienės, kurios metu Rydalis įsipainoja į Chesterio tamsius žaidimus ir Colettės grožio kerus. Jei Amini sugebės gerai suvaldyti režisieriaus pultą, turėtų laukti išties neblogas trilerio derinys, su puikiais aktoriais – Kirsten Dunst, Viggo Mortensen ir iš brolių Cohenų filmo „Inside Llewyn Davis“ pažįstamas balsingasis Oscaras Isaacas. Filmo pasaulinė premjera – balandžio 2 d. 

3.  Darreno Aronofsky epiškasis „Noah“

Režisierius Darrenas Aronofsky filmus kuria lėtai. Po paskutinio jo darbo „The Black Swan“ pasirodymo praėjo ketveri metai. „Noah“ – tai ne šiaip filmas, o didingų užmojų istorija apie Pasaulio sukūrimą. Ir žinant Aronofsky braižą, tai nebus vien specialiųjų efektų prikrautas epas. „ Filmo aktorių ansamblis ne mažiau įspūdingas nei pati istorija: Russellas Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkinsas, Emma Watson, Ray Winstone, Loganas Lermanas. „Noah“ pasaulinė premjera – kovo 27 d.

4. Weso Andersono filmas „The Grand Budapest Hotel“

Praėjusiais metais režisierius Wesas Andersonas visus sužavėjo savo ypač vizualia paauglių meilės drama „Mėnesienos karalystė“ („Moonrise Kingdom“), tad žiūrovai su nekantrumu laukia jo naujausio filmo „The Grand Budapest Hotel“, kurio veiksmas mus nukels į XX a. pradžios Vengriją. Šį filmą būtinai reikės pamatyti tiems, kurie mėgsta Andersono spalvas, fantazijas ir puikius aktorius: Ralphą Fiennesą, Saoirse Ronan, Edwardą Nortoną, Jude’ą Law, Oweną Wilsoną, Tildą Swinton. „The Grand Budapest Hotel“ premjera Lietuvoje – kovo 14 d.

5.  Igno Jonyno „Lošėjas“

Režisieriaus Igno Jonyno pirmo pilnametražio filmo „Lošėjas“ pasaulinė premjera praėjusių metų rugsėjį įvyko San Sebastiano kino festivalyje. Sudalyvavęs ne viename pasaulio festivalyje filmas vis dar neskuba į Lietuvos kino teatrus. Kol kas „Lošėjas“ pasirodys greitai startuosiančiame „Kino pavasaryje“, o visuotinė premjera numatoma tik rugsėjo 26 dieną. Aštraus siužeto „Lošėjas“ su trilerio ir melodramos elementais nagrinėja etinio pasirinkimo klausimus, atskleisdamas unikalią sankirtą tarp posovietinio konformisto ir kapitalistinio laimėtojo pasaulėžiūrų.

6.  Jonathano Glazerio filmas „Under the Skin“

Jonathanas Glazeris mums labiausiai žinomas kaip muzikinių video klipų ir reklamų kūrėjas. Kino žiūrovų dėmesį jis patraukė su 2004 metų filmu „Birth“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Nicole Kidman. „Under the Skin“ pasakoja istoriją apie ateivį, kurį į Žemę atsiuntė jo turtinga korporacija. Ateivio tikslas – medžioti neatsargius tranzuotojus ir perduoti juos savo rasei. „Under the Skin“ įdomus ne tik dėl režisieriaus eksperimentinio, į įprasto kino rėmus ne visada telpančio stiliaus, bet ir dėl pagrindinės aktorės Scarlett Johansson. Turbūt ne vienam iškilo klausimas, ar pavyks jai įkūnyti ateivį? Pasaulinė premjera – kovo 6 d.

7.  Davido Fincherio filmas „Gone girl“

Režisieriaus Davido Fincherio papildomai pristatinėti nereikia. Jo beveik dauguma kurtų filmų susišlavia gausybę apdovanojimų, nekalbant apie milijonines pajamas. Todėl beveik neabejojame, jog naujausias jo darbas „Gone girl“ taip pat sulauks milžiniško pasisekimo. Jo užtvirtinimui režisierius pasirinko ypač stiprius aktorius – Beną Afflecką ir Rosamund Pike. „Gone girl“  istorija prasideda, kuomet savo penktų vestuvių metinių dieną Nickas Dunne’as policijai praneša, jog dingo jo žmona Amy. Labai greitai visi pradeda įtarti, jog pats Nickas galėjo nužudyti ir pradanginti savo gražuolę žmoną. Pasaulinė filmo premjera – spalio 2 d.

8.   Alejandro González Iñárritu filmas „Birdman“

Sukurti „Birdman“ meksikiečiui režisieriui Alejandro González Iñárritu („Amores perros“, „21 Grams“, „Babel“, „Biutiful“) prireikė beveik ketverių metų. Rezultatas daugiau nei intriguojantis. Tai juodoji komedija apie niekam nebereikalingą, praeityje superherojų vaidinusį aktorių, siekiantį susigrąžinti savo buvusią šlovę. Pagrindinį vaidmenį „Birdman“ atliekantis aktorius Michaelas Keatonas 1989 metais suvaidino Bruce’ą Wayne’ą filme „Batman Returns“. Tad galime ir be tiesioginių užuolankų suprasti, koks superherojus bus parodijuojamas „Birdman“. Filme taip pat vaidins tokie aktoriai kaip kad Emma Stone, Andrea Riseborough, Edwardas Nortonas, Naomi Watts.

9. Wally Pfisterio fantastika „Viešpatavimas“ („Transcendence“)

Daugybę metų Wally Pfisteris stovėjo už kino operatoriaus vairo, daugiausiai bendradarbiaudamas su režisieriumi Christopheriu Nolanu. 2010 metais Pfisteris laimėjo Oskaro apdovanojimą už filmo „Inception“ kinematografiją. Tad filmuoti jis tikrai moka. O režisuoti filmus? Į šį klausimą atsakymą rasite pažiūrėję jo debiutinį filmą „Viešpatavimas“, kuriame suburtas išties neįtikėtinas (kaip debiutinam filmui) Holivudo aktorių žvaigždynas: Johnny Deppas, Rebecca Hall, Paulas Bettany, Morganas Freemanas, Kate Mara, and Cillianas Murphy. Pasaulinė filmo premjera – balandžio 17 d., Lietuvoje filmas pasirodys gegužės 2 dieną!

10.  Richardo Ayoade  filmas „The Double“

„The Double“ tikrai verta pamatyti ne tik dėl to, jog jis sukurtas remiantis Fiodoro Dostojevskio to pačio pavadinimo apysaka. Verta ir dėl aktoriaus Jesse Eisenbergo, kuris filme atliks du vaidmenis. Jis bus ir drovusis, niekieno nepastebimas Simonas, ir jo visiška priešingybė charizmatiškasis Jamesas. „The Double“ Lietuvoje bus pristatytas tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ metu, o pasaulio kino teatruose startuos balandžio 4 d.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

11. Hayao Miyazaki animacinis filmas „The Wind Rises“

Legendinis animacinių filmų kūrėjas Hayao Miyazaki paskelbė, jog „Kaze tachinu“ (angliškai „The Wind Rises“) – tai paskutinis jo režisuotas animacinis filmas, pasakojantis istoriją apie Jiro Horikoshi, kuris II pasaulinio karo metu projektavo japonų karinius lėktuvus. Nors „The Wind Rises“ premjera Japonijoje įvyko praėjusių metų vasarą ir filmas pretenduoja gauti Oskarą geriausių pilnametražių 2013 metų filmų kategorijoje, Europoje jis startavo tik prieš mėnesį.

12.  Johno Currano biografinė drama   „Tracks“

Filmo režisierius Johnas Curranas mums labiausiai įstrigo su savo vizualia ir jaudinančia drama „Nutapyta“ („The Painted Veil“, 2006). „Tracks“ turėtų būti panašios stilistikos darbas, bent jau vizualine ir vietos (veiksmas vyksta dykumoje) prasme. „Tracks“ – tai avantiūriška ir laukinė jaunosios Robyn istorija, kurioje ji kartu su savo keturiais kupranugariais ir ištikimu šunimi nusprendžia įveikti laukinę Vakarų Australijos dykumą. „Tracks“ pagrindinį vaidmenį atlieka aktorė Mia Wasikowska, jai komponuoja Adamas Driveris, labiausiai pažįstamas iš serialo „Girls“. Filmo premjera numatoma kovo 6 dieną. 

13.  V. Lekavičiaus ir A.Griciaus „Gustavo enciklopedija“

„Gustavo enciklopediją“ tiesiog būtina pamatyti, nes tai pirmasis lietuviškas filmas, sukurtas kompiuterinės 3D animacijos pagalba. Taip pat jį įvertins tie, kurie vis dar jaučia nostalgiją per Lietuvos televiziją rodytoms Gustavo laidoms. Pagrindinis vaidmuo filme teko, žinoma, Audriui Rakauskui, kurį žiūrovai pažįsta kaip TV laidos personažus Gustavą, Vėlyvį Kalėdauskį ar Nykštuką Beną.   „Gustavo enciklopedijos“ premjera Lietuvoje – spalio 17 d.

14.  Giorgos Lanthimos filmas „The Lobster“

Kol kas dar neaišku, ar šis filmas išties pasirodys 2014-aisiais, tačiau dėl tos mažos galimybės vistiek jį įtraukiame į sąrašo paskutinę vietą. Ir ne veltui, nes Giorgosą Lanthimosą drąsiai galima vadinti vienu talentingiausių naujosios kartos graikų režisierių. Labiausiai režisierius išgarsėjo 2009 metais sukūręs ypač kontraversišką filmą  „Iltinis dantis“ („Kynodontas“), kuris buvo vienas iš pretendentų laimėti Oskaro statulėlę geriausio užsienio filmo kategorijoje. Pirmasis angliakalbis Lanthimoso filmas „The Lobster“  – tai fantastinė meilės istorija apie miestą, kuriame žmonėms negalima išgyventi be antrosios pusės. Fantastiniame trileryje vaidins aktoriai Colinas Farrellas, Rachel Weisz, iš filmo „Adelės gyvenimas“ mums jau pažįstama  Léa Seydoux ir „Iltininiame dantyje“ matyta Angeliki Papoulia.

Prisipažinsime, šiais metais pamatyti vertų filmų yra daug daugiau, nei galėjo sutalpinti 14 numerių. Jei jums atrodo, kad kažką praleidome, lauksime pasiūlymų ir pastabų komentaruose.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top