Now Reading
Knygų pusryčių konkursas: „Trumpa kino istorija. Nuo XX a. 5-ojo dešimtmečio iki XXI a. pradžios“

Knygų pusryčių konkursas: „Trumpa kino istorija. Nuo XX a. 5-ojo dešimtmečio iki XXI a. pradžios“

Knygų pusryčių konkursas: „Trumpa kino istorija. Nuo XX a. 5-ojo dešimtmečio iki XXI a. pradžios“

Laikas.lt

Solidus pusketvirto šimto puslapių leidinys nuosekliai pažindina su svarbiausiais kino istorijos įvykiais ir atradimais. Iškyla 5-jo deš. karo nualintų JAV ir Europos paveikslas, atsisveikinama su didžiosiomis Holivudo kino studijomis, prasideda veržlių, maištingų kino judėjimų era, apie savo indėlį į pasaulio kino istoriją praneša atskirų šalių bei regionų kinematografai.

Fotografija – tai tiesa. O kinas – tiesa, pasikartojanti 24 kadrus per sekundę“, – sakė legendinis Naujosios bangos režisierius Jeanas-Lucas Godard’as. Beje, žymiajam kūrėjui taip pat priklauso posakis, kad „kinas yra gražiausia pasaulio apgaulė“… Prieštaringas, nuolat kintantis, veržlus ir maištingas – taip galima apibūdinti XX a. vidurio ir antrosios pusės kiną. Būtent tada kinematografija tapo labai įvairi, o skirtingose šalyse nuvilnijo naujosios kino bangos. Įkvėpti prancūzų, savitų kino raiškos būdų ieškojo vokiečiai, britai, amerikiečiai, čekai, rumunai…

Kasmet, tiksliau, kas mėnesį, pasirodydavo filmai, šiandien vadinami šedevrais. Brandžiausius darbus sukūrė Alfredas Hitchcockas, Ingmaras Bergmanas, Federico Fellini, Robert’as Bressonas, Andrejus Tarkovskis, Stanley Kubrickas, Luisas Buñuelis, Michelangelo Antonioni ir kt.

„Į kiną, piliečiai!“ – tarsi šaukė 8-ojo dešimtmečio režisieriai, išdrįsę nagrinėti aktualias politines, istorines, socialines temas. Ankstesnius filmus ir judėjimus ėmė cituoti postmodernistinis kinas, tarptautinį pripažinimą pelnė Vidurio ir Tolimųjų Rytų filmai.

Antroje „Trumpos kino istorijos“ dalyje aptariami didieji pasaulio kino atradimai, judėjimai, tendencijos ir klasika tapę filmai. Knyga skiriama vyresniųjų klasių moksleiviams ir studentams, taip pat visiems, norintiems geriau pažinti ir suprasti kinematografijos raidą paveikusius procesus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


Knygos pristatymas vyks gruodžio 18 d., 19 val., kino teatre „Skalvija“. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Gauti dovanų šią knygą galimybę jums suteikia UAB „Humanitas“. Konkursą rasite čia.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top