Now Reading
Psichologija kitaip: kaip pabusti po žiemos miego

Psichologija kitaip: kaip pabusti po žiemos miego

Psichologija kitaip: kaip pabusti po žiemos miego

Laikas.lt

Kovas – ypatingas mėnuo tiek gamtai, tiek žmogui. Prabundame kartu su visa žeme, su jos gyvūnija ir augalija… Tai nuostabus laikas pažadinti savo vidines jėgas, visus resursus, pasirūpinti sveikata, apsivalyti… Šis laikotarpis savaime įkvepia permainoms.

Kaip natūraliai įsitraukti į šiuos procesus pataria psichologė-psichoterapeutė, Meno ir Garso terapeutė Alicija Eiliakas.

„Kad ir kokie veiklūs jaustumėmės, kiek darbų beatliktumėme, tenka pripažinti, jog žiemą gyvenimo tempas kažkiek sulėtėja, įsisukame į rutiną, viską darome ganėtinai mechaniškai, tarsi pasinėrę į žiemos miegą, – pasakoja Alicija. – Mums dažnai trūksta akstinų kūrybinei veiklai, impulsų pokyčiams, bet labai svarbu nespausti savęs ir išbūti tame sulietėjime.“

„Artėjant pavasariui, mes galime įsitraukti į natūraliai besikeičiančią energiją, prisiderindami prie gamtos pokyčių. Skirkime laiko įsiklausytį į save: ko nori mano kūnas? Ko reikia mano sielai? Kas suteikia man džiaugsmo ir įkvėpimo? Leiskime sau būti gamtos vedami. Tam dažniau įkvėpkime gryno oro, būkime saulėje – juk tai mūsų gyvybinis šaltinis!

Besibaigiant žiemai, kūnas dažnai tiesiog pats prašo apsivalymo, todėl pradėkime daugiau judėti, keiskime ir mitybos įpročius. Nors jaučiame tam tikrą energijos stoką, mūsų kūnui jau nereikia tiek kaloringo maisto. Energijos mums suteikia lengvesni žalieji produktai, vitaminų ir mineralų kupinos sultys.

Stebėkime savo mintis, būsenas ir emocijas. Stenkimės rytą pradėti nuo teigiamų emocijų (ne tik pavasarį!). Tam gali pagelbėti įkvepianti mus muzika, mankšta arba tiesiog šypsena ir apsikabinimas su namiškiais. Netgi jei šypsosimės mechaniškai, mūsų smegenys įgaus pozityvų impulsą, kūnas gamins „laimės“ hormonus. Labai rekomenduoju kurti savo sąmoningas afirmacijas (pozityvius teiginius) , kurie padės mums mintis nukreipkti pozityvia linkme. Juk nuo mūsų minčių priklauso ir mūsų emocijos bei būsenos!“, – patarimais dalinasi terapeutė.

Alicija jau arti dešimties metų savo praktikoje naudoja ne tik tradicinės psichoterapijos, bet ir labiau kūrybiškumą skatinančius metodus. Tai Meno, Judesio bei Garso terapijos. Pastarosios populiariausia praktika yra taip vadinamos „Maudynės Gonge“ – gili relaksacija, meditacija bei terapija Garse vienu metu. „Kai „Maudynių“ dalyviams grojama Gongais ir kitais įvairiausiais archajiniais instrumentais, jų emocijos ir būsenos keičiasi, iš pasąmonės kyla nuslopinti vaizdiniai ir jausmai. Buvimas holistiniame Garse padeda jiems pasiekti vidinę Tylą, plečia sąmoningumą, gilina savivoką. Kuomet nutyla nuolat plepantis galvoje vidinis „kritikas ir teisėjas“, priartėjame prie savo autentiško, tikrojo „Aš“. Tarsi prabundame, pasaulį matydami visai kitomis akimis. Šio potyrio metu dažnai ateina svarbios įžvalgos, idėjos, atsakymai“, – paaiškina A. Eiliakas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Garso sesijų dalyvių nuolat daugėja, todėl jiems organizuojami vis įdomesni renginiai. Tam, kad jie galėtų dar labiau įsijausti į visą procesą, jau trečią kartą gongai skambės Vilniaus Planetariume. Ten atvykę galės ne tik klausytis, bet ir regėti žvaigždėtą dangų, Visatos ir gamtos vaizdinius. Tai sustiprina visus pojūčius ir efektyviai išbudina mūsų pasąmonę.

„PRABUDIMAS – Mistinio Garso Koncertas–Misterija“, kovo 14 d., 19 val., VU TFAI Planetariume.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top