Now Reading
Šiandien „Scanoramą“ pradės netikėtas kino ir muzikos performansas

Šiandien „Scanoramą“ pradės netikėtas kino ir muzikos performansas

Šiandien „Scanoramą“ pradės netikėtas kino ir muzikos performansas

Laikas.lt

Šiandien prasidės jau vienuoliktasis Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Festivalį atidarys nostalgiškas švedės Mios Engberg filmas apie praeities meilę „Belvilio kūdikis“, o prieš seansą susirinkusiųjų lauks unikalus vaizdo ir muzikos performansas, kurį atliks eksperimentinės muzikos kolektyvas „Quartet Twentytwentyone“.

„Scanoramą” pradėsiantis kvartetas šiandien laikomas vienu originaliausių elektroninės ir eksperimentinės muzikos kolektyvų Lietuvoje. „Quartet Twentytwentyone“ sudaro jaunosios kartos muzikos kūrėjai – kompozitorius Arturas Bumšteinas, garso menininkė ir kompozitorė Lina Lapelytė, eksperimentinės muzikos kūrėjas Antanas Dombrovskij ir Vilius Šiaulys, geriau žinomas kaip ambient muzikos kūrėjas. Savo kūrybą jie pradėjo 2005 metais, jungdami XX a. grafines partitūras su šiuolaikiniais elektroniniais garsais, taip sukurdami unikalias kombinacijas. Vėliau tuo pačiu principu ėmėsi ir nebyliojo kino įgarsinimo.

Atidarymui kvartetas ruošia pasirodymą, kuris neturėtų palikti abejingų ne tik melomanų, bet ir sinefilų. Kaip sako patys kūrėjai, jie atidžiai šnipinėjo „Scanoramos“ programą ir ieškojo juos žavinčių filmų vaizdų ir garsų. Juos kvartetas sujungs į vientisą audiovizualinę kompoziciją. Garsinio ir vaizdinio naratyvo metu žiūrovai išvys ir epizodus iš atidarymo filmo „Belvilio kūdikis“.

„Quartet Twentytwentyone“ vienu iš šio vakaro kompozicijos įkvėpėjų laiko britų elektronikos kompozitorių, kuris lankėsi ir Lietuvoje, – Robiną Rimbaud. Kelių muzikos grupių narys, rašytojas, kritikas ir multimedijų kūrėjas savo kūriniuose šalia įvairių elektroninių garsų naudoja ir radijo bei mobiliųjų telefonų signalus. Toks medijų derinimas ir įkvėpė lietuvių kolektyvą sukurti atidarymo kompoziciją. Juolab kad Mios Engberg filmas paremtas būtent telefono pokalbiais tarp režisierės ir buvusio mylimojo.

„Scanoramos“ atidarymo šventėje dalyvaus ir ryškiausios Lietuvos kino, teatro, muzikos, literatūros asmenybės bei gausus užsienio svečių būrys – serbų režisierius Goranas Paskaljevičius („Dienai brėkštant“), tarptautinės kino kritikų federacijos (FIPRESCI) generalinis sekretorius Klausas Ederis, Norvegijos kino instituto direktorius Janas Erikas Holstas, filmo „Zoranas, mano sūnėnas idiotas” aktorius Rokas Prašnikoras ir kt.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vienuoliktasis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 7–17 d. Vilniuje, lapkričio 14–24 d. Kaune, lapkričio 14–17 d. Klaipėdoje, lapkričio 23–24 d. Šiauliuose.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top