Tėvas, fotografuodamas savo autistą sūnų, atskleidė jo neįprastą pasaulį (foto)

Laikas.lt
Parengta pgl. Lomography.com

Thimothy Archibaldas savo autistą sūnų pradėjo fotografuoti, kai jam buvo penkeri. Iš pradžių taip elgtąsi tiesiog siekiant užfiksuoti kuo daugiau augančio vaiko akimirkų ir jomis papildyti šeimos albumą. Vėliau šis projektas buvo paviešintas ir susilaukė daugybės žmonių palaikymo, o svarbiausia padėjo tėvui ir sūnui artimiau pažinti vienas kitą.

Berniuko Elijaho vystymosi sutrikimas pasireiškė keistu ryšiu su jį supančiais objektais ir kasdieniu tų pačių veiksmų kartojimu. Tai puikiai atsispindi fotografijose, ką patvirtino ir autistus gydantys specialistai. 

Fotografavimas taip pat tapo tėvo ir sūnaus pasikartojantis ritualas, trukęs 3 metus, ir sustiprinęs, kaip niekas kitas, jų santykius.

Elijaho kasdieniai ritualai: atsigulus ant sofos krašto ilgai ilgai balansuoti, valandų valandas gulėti ant greta namo esančios pievelės ar slėptis žaislų dėžėje... Žinoma, tėvams tai ne tik kelia nerimą, bet ir pradeda juos erzinti, o visuomenę, apskritai, tai gąsdina.

Kai tėvas ėmė fotografuoti visus keistus  Elijaho įpročius ir nuotraukas rodyti jam, berniukas panoro ne tik būti fotografuojamas, bet ir dalyvauti šiame procese, t. y. pasistengti, kad nuotraukos pavyktų kuo geriau. Taip pamažu ėmė ne tik keistis berniuko įpročiai, bet ir aplinkos suvokimas bei tėvo ir sūnaus santykiai. Jie tapo meninio projekto kolegomis, tyrinėjančiais autisto pasaulį.

Fotografija tapo Th. Archibaldo ir jo sūnaus bendra kalba, kuria jie galėjo netrukdomi komunikuoti, nes seniau vienas pagrindinis sunkumas jiems buvo susikalbėti. Paveiktas šio naujo magiško ritualo Elijahas taip pat ėmė fotografuoti...



















autizmas, fotografija, vaikas autistas

Naujausi komentarai
Vi
2013-10-21, 02:42
Gal kada nors, kai kurie peršoks į sąlyginį pasaulį. Kas nustatė ligą? Nukripimas nuo normos? O kas nustatė, jog ši norma teisinga? Gal pati ši norma yra ligota?
Kaip dauguma kvailių, įvedę normą būti kvailiam, protingumą įvardintų kaip ligą, nes nukripimas nuo normos. O jei dauguma būtų garsiai kalbantis, tai lyga taptų tylus kalbėjimas bei atvirkščiai. O alkoholikams ligoniai abstinentai. Gal egzistuoja realybe, jog ligoniai yra tie, kas kitiems nustatinėja ligas ir ieško normų. O gal autistui ligoniai esat Jus visi tokie nustatinėjantys ligas? O gal dėl to jam ir reikia būti autistų, nes ligoniai nustatinėja ligas, todėl jiems viskas kas ne tap yra liga. O gal tai visai ne liga, o viso labo normalus kitoniškumas? Kuomet sveikimas pasireiškia ne ligu ieškojimu, o priemimu ir pagalba? Tuomet bet koks tvirtinimas tampa liga, o buvimas sveikimu! ;)
Galiu tik patvirtinti, jog ligas iesko ligoniai, o kiti tiesiog yra šalia, tam ir reikalingi autistai, kad pasimatytų kas yra ligonis, o kas ne! ;)
ro
2013-10-20, 14:19
Kaip žiūri, taip ir matai...
2013-10-18, 19:03
Raminta, visų pirma pati pasidomėk prieš sakydama, nes autizmas yra liga :)

Autizmas yra smegenų išsivystymo sutrikimas, kuris paprastai lemia nepakankamą vaiko socialinių įgūdžių, kalbos ir elgesio išsivystymą ar šio vystymosi sulėtėjimą.
si
2013-10-18, 13:48
labai geros nuotraukos
ne
2013-10-18, 09:34
ne liga. Kitoks požiūris į pasaulį. Nuotraukos tą ir parodo.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai