Now Reading
Užsienio įžymybių darbo vietos: ko galima pasimokyti kuriant savo darbo erdvę? (foto)

Užsienio įžymybių darbo vietos: ko galima pasimokyti kuriant savo darbo erdvę? (foto)

Užsienio įžymybių darbo vietos: ko galima pasimokyti kuriant savo darbo erdvę? (foto)

Laikas.lt

Pasaulio įžymybių darbo vietos ne tik stebina vienetiniais baldais ir prabangiais aksesuarais, bet ir gali pasufleruoti, kaip patobulinti savo darbo erdvę.

Pasak biuro baldų projektavimo ir gamybos įmonės „Ergolain“ Dizaino skyriaus vadovės Vaidos Kandratavičiūtės, kurdami individualų interjerą dizaineriai atsižvelgia į žmogaus charakterį ir mėgstamą stilių, tačiau kiekviena darbo erdvė visų pirma turi atitikti pamatinius projektavimo principus, tokius kaip patogūs baldai, tinkamas apšvietimas.

Atrasti šiuos principus ir pasisemti idėjų galima „užsukus“ į žymių dizainerių Alexanderio Wango, Christiano Louboutino, atlikėjo Lenny Kravitzo, televizijos žvaigždės Oprah Winfrey bei aktorės Julianne Moore kabinetus.

Jaunojo amerikiečių dizainerio Alexanderio Wango darbo erdvė įrengta erdviame ir šviesiame Niujorko lofte. Jaunatviškame, tačiau prabangiame ir neperkrautame interjere dėmesį patraukia industrinių formų šviestuvai, savo stilistika atitinkantys bendrą interjero nuotaiką bei atliekantys pagrindinio apšvietimo funkciją. Pasak V. Kandratavičiūtės, dirbant su kompiuteriu ar atliekant daug kruopštumo reikalaujantį kūrybinį darbą, būtina parinkti tinkamą apšvietimą.

„Kai natūralaus dienos apšvietimo per mažai, neužtenka savo darbo vietoje įsijungti stalinę lempą. Tam, kad nesusigadintumėte regėjimo, svarbu viskas – tinkamai parinktas lempų stiprumas, šviesos šaltinių aukštis, atspindžiai ir šešėliai. Be to, dešiniarankiams šviesa turėtų kristi iš kairės pusės, o kairiarankiams – iš dešinės“, – teigia specialistė.


Theselby.com nuotr.

Pasak mokslininkų, spalvos turi ypatingą poveikį žmogaus emocijoms, o darbo erdvės spalvinė paletė veikia ne tik nuotaiką, bet ir dėmesio koncentraciją, produktyvumą. Viena iš įtakingiausių pasaulio moterų ne kartą pripažinta JAV televizijos žvaigždė Oprah Winfrey dalį savo darbo laiko praleidžia rusvų ir žalsvų tonų, klasikiniais raštais išmargintame kabinete Čikagoje.

„Ryškios spalvos stimuliuoja, tačiau erdvei, kurioje praleidžiama didžioji dalis darbo dienos, patartina rinktis neutralius tonus. Intensyvūs atspalviai ilgainiui gali imti erzinti bei varginti, trukdyti susikaupti. Įsirengiant darbo vietą reikia ne tik vadovautis principu „patinka-nepatinka“, bet ir pasikliauti specialistų patarimais. Pavyzdžiui, jeigu jus įkvepia geltona spalva, kabineto interjere galima naudoti prislopintus jos atspalvius arba pagyvinti erdvę ryškiaspalviais aksesuarais“, – sako V. Kandratavičiūtė.


Fansshare.com nuotr.

Ryškiais baldais ir spalvomis pasižyminčiame, darbo vietos neprimenančiame kabinete kuria dainų kūrėjas, atlikėjas ir įrašų prodiuseris Lenny Kravitzas. Jo specialybė suteikia laisvę drąsiai eksperimentuoti su muzikanto namuose Majamyje įrengtu darbo kambario interjeru. Jis išsiskiria įdomiomis detalėmis: šviestuvų formomis, optinę iliuziją kuriančiais paveikslais, ypač aktyvia, stimuliuojančia interjero spalva, kurioje išryškėja balti minimalistinių formų baldai.

„Prie muzikos instrumento sėdantys atlikėjai prieš tai rūpestingai sureguliuoja savo kėdės aukštį. Tačiau tinkamai sėdėsenai ne mažiau dėmesio turi skirti ir tie, kurie daug laiko darbe praleidžia sėdėdami prie kompiuterio. Jų baldai turėtų būti itin ergonomiški, kad padėtų išlaikyti tiesią laikyseną ir nesukeltų neigiamų padarinių sveikatai“, – pabrėžia pašnekovė.


Designerattache.wordpress.com nuotr.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Žymios aktorės ir knygų vaikams autorės Julianne Moore darbo erdvė yra elegantiškai stilinga. Pasak V. Kandratavičiūtės, įspūdį apie bet kurį interjerą sukuria ne tik apšvietimas, pasirinktos spalvos ar medžiagos, bet ir smulkios detalės. Dekoratyvūs J. Moore kabineto elementai „nepranyksta“ tarp dokumentų, segtuvų ir kitų daiktų, nes visa tai „suslėpta“ šoninėse sienose esančiuose stalčiuose ir lentynose.

„Patogiam darbo organizavimui reikalingos tokios detalės kaip segtuvai, mažos lentynėlės, kanceliarinės priemonės, kurios turėtų būti lengvai prieinamos ir patogiai sudėtos. Negalima kurti netvarkos darbo vietoje. Tokiomis tvarką palaikančiomis detalėmis galima ne tik palengvinti sau darbo sąlygas, bet ir sukurti tam tikrą interjero nuotaiką“, – pataria V.Kandratavičiūtė.


Designerattache.wordpress.com nuotr.

Batų dizainerio Christiano Louboutino darbo kabinete labiausiai dėmesį patraukia visą sieną užimanti „įkvėpimo“ lenta. Įkvėpti gali ir brangaus žmogaus nuotrauka, ir atsitiktinė žurnale pastebėta iliustracija, taip pat tokioje lentoje galima „kolekcionuoti“ įvairius raštelius ar žymėtis priminimus. Kažką panašaus galima aptikti daugelio kūrybinių profesijų atstovų darbo vietose. Pasak V. Kandratavičiūtės, popierinius raštelius ir kitas smulkmenas galima segti prie specialių kamštinio medžio lentų arba naudojantis magnetukais tvirtinti juos prie metalinio paviršiaus. Tai padeda neužmiršti savo planų ir idėjų bei suteikia darbo erdvei jaukumo ir išskirtinumo.


Theselby.com nuotr.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top