Now Reading
Šiandien pradedamas rodyti naujas lietuviškas dokumentinis filmas „Lituanica paslaptis“

Šiandien pradedamas rodyti naujas lietuviškas dokumentinis filmas „Lituanica paslaptis“

Šiandien pradedamas rodyti naujas lietuviškas dokumentinis filmas „Lituanica paslaptis“

Laikas.lt

UAB „Lietuvos kinas“ nuo 2013 m. gruodžio 13 d. Ozo kino salėje pradeda rodyti naują lietuvišką dokumentinį filmą „Lituanica paslaptis“.

Filmo režisierius – Remigijus Sabulis. Jo suvaidintas legendinis Lietuvos lakūnas Steponas Darius ne vienai tautiečių kartai siejasi su istoriniu „Lituanikos“ skrydžiu, o 1983 me. sukurta vaidybinė kino juosta „Skrydis per Atlantą“ (rež. R. Vabalas) tapo pačiu žiūrimiausiu filmu per visą Lietuvos kino istoriją. Apie S. Dariaus ir S. Girėno skrydį ir tragišką žūtį yra sukurta legendų, tačiau realiai visuomenė žino labai mažai.

Kurdami filmą jo sumanytojai siekė įvertinti bei atgaivinti legenda virtusį įvykį naujais faktais bei parodyti visuomenei iki šiol dar nerodytus archyvinius kadrus.

Ar vis dar svarbi S. Dariaus ir S. Girėno transatlantinio skrydžio legenda naujajai lietuvių kartai? Remdamiesi lakūnų dienoraščiais, naujausių archyvų dokumentais, specialistų išvadomis filmo kūrėjai pasakoja apie XX a. gyvenusius du vyrus, kurie prasmingai pragyveno savo gyvenimus ir tapo tautos didvyriais.

Ar galėjo įsivaizduoti lakūnai, kad jų žūtis bus istorinė, kad iš kartos į kartą lietuviai nagrinės ir kels vis naujas versijas, gilinsis į skrydžio kiekvieną smulkmeną tam, kad suprastų lakūnų gyvenimo prasmę? Ne vienam lietuviui legenda padėjo išgyventi tremtį, žudynes, karo sunkumus. Toks fenomenalus yra legendos poveikis.

Praktiniais bandymais, pasitelkiant aviacijos istorikų, technikos profesionalų, skrydžio analizės išvadomis, filme bandoma atskleisti 1933 m. Dariaus ir Girėno žūties paslaptį. Esamų faktų analizė leidžia žiūrovams pateikti kelias lakūnų žūties versijas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Legenda apie S. Darių ir S. Girėną gyva. Filme nėra pompastikos ir netikrų emocijų, deklaracijų apie patriotizmą. Pasakojimas sujungia ir paaiškina visas legendos smulkmenas, versijas, prielaidas, kiekvienas dalyvaujantis ekrane herojus gyvai pasakoja apie tai, kuo jis tiki šioje legendoje ir kuo jis abejoja.

Ar filme žiūrovai ras atsakymus dėl „Lituanicos“ žūties? Atsakymas į šį klausimą Ozo kino salėje ( Vilnius, Ozo g. 4.) jau nuo gruodžio 13 d.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top