Now Reading
Ar tikrai espreso kavą stipresnė už įprastą kavos puodelį?

Ar tikrai espreso kavą stipresnė už įprastą kavos puodelį?

Ar tikrai espreso kavą stipresnė už įprastą kavos puodelį?

Laikas.lt

Sausakimši specializuoti kavos namai, miestu žingsniuojantys žmonės su kavos puodeliu rankoje, spalvingi termosiniai kavos puodeliai, mašininiai kavos aparatai. Visa tai – plintančios kavos kultūros apraiškos. Turbūt kiekvienam teko girdėti šią savoką, tačiau retesnis kuris žino apie espreso kavos subtilybes bei su ja siejamos kultūros apraiškas.

Apie tai mums pasakoja specializuoto kavos ir kavos aparatų parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas.

„Pirmiausiai noriu paneigti nusistovėjusį mitą, kad espreso kavoje itin daug kofeino. Jei lygintume standartinio espreso puodelio kavos kiekį su standartiniu juodos kavos puodeliu, kofeino espreso puodelyje rastume nepalyginamai mažiau. Jeigu italams įprasta išgerti 10–12 espreso puodelių per dieną, tai išgėrus tiek pat puodelių juodos kavos greičiausiai tektų pagulėti ligoninėje“, – juokauja Aurimas.

Tradiciškai espreso puodelyje ruošiama 30 ml kavos – santykiu 1/3 kavos ir 2/3 vandens. Tokio kiekio užtenka vienam ar keliems gurkšniams. Espreso pasižymi sodrumu, tirštumu ir itin stipriu aromatu. Gamybos metu kavos paviršius pasipuošia švelniai karamelinės spalvos puta. Kuo puta tirštesnė ir storesnė, tuo kavos kokybė geresnė. Espreso visuomet patiekiamas su stikline vandens.

Espreso kavos pavadinimas kildinamas iš gamybos technologijos: ruošiant kavą leidžiamas aukšto slėgio verdantis vanduo arba garai. Kava būna tarsi išspaudžiama (espresso – išspaustas). Ruošiant kavą būtent šiuo metodu geriausiai atskleidžiamas tikrasis kavos aromatas, kurį sudėtinga pajausti juodoje ar kitų rūšių kavoje.

„Sakoma, kad kava turi daugiau aromatų nei vynas. Kavos ekspertai fiksuoja, kad kava turi daugiau nei 1 000 aromatų. Espreso kava šioje skonių jūroje užima garbingą vietą, nes turi daugiau nei 600 įvairių aromatų. Gurkšnyje espreso galima pajusti šokolado, cinamono, gervuogių, kokoso, persikų, vyšnių bei dar daug kitų skonių“,- pasakoja A. Vainauskas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Espreso kavai paruošti dažniausiai naudojami arabikos kavos pupelių mišiniai. Skoniui paaštrinti naudojamos ir robustos pupelės. Arabikos kavos pupelės kavai suteikia įvairių skonių, o robustos pupelės dėl didesnio kofeino kiekio – intensyvumo bei stiprumo.

„Šis mažas aromato užtaisas neatima laiko bei suteikia daug malonumo išlavintam skoniui. Taip pat neapsunkina organizmo. Turbūt daugelis pastebėjo skirtumą, kad nuo juodos kavos šiek tiek apsunkstama, o espreso kava suteikia žvalumo. Tai vyksta dėl to, kad iki tam tikro kiekio kofeinas žmogų tonizuoja, o per didelis kiekis suteikia priešingą efektą – slopina“, – pasakojimą užbaigia A. Vainauskas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top