Šaltuoju sezonu žvalumo suteiks tinkami pusryčiai

Lsveikata.lt

Ryte – tamsu, vakare – tamsu. Nuolatos jaučiamės mieguisti, kėlimasis į darbą virto tikra kančia? O rytas gali būti pakankamai budrus, jeigu tinkamai papusryčiausite. Energijos visai dienai, pasak mitybos specialistų, suteikia paprasti, bet ne prasti produktai.

Stiklinė vandens

Stiklinė vėsaus vandens su keliais citrinos sulčių lašais padės ryte įveikti mieguistumą. Jis „pažadins“ smegenis ir skrandį. Gavęs stiklinę vandens, organizmas supras, kad laikas veikti. Beje, viena mieguistumo priežasčių – dehidratacija.

Citrusinių vaisių aromatas

Greipfrutas, apelsinas ar citrina – puikūs „žadintuvai“. Jų aromatas suteikia žvalumo, o vitaminas C pripildo energijos ir geros nuotaikos. Taigi stiklinė citrusinių vaisių sulčių – puiki tonizuojamoji idėja dienos pradžiai. Tiesa, sulčių negalima gerti, kol skrandis tuščias. Pirma ką nors suvalgykite. Dažnai sulčių nerekomenduojama vartoti ir skrandžio problemų turintiems žmonėms.

Baltyminiai produktai

Kiaušiniai, paukštiena, žuvis – idealūs baltymų šaltiniai. Jie energijos suteikia ilgam. Suvalgę vištienos krūtinėlės ar kiaušinienės nuovargio nejausite iki pietų. Ypač proteinų reikia tiems, kurių darbas yra fizinis.

Vitaminai

Kad jaustumėmės žvalūs ir energingi, mūsų organizmui reikia vitaminų A ir D bei mikroelementų. Todėl per pusryčius reikėtų suvalgyti porciją daržovių arba vieną vidutinio dydžio vaisių. Pavyzdžiui, obuoliuose yra boro, kuris padeda sukoncentruoti atmintį, o morkose – vitamino A. O štai špinatuose gausu geležies, kuri padeda įveikti nuovargį.

Kakava

Kakavoje yra serotonino, kuris dažnai vadinamas „laimės hormonu“. Kakavoje yra ir kofeino. Todėl puodelis šilto gėrimo suteiks žvalumo, neleis žvarbti išėjus į lauką.

Prieskoninės žolelės

Į rytinę arbatą ar stiklinę vandens galima įdėti ir gabalėlį imbiero ar kelis mėtos lapelius. Tai natūralios tonizuojamosios priemonės. Tiesa, mėtomis reikia nepiktnaudžiauti, nes stipri jų arbata veikia raminamai.

Skanių pusryčių pažadas

Kad rytas būtų žvalus, svarbu ir gerai išsimiegoti, o užmigti vakarienei prisikirtus sunkiai virškinamo maisto, pavyzdžiui, mėsos su keptomis bulvėmis, - nebus lengva. „Tuščiu“ skrandžiu ir užmigti lengviau ir miegas bus geresnis. Taigi jei vakare užsimanysite ko nors skanaus, pasakykite sau: „Suvalgysiu tai ryte“. Ryte bus lengviau nubusti, nes žinosite, kad jūsų laukia gardūs pusryčiai. Tiesa, būtinai padarykite tai, ką pažadėjote savo skrandžiui.

Verta žinoti:

Yra produktai, kurie „atima“ energiją. Tokios yra bulvės – jos sočios, tačiau energijos iš jų nesulauksite. Venkite per pusryčius seniau pagaminti maisto, rinkitės tik šviežius produktus. Netinka pusryčiams ir įvairūs pusfabrikačiai, rūkyti bei konservuoti produktai, saldžios bandelės.


pusryčiai, sveiki pusryčiai. sveikas maistas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai