Kokius orus sinoptikai žada per Kalėdas ir Naujuosius metus

Laikas.lt

Žiemos entuziastams sinoptikai gerų žinių neturi – Lietuvoje iki pat Kalėdų ir per jas dienomis vyraus teigiama temperatūra, danguje dažnokai matysime saulę, o krituliai, jeigu jų sulauksime, bus lietus, o ne sniegas ar šlapdriba. Net ir Naujuosius metus, panašu, pasitiksime labiau vėlyvą rudenį nei žiemą primenančiais orais.

Ir lietuviški, ir tarptautiniai orų prognozių portalai „meteo.lt“, orelis.lt“, „Accuweather“, „Waether.com“ ir kiti, sutartinai prognozuoja, kad artimiausią savaitę dienomis temperatūra sieks 1-3 laipsnius šilumos ir tik porą naktų galime sulaukti kritulių. Naktimis termometro stulpeliai gali svyruoti apie nulį ar nukristi žemiausiai iki 1-2 laipsnių šalčio ribos.

Kūčių ir Kalėdų dienas sinoptikai prognozuoja be kritulių, o gruodžio 26-ąją temperatūra dienos metu gali sušilti net iki 5 laipsnių šilumos. Per Naujųjų metų šventes dangų turėtų vėl aptraukti debesys ir naktys gali būti jau vėsesnės – 2-4 laipsniai šalčio. Bet dienomis, tiek naujųjų išvakarėse, tiek 2014 m. sausio pirmąją temperatūra bus pliusinė – 1-2 laipsniai šilumos.

„Orų prognozių portalai ir toliau mano, kad šilumos banga nuo Lietuvos nesitrauks. Mes irgi spėjame, kad Kalėdos Lietuvoje šiemet bus rudeniškos, nors paliekame kiek didesnę nei 30 procentų tikimybę, kad Kalėdinis stebuklas įvyks sulauksime sniego ir per Kūčias, ir per Kalėdas, o sinoptikai kaip visada bus neteisūs“, – sakė tradiciškai dėl snygio per Kalėdas lietuviams lažintis siūlančios Europos lažybų bendrovės „Unibet“ lažybų tarpininkas Anthony Cousins.

„Unibet“ prognozėmis, tikimybė, kad gruodžio 25-ąją Vilniuje pasnigs, siekia 31 procentą, o kad pasnigs Kaune – 33 procentus. „Per pastaruosius 10 metų tik per dvejas Kalėdas Lietuvoje nesulaukėme jokių kritulių. Tiesa, dar per trejas Kalėdas ne snigo, o lijo. Tad remiantis šia istorija, dar išlieka tikimybė, kad orai pasikeis, temperatūra atvės ir snygio sulauksime“, – sakė A. Cousins.

Ilgalaikes prognozes pateikiantys orų portalai atšalimą Lietuvoje numato tik nuo sausio vidurio. Tuomet temperatūra dieną gali nukristi iki -4, o naktį – iki -9 laipsnių. Tiesa, atšiaurių, sausiui ir vasariui būdingų šalčių portalai nenumato.

orai, orai per kalėdas, orai per naujuosius metus, savaitgalio orai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai