Now Reading
Kino pusryčiai. Filmo „Dalaso klubas“ aktoriai – lyg specialieji efektai

Kino pusryčiai. Filmo „Dalaso klubas“ aktoriai – lyg specialieji efektai

Kino pusryčiai. Filmo „Dalaso klubas“ aktoriai – lyg specialieji efektai

Laikas.lt
Dovilė Raustytė

Praėjusią savaitę kalbėjome apie filmą „12 vergovės metų“ (12 Years A Slave, rež. Steve McQueen), gavusį „Auksinį gaublį“ geriausio draminio filmo nominacijoje. O štai filmo „Dalaso klubas“ (Dallas Buyers Club, rež. Jean-Marc Vallée) aktorius Matthew McConaughey šioje ceremonijoje buvo paskelbtas geriausiu 2013 metų aktoriumi. Jo kolegai tame pačiame filme – Jaredui Leto – „Auksinis gaublys“ atiteko už geriausią antraplanį vaidmenį.

Abu vyrukai išties nepagailėjo savęs, kad sukurtų Rono Woodroofo ir Rayono vaidmenis. M. McConaughey, ruošdamasis šiam vaidmeniui, numetė 23 kilogramus, o J. Leto – 14. Vaidino jie tikrai ne modelius, o AIDS sergančius amerikiečius. Vienas jų – absoliutus homofobas, kitas – nuoširdus transeksualas. Tačiau susitikę ligoninėje jie tampa draugais tam, kad galėtų smarkiau pasipriešinti likimui. M. McConaughey įkūnytam R. Woodroofui gydytojai pranešė, kad gyventi liko vos 30 dienų. Tačiau jis ne tik savo gyvenimą prailgina septyneriais metais, tačiau ir daugybės kitų infekuotųjų paskutiniuosius metus padvigubina, patrigubina ir pripildo vilties.

Visa istorija iš tiesų nutiko vienam Teksaso rodeo entuziastui 1985 m., kuomet AIDS žmonėms reiškė mirtiną virusą, kuriuo užsikrečia gėjai. Rasizmas, farmacijos verslo kritika, šiek tiek suholivudinta istorija, griaudint aplodismentams herojui įžengus pro duris, tačiau filme yra brutalumo, kurį nepriekaištingai perteikė M. McConaughey. Rono Woodroofo vaidmuo buvo siūlomas Bradui Pittui ir Ryanui Goslingui. Belieka spėlioti, ar jie būtų suvaidinę geriau. Tačiau tikrai nebus žmonių klaidinimas pavadinus M. McConaughey vaidybą šiame filme neprilygstama.


Aktoriaus Jaredo Leto transformacija

Žiūrint filmą rūpi ne tiek pats siužetas, istorijos atomazga, kiek aktoriai ir jų poelgiai būsimose scenose. Filmas apie AIDS, tad žinai, kad mirtys neišvengiamos. Tačiau noras išvysti aktorių virtuaziškumą smarkiai stumia filmą tolyn. „Kai žmonės manęs ėmė klausti, ar gali man kuo padėti, supratau, kad esu pasirengęs filmavimams“, – viename interviu apie savo kūno pokyčius kalbėjo raumeningasis filmo „Magiškasis Maikas“ (Magic Mike, 2012) stiptizo šokėjas – aktorius M. McConaughey. Suabejoti Jaredo Leto transeksualumu ar polinkiu į narkotikus taip pat beveik neįmanoma. Tiksliau, ne jo, o personažo Rayono. Matote, viskas persipynę, nes vaidyba išties be galo įtikinama.


Aktorius Matthew McConaughey 2012 m. (kairėje) ir 2013 m. filmuose

AIDS, narkotikai, transeksualai, akmenys į farmacijos daržą, tikrais faktais paremta istorija – galima būtų toliau vardinti lyg ir nusibodusius šio filmo tematinius motyvus ir toliau. Tačiau nepaisant to, tai sklandžiai papasakota save naikinusių žmonių istorija, kurie, peržengę ribą, taip stipriai užsimano gyventi, kad filmo suteikto krūvio užtenka ir keliems žiūrovo įprastos dienotvarkės apmąstymams.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


Kitą antradienį vėlgi atsigręšime į klasiką ir pristatysime vasario sekmadienių „Skalvijoje“ filmą „Baseinas“ (La Piscine, 1969).

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top