Kaip išvengti streso ieškant Kalėdų dovanų?

Laikas.lt

Nenumaldomai artėjant gražiausioms metų šventėms atsiranda vis daugiau rūpesčių. Ir nors dovanas pirkti draugams bei artimiesiems gali būti malonu, dažnai šventinę nuotaiką aptemdo nuolatinis skubėjimas ir įtampa. Tad kaip to išvengti?

Didžiojoje Britanijoje atlikta apklausa atskleidė, kad net 86 proc. gyventojų susiduria su sunkumais ieškodami Kalėdų dovanų, o 65 proc. respondentų toks apsipirkimas sukelia stresą. 61 proc. apklaustųjų teigė, kad renkant Kalėdų dovanas jiems trūksta įkvėpimo ir jie bijo, kad žmogui skirta dovana nepatiks.

„Prieš šventes įtampos padaugėja visų pirma dėl to, kad atsiranda daugiau, nors ir smulkių, tačiau vis dėlto rūpesčių, todėl norint išvengti streso šventiniu laikotarpiu pirmiausia reikėtų gerai susiplanuoti laiką, o dovanų pirkimo nepalikti paskutinei minutei, – teigia dovanų čekiais prekiaujančios įmonės „Gera dovana“ rinkodaros vadovas Martynas Navickas. – Labai svarbu gerai apgalvoti, kuo norite nustebinti kiekvieną brangų žmogų, susidaryti savotišką dovanų sąrašą. Ieškoti dovanų turint bent jau pirmines idėjas daug lengviau.“

Renkant Kalėdų dovanas taip pat praverčia artimųjų bei draugų užuominos, į kurias reikėtų atsižvelgti ar net pamėginti juos išprovokuoti apie tai prasitarti. Net gana abstrakčios gairės gali gerokai palengvinti dovanų paieškas. Be to, galima pasižvalgyti ir po draugų socialinių tinklų profilius – tikėtina, kad ten taip pat bus užuominų apie artimųjų pomėgius ir norus.

Anot M. Navicko, Kalėdų dovanas lietuviai paprastai suskumba pirkti paskutinį savaitgalį prieš šventes, tačiau net ir taip vėlai pradėjus dairytis kalėdinių pirkinių panikuoti nereikėtų.

„Tokiu atveju padėti išvengti streso gali dovanų pirkimas internetu ar apsilankymas mažesnėse parduotuvėlėse ir butikuose, kuriuose paprastai nebūna žmonių grūsčių, – tikina M. Navickas. – Be to, visuomet galima atrasti ir universalesnių dovanų, tinkančių ir tiems žmonės, kurių labai gerai nepažįstame, ar tokių, kurios leidžia dovanos gavėjui pačiam išsirinkti labiausiai prie širdies esantį pasiūlymą.“

„Žmonės suvokia, kad Kalėdų dovanos yra dėmesio svarbiems žmonėms išraiška ir vienas būdų, padedančių puoselėti gerus tarpusavio santykius, – įsitikinęs M. Navickas. – Dovanos, kurias teikiame, šį tą pasako apie mus pačius, parodo mūsų požiūrį į asmenį, kuriam dovanojame, todėl nenuostabu, kad rinkdami Kalėdų staigmenas jaučiame šiokį tokį spaudimą pataikyti tiesiai į dešimtuką.“

Anot M. Navicko, Kalėdos – viena iš nedaugelio švenčių, kai dovanų ieškome ne vienam ar dviem, bet daugeliui artimųjų ir draugų, o per gana trumpą laiką reikia išrinkti kiekvienam tinkančią.

„Vis dėlto, jei Kalėdų dovanomis norime tikrai nuoširdžiai pradžiuginti, jų paieškos turėtų suteikti daugiau džiaugsmo nei streso“, – įsitikinęs M. Navickas.

kalėdinės dovanos, Kalėdos, stresas, šventinis laikotarpis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai