Londone dirbanti kirpėja V. Urbaitė: „Lietuvėms svarbus ne sveikas plaukas, o norimas rezultatas“ (interviu)

Londonietė
Klaudijaus Kairio, Ilonos Rolytės, Galinos Norvaišės nuotr.

Apie plaukus su kirpėja-stiliste Vaida Urbaite galima kalbėtis valandų valandas. Ji aistringai, su užsidegimu diskutuoja apie naujausias mados tendencijas, naujienas, papasakoja įspūdžius iš aplankytų seminarų, dalinasi istorijomis kaip plaukų dėka galima gauti arba prarasti darbą ir išduoda, kokias žvaigždžių nuotraukas jai dažniausiai pakiša klientės. „Lietuvaičių žvaigždė numeris vienas – tai Jennifer Aniston. Kone kiekvieną dieną gaunu bent po vieną jos nuotrauką“, - šypsosi ji. 

Šešerius metus Anglijoje gyvenanti lietuvė karjeros laiptais lipa labai sėkmingai: Vaida negali atsidžiaugti ne tik didėjančiu klienčių ratu bei jų pagyromis, bet ir profesionalų įvertinimais: Anglijos laisvai samdomų grožio specialistų asociacijos (angl. The Freelancer Hair & Beauty Federation – FHBF) organizuotame konkurse ji neseniai susižėrė net dvi pirmąsias vietas: geriausios 2013-ųjų moterų stilistės ir geriausios koloristės. „Tai įrodymas, kad lietuviai yra puikūs specialistai, netgi talentingesni ir geresni už anglus. Labai tikiuosi, kad mano laimėjimai padrąsins ir kitus kirpėjus, ne tik gyvenančius Anglijoje, bet ir Lietuvoje. Turime parodyti savo kūrybą ir pasitikėti savimi“, - įsitikinusi V.Urbaitė.   
 
Vaida, jei seniau tave dažniausiai buvo galima išvysti plušančią kuriame nors Londono grožio salone, tai dabar vis dažniau esi kviečiama šukuosenomis papuošti ir specialių renginių dalyvius... 

Tikrai taip, šiuo metu ne tik dirbu Marble Arch esančiame butiko stiliaus salone „Green House“, bet ir uždaruose renginiuose, ruošiu modelius įvairioms progoms. Pavyzdžiui, neseniai teko gražinti damas deimantų vakarui, kuris vyko garsiajame privačiame Londono klube „Annabel's“. Taip pat dažnai esu kviečiama į vestuves Anglijos užmiesčiuose. Ruošiu nuotakas, pamerges ir visą palydą išankstinėms fotosesijoms ir vestuvių dienai. Dalyvauju individualiose fotosesijose, stilinguose mergvakariuose. Kelis kartus net reikėjo krautis lagaminą ir vykti šukuosenų daryti į Italijos salas, Monaką ir kitus kraštus. Man kartais tenka atsakomybė ne tik pasirūpinti plaukais, bet ir surinkti visą komandą profesionalų: fotografus, vizažistus, stilistus. Džiaugiuosi, kad turiu puikią fotografų komandą, visi lietuvaičiai – Klaudijus Kairys, Ilona Rolytė, Galina Norvaišė.  

Anglijos laisvai samdomų grožio specialistų asociacijos organizuotame konkurse laimėjai net dvi pirmąsias vietas. Kuo sužavėjai komisijos narius?  

Šis apdovanojimas man ypatingai svarbus. Manau laimėjau, nes pirmiausiai esu nepriklausoma, laisvai samdoma kirpėja-stilistė, nepriklausau nei salonui, nei konkrečiam produktui, esu tik aš ir mano darbas. Laisvai samdomu (angl. freelance) kirpėju būti yra maloniau, bet ir sunkiau. Esi atsakingas už viską: pats renkiesi kursus, mokymus, niekas už tave nieko nesuras, nesumokės. Labiausiai esi atsakingas už savo darbo kokybę – juk klientai pasirinko tave ir svarbiausia, kad pas tave ir sugrįžtų.   

Tai pirmas mano oficialus apdovanojimas Anglijoje.
 Lietuvoje, pačioje karjeros pradžioje, dar būdama dvidešimtmetė, dalyvavau „Wella Trend Vision“ konkurse. Tuomet „Wella“ kompanijos vadovai man pasiūlė darbą jų studijoje. Vėliau tapau kompanijos šio ženklo trenere ir pasirašiau kontraktą, kad nedalyvausiu jokiuose konkursuose. Tokios buvo taisyklės. Atvažiavus į Angliją galėjau tai daryti tik pragyvenusi šalyje trejus metus.   

Kokį prizą gavai?

Turėsiu galimybę dirbti su pasaulinio garso žvaigždžių salono „Richard Ward“ įkūrėju. Su juo bei jo komandos nariais praleisiu porą dienų, dalyvausiu filmavimuose, kuriems ruošiami modeliai, stebėsiu visą procesą, darbo techniką. Tai yra neįkainojama – iš arti pamatyti kaip dirba vienas geriausių pasaulio stilistų. Neabejoju, kad ši patirtis man tikrai labai pravers. Taip pat laimėjau kursus „Godwell“ akademijoje. Tobulumui ribų nėra, tad labai džiaugiuosi bet kokia galimybe išmokti, sužinoti kažką naujo. Šios patirtys neabejotinai bus dar keli žingsniai į priekį. Na ir, be abejo, gavau garbės raštą bei taurę/trofėjų.  

Laimėjus konkursą tikriausiai padaugėja klientų?  

Jei tu geras kirpėjas – pas tave ir taip daug klientų. Nereikia net jokių laimėjimų. Žiūriu į viską žemiškai ir paprastai, konkursų ir vardų man nereikia, jaučiuosi dirbanti pilnavertį darbą, kai galiu daryti tai, kas man patinka. Bet apdovanojimai, laimėjimai – tai tarsi įrodymas klientams, kad jie pasirinko teisingai ir yra gerose, savo darbą išmanančio profesionalo rankose.   

Ką labiausiai tenka akcentuoti klientams?  

Kirpėjas turi atsižvelgti į žmogaus kasdienybę, plauką, spalvų gamą. O klientai retai į tai kreipia dėmesį ir nori tik kuo greitesnio rezultato. Per mažai galvojama, ką reikės iškęsti plaukui, galvos odai, ir ar tas rezultatas vertas to, kiek bus paaukota plauko kokybės. Plaukai juk yra ne siena, neateisi su krapštuku ir nenukrapštysi dažų. Taip pat reikia suprasti, kad, deja, dažai blunka, spalva neišlieka visuomet tokia pat. Jei esi tamsiaplaukė ir nori tapti blondine – tai gali užtrukti mažiausiai pusę metų. Žinoma, jei dirbčiau kokiame Rusijos kaimelyje, kur visų natašų pageidavimai yra tapti peroksidine blondine, tai daug nesivarginčiau, užpilčiau peroksido, išbalinčiau plaukus, uždėčiau atspalvį ir – dainuok linksmai. Bet tai reikštų, kad aš visiškai negalvoju apie plauko kokybę. Mano taisyklė numeris vienas – sveikas plaukas. Jei plaukai sugadinti, gali gražiausiai apsikirpti, nusidažyti madingiausia spalva, bendras vaizdas vistiek nebus kokybiškas. O plauko kokybė prasideda nuo priežiūros. Nepriklausau tam kirpėjų ratui, kurie galvoja, kad norint atrodyti stilingai užtenka gražiai nusikirpti ir nusidažyti madinga spalva. Plaukai visų pirma turi būti sveiki ir prižiūrėti.  
 
Ar labai skiriasi lietuvių plaukų stilius, pageidavimai nuo kitų šalių moterų?   

Iš patirties galiu pasakyti, kad lietuvaitės klientės nori visko daugiau nei, tarkim, anglės. Lietuvės prašo ryškiau, šviesiau, tamsiau. Anglė pirmiausia pagalvos apie natūralumą. Pavyzdžiui, anglė, kuri turi 50 proc. žilų plaukų, paprašys tik truputį patonuoti, nesvarbu, kad žili plaukai vistiek matysis, nenusidažys, ji taip nori – natūraliau atrodys. Jei lietuvė po apsilankymo salone pamatys nors vieną žilą plauką, tai bus didžiulė problema – atėjau į kirpyklą, kur negali man nudažyti plaukų normaliai. Nesu nei vienoje, nei kitoje pusėje, viskas juk priklauso nuo žmogaus aplinkos, stiliaus, visumos. Prancūzės turi labai išpuoselėtą stilių, tad joms tinka ir žili plaukai, ir šiek tiek padažyti. Aš už natūralumą, už besimatančius žilus plaukus, jei bendras stilius ir gyvenimo filosofija tai atitinka. Bet jei nedažai žilų plaukų vien todėl, kad „ai, nereikia“, tai patariu geriau nusidažyti.   
 
Tau teko darbuotis su įvairių tautybių klientais. Kurios šalies atstoves galėtumei pagirti už plaukų priežiūrą, kurios turėtų susigriebti?  

Pastebėjau, kad lietuvės linkusios prisipirkti galybę brangių produktų, teptis jais plaukus, dėtis kaukes. O nuėjusios pas kirpėją paprašo nudažyti juos labai baltai, plauką sugadina. Paskui bando visais įmanomais būdais gydyti. Gerai, kad jos naudoja kaukes ir bando gaivinti plaukus, bet, mano manymu, geriau pirmiausia jų negadinti. Pavyzdžiui, arabės itin prižiūri savo išvaizdą, labai savimi rūpinasi. Kas antra arabė norėtų tapti blondine ir stengiasi, kiek įmanoma, priartėti prie to įvaizdžio. Tačiau joms svarbiausia  išlaikyti sveiką plauką ir galvos odą. Lietuvėms pirmoje vietoje – rezultatas ir įvaizdis, o paskui jau jos pagalvos, kaip plauką atgaivinti.  


Lietuvės sukurtos šukuosenos puošia ir angliškų žurnalų puslapius

Manoma, kad teisingai parinkta šukuosena, spalva, kirpimas gali pakeisti gyvenimą, padėti gauti norimą darbą, suteikti pasitikėjimo. Ar tikrai plaukai turi tokią galią?  

Man plaukai reiškia labai daug. Jei esi jais nepatenkintas, tave jie erzina, tai reikia keistis. Kai jausiesi gerai, pradėsi prie savęs traukti gerus dalykus. Tavo nuotaika ir vidinis nusiteikimas yra labai svarbūs aplinkai. Jei galvosi negatyviai, tai ir trauksi negatyvius dalykus. Jei nauja šukuosena tau suteiks pozityvumo, geros savijautos, natūraliai pritrauksi dalykus, kurie tau reikalingi. Jei eini į pokalbį dėl darbo ir tavo plaukai tau yra puošmena, tai natūraliai jausiesi laisvesnis, patrauklesnis, nebus kompleksų ir turėsi žymiai didesnį šansą gauti norimą darbą. Lygiai taip pat ir santykiuose – jei koketuoji prieš vaikiną ir žinai, kad tavo plaukai yra gražūs, tau tai suteiks šarmo. Bet jei esi nepatenkinta, plaukus slepi, susiriši, užsidedi kepurę, žinai, kad tai yra tavo kompleksas, vaikinas nematys, kad problema yra plaukuose, bet jis regės tave kaip kompleksuotą, nepasitikinčią personą.

Plaukai – didžiulė moters puošmena. Ką patartumei toms, kurios gamta pagailėjo sveikų, storų kasų?  
Ne visą laiką grožis yra stori, ilgi plaukai. Dažniausiai plaukams reikia suteikti kažkokią formą, mokėti save gražiai prižiūrėti ir pateikti. Jei ir turi plonesnį plauką, tai nereiškia, kad jau esi negraži. Viskas priklauso nuo tavo požiūrio. O ką daryt? Teisingas kirpimas ir spalva gali duoti labai daug.   
 
Sakoma – batsiuvys be batų. Bet kaip matau – šis profesinis posakis tau visiškai negalioja. Turi išties labai žavius plaukus. Ar mėgsti eksperimentuoti su spalvomis, kirpimais. Kaip rūpiniesi savo plaukais?  

Pirmiausia man padeda gamta ir genai. Nesakau, kad mano plaukai užaugo ir tapo vešlūs dėl to, kad aš gera kirpėja. Bet, be abejo, tinkama priežiūra irgi svarbu. Mano protas neleido jų susigadinti. Mėgstu keisti kirpimus ir spalvas. Nenoriu ir niekada nenorėjau būti šviesiaplauke, tad šios ribos neperžengiu. Mano spalvų paletės yra nuo juodos iki šviesiai rudos. Spalvas kaitalioju pakankamai dažnai. Radikaliai nusikerpu plaukus kas kokius keturis metus. Bet ką bedaryčiau, visų pirma, savo plaukus saugau. Naudoju daug kaukių, stimuliuojančius ir skatinančius augimą produktus ir preparatus. Tiesiog stengiuosi, jog jie būtų gražūs.   

Kokiai garsiai pasaulio moteriai norėtumei sukurti šukuoseną ir ką pasiūlytumei?  

Esu žmogus, kuriam žvaigždės neturi didelės įtakos. Kaip moteris man visuomet patiko dainininkė Madonna. Su jos plaukais viskas tvarkoje, nieko nekeisčiau. Tiesiog norėčiau sukurti įvaizdį vienam iš jos klipų. O, pavyzdžiui, prie Lady Gagos net liestis negalėčiau. Tai yra visiškai ne mano tipo žmogus.


... ir angliškų žurnalų viršelius

Kalbant apie žvaigždes, ar prašo klientės tokių šukuosenų, kaip žinomų žmonių? Kokių dažniausiai?

Rihanna išlieka raudonų plaukų pavyzdys. Anglės labai mėgsta Victorios Beckham stilių. Beyonce labai didelę įtaką daro šviesiaplaukėms lietuvaitėms. Gaunu nemažai nuotraukų ir prašymų būtent tokios plaukų spalvos. Bet lietuvaičių žvaigždė numeris vienas, ta, kurios plaukų nori daugiausiai klienčių – Jennifer Aniston. Kone kiekvieną dieną gaunu bent po vieną jos nuotrauką. Per penkerius metus Jennifer Aniston turėjo skirtingus dažymus sruogelėmis, tad gaunu įvairius variantus. Be abejonės, Jennifer Aniston plaukai yra lietuvių mėgstamiausi. Beveik niekada iš tautiečių negaunu V. Beckham nuotraukų.  
Plaukų stiliams labai daug įtakos turi televizorius – ir Lietuvoje, ir Anglijoje, ir tikriausiai visame pasaulyje. Pavyzdžiui, Anglijoje rodomi serialai „Made in Chelsea“ ir „The Only Way is Essex“ (TOWIE). Ir tie serialų herojų tipažai labai skirtingi. TOWIE – tai dirbtinės blakstienos ir krūtys, botoksai, sušiauštas pakaušis, priauginti plaukai, juodi arba balti. Made in Chelsea – pusilgis plaukas, pakarpyta, natūralios spalvos, sruogelės, sruogeline technika išgautos spalvos, mados tendencijos. Lietuvoje irgi kiekvienas miestas turi skirtingus stilius – Vilnius tikrai skiriasi nuo Kauno. Kiekviena šalis, kiekvienas miestas ar net rajonas turi labai aiškius tipažus. Dar galėčiau išskirti prancūzus – jie kitokie. Negali jų lyginti nei su Essex, nei su Chelsea, jie yra jie.   

Prieš kelis metus su vyru Marijumi apkeliavai gerą pasaulio gabalą. Tikriausiai prisižiūrėjai įvairiausių šukuosenų. Kuri šalis tave labiausiai įkvėpė?  

Per devynis mėnesius aplankėme trylika šalių. Azijoje tikrai buvo į ką pasižiūrėti. Susipažinau su Indijos verslininku, kuris turi keturiolika grožio salonų (dabar gal net ir daugiau). Jis mus apvežiojo po Delį, aprodė kirpyklas, kokios yra kainos, kokie stilistai, ką jie kuria, ką daro. Net siūlė likti dirbti jo salone, žadėjo geresnį atlyginimą nei Anglijoje. Jei lietuviai nori keliauti ir dirbti, yra geri kirpėjai, tikrai rekomenduoju jo salonus „Looks“ – savininkas superinis.  

Indijoje visi pamišę dėl plaukų. Jie augina juos, nori būti madingi, stilingi. Labai retai sutiksi moterį iš Indijos nusikirpusią trumpai. Plaukai Indijoje yra grožio kultas – jie turi būti ilgi ir išpuoselėti. Pamačiau ir skurdo, kada kirpyklą atstoja paprasčiausia palapinė. Indijoje labai didelę reikšmę turi religija ir politika. Buvau tiesiog apakus, kai išvydau didžiulį angarą , kur eilės žmonių, šeimomis laukia, kad jiems nuskustų plaukus. Tai neturtingos šeimos, kuriems per religiją įdiegta, kad jeigu jų visa šeima nusiskus ilgas kasas ir paaukos jas dievams, tai kitame gyvenime bus žymiai turtingesni. O koks nors apsukrus verslininkas tuos plaukus veža parduoti į Italiją. Vargšai galvoja, kad plaukus aukoja dievams, negauna nė grašio, viską daro nemokamai, kad tik kitame gyvenime jie gimtų turtingesnėje šeimoje. Absoliuti apgavystė, bet žmonės tiki, kai per religiją iš jų kažkas paimama. Sunkiai ir vargingai gyvenant lengva pradėti tikėti bet kuo, kad tik atsirastų vilties. Indijoje reikia ir jogos, ir meditacijų, nes kitu atveju neišgyventum, jei nepriklausai aukštuomenės sluoksniui.  

Tailando gyventojai yra tiesiog darbo bitės, jie stilių ir madų nesivaiko, ten taip karšta, kad plaukai dažniausiai tiesiog sukelti į viršų ir uždengti skarele. Australijoje jaučiasi absoliuti Amerikos įtaka. Amerikonizmas ima viršų – šortai, marškinukai, dirbtinės blakstienos ir krūtys. Man australai šiek tiek ir lietuvaičius primena, nes naudoja labai daug šviesios spalvos, kalbant apie plaukus. Naujoji Zelandija yra panaši į Angliją, mėgsta natūralumą. Singapūras labai madingas, jį prilyginčiau Knightsbridge rajonui: Burberry, Louis Vuitton, madingi kirpimai, išbaigtos linijos, tiesiog gražu žiūrėti. Singapūras yra mažas, o mažoje šalyje viskas matosi, gal todėl, panašiai kaip ir Lietuvoje, moterys ten labai savimi rūpinasi. Tikrai aukšta klasė. Australijoje juk irgi yra labai daug turtingų žmonių, bet tokios prabangos, kaip Singapūre, nemačiau. Argentinoje, kaip ir Italijoje ar Ispanijoje – garbanoti, ilgi plaukai.   
 
Ar sunku buvo įsitvirtinti grožio pasaulyje Anglijoje? Juk čia didžiulė konkurencija.  

Sunku. Visų pirma, atvažiavus iš Lietuvos, nežinai ko norėti, į kurią pusę pasiduoti. Supranti tik, kad kuo greičiau reikia darbo, nes reikia gyventi ir mokėti mokesčius. Tad pradžioje per daug stipriai nesigilinau į savo, kaip kirpėjos, norus ir poreikius. Reikėjo tiesiog susirasti darbą. Itin sudėtinga įsidarbinti kirpėja Londono centre. Nesvarbu, jei esi dirbusi kažkur Anglijoje.   


Vaida su sūneliu Oskaru

Jau šešerius metus gyveni Anglijoje. Ar planuojate su šeima grįžti į Lietuvą ar Londonas jau yra jūsų namai?  

Šitas klausimas bus aktualiausias, kai Oskarui reikės eiti į mokyklą. Galvosime, ar grįžti ir leisti Oskarą į mokyklą Lietuvoje, ar likti Anglijoje. Manau, kad jei vaikas pradeda mokytis Anglijoje, sugrįžti į Lietuvą ir lietuvišką mokyklą, pasivyti bendraamžius, sistemą yra labai sudėtinga. Bei jei vaikas lanko mokyklą Lietuvoje, atvažiavus į Angliją tęsti mokslus žymiai lengviau. Kažkodėl vaikams lengviau adaptuotis Anglijoje. Ir ne tik vaikams, visiems emigrantams. Grįžusi į Lietuvą kartais pagalvoju, ar esu emigrantė Anglijoje, ar Lietuvoje? Tad kol kas su vyru negalvojame apie grįžimą. Šis klausimas bus svarstomas iš naujo, kai paaugs Oskaras.     

Anglija, emigrantai, kirpėja, kirpėja londone, Londonas, stilistė, vaida urbaitė

Naujausi komentarai
2020-04-04, 07:19
This is really awesome information and nice thanks and visit my website here:- https://www.fleekyou.com/
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai