Now Reading
„F 63.9“ – studeno filmas apie įsimylėjusį ir psichiškai sutrikusį žmogų (video)

„F 63.9“ – studeno filmas apie įsimylėjusį ir psichiškai sutrikusį žmogų (video)

„F 63.9“ – studeno filmas apie įsimylėjusį ir psichiškai sutrikusį žmogų (video)

Laikas.lt
Roko Tenio nuotr.

2005-aisiais metais Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) „F 63.9“ terminą įtraukė į Pasaulinę protinių ir elgesio sutrikimų klasifikaciją bei apibūdino jį kaip įpročių ir asmenybės sutrikimą. Šis terminas sukėlė nemažai diskusijų – kai kurie jį ėmė tapatinti su meilės apimto žmogaus būsena. Niujorko psichiatrijos instituto profesorius Maiklas Lebovičius papildė šį terminą tvirtindamas, kad meilė dažnai sukelia reakcijas, panašias į narkotinės medžiagos – amfetamino poveikį.

Būtent tokiu pavadinimu sukurta Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Naujųjų medijų meno studento Mindaugo Banio trumpametražė romantinė drama. Filme į meilę žvelgiama iš analitinės pusės, prilyginant ją ligai, kuri sekina ir gali paversti žmogų, net psichiškai nestabilia asmenybe.

Filmo scenarijaus autoriaus ir režisieriaus teigimu, sergantis psichikos sutrikimais ir įsimylėjęs žmogus labai panašūs, nes juos abu kamuoja nepaaiškinami ir protu sunkiai suvokiami negalavimai. M. Banys taip pat pastebi, kad tiek gyvenimu besidžiaugiantis, tiek juo nusivylęs žmogus gali būti vienodai paveikti meilės – skiriasi tik jų išgyvenimai.

„Minioje nesunku atskirti įsimylėjusį žmogų, greičiausiai jis bus besišypsantis, gražiai atrodantis, eis aukštai iškėlęs galvą, tačiau tuo pat metu paniuręs, neprisižiūrėjęs ir galvą nuleidęs asmuo gali būti tiek pat, o gal net ir labiau, paveiktas meilės. Dėl šios priežasties, mano pasirinktas personažas yra būtent antrasis asmuo“, – pabrėžia kūrėjas.

Filmo herojus Artūras (vaid. Justas Vanagas) neseniai išsiskyrė su mergina, jis stengiasi grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Viskas būtų puiku, jeigu ne staiga užgimęs eilėraštis, kuris tik dar labiau sujaukia vaikino kasdienybę ir paverčia jį nestabilia bei neprognozuojama asmenybe.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kūrėjų teigimu, filme vaizduojami išgyvenimai turėtų būti artimi ir jaunam ir senam, nes romantinėje dramoje atsispindi kiekvieno iš mūsų kasdienybė bei toje kasdienybėje vykstantys kartais protu sunkiai suvokiami dalykai. Taigi terminas „F 63.9” filme įgauna vizualinį pavidalą ir tampa realių įvykių seka.
Filmo “F 63.9” premjera vyks kovo 13-ąją, 19 valandą, seniausiame Kauno kino centre – „Romuva”.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top