Vytautas V. Landsbergis: „Mano dainos skirtos klausytojams nuo 1 iki 101 metų, tik vyresniems jau nepatartina“ (interviu)

Laikas.lt

Spalio 14–20 d. vyksiantis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai –aš“ kalbasi su Vytautas V. Landsbergiu, kuris besiruošiantiems atvykti į jo koncertą pataria geriau nieko apie jį iš anksto nežinoti... Koncertas vyks spalio 20 d. (sekmadienį), 12 val., Vilniaus mokytojų namų svetainėje. O darbas keletas klausimų bardui, rašytojui...

Kas yra jūsų dainų adresatas: jūsų vaikai, anūkai ar dar nepažįstama publika?

Adresatas visų pirma – aš pats. Dainuoju sau, kai liūdna, kai linksma, kai nuobodu, kol pasidaro visiškai nieko. O paskui klausosi ir tie, kurie netyčia atklysta į koncertus, vakarones. Niekur nedings, turi klausyt...

Mano vaikai jau baigia užaugti iš vaikiškų dainų amžiaus, tad lieka anūkai, su jais smagiai pastūgaujam. Kalbu ne tik apie vaikiškas dainas, nes anūkai mielai traukia ir liaudiškas, ir partizaniškas – tik duok!
Per koncertus norom nenorom tenka stebėti publiką, kas reaguoja, kaip reaguoja... Tai tie, kur su vaikais, kurie turi vaikų arba patys dar išsaugoję vidinį vaikiškumą, spontaniškumą, tie yra patys patys!.. Nors ir kiti visai nieko.

Su suaugusiųjų dainom truputį kitaip, jos ieškosi panašiai jaučiančių, būnančių. Sielabrolių, vienžo...
Iš tiesų, nežinau kas tas dainų adresatas... Gal, sakau, ponia mirtis? Jeigu juokas atsirado, kaip sąmoninga, paradoksali reakcija į mirties baisumą, tai gal daina irgi... O gal mirčiai visiškai neįdomu, ką mes čia giedam? Tikriausiai taip.

Jeigu reikėtų nustatyti Jūsų dainoms amžiaus cenzą, koks jis būtų?

Mano dainos skirtos klausytojams nuo 1 metų – iki 101, tik vyresniems jau nepatartina. Nors, jei prieš koncertą pasitariama su šeimos gydytoju, tai kodėl gi ne... Kartais kaip tik padeda.

Ar koncertuose, kurie yra skirti vaikams, yra nutikę kuriozinių situacijų? Kokios jos?

Vieną kartą, bandydamas išprovokuoti provincijos vaikus pokalbiui, paklausiau:

- Na, vaikai, kas sugalvos patį įdomiausią klausimą, gaus dovanų mano CD.

Vienas toks tylenis pakėlė ranką ir klausia:

- Ko čia atvažiavai?

Jis ir laimėjo CD.

Beje, veiksmas vyko Žemaitijoje, kaip supratote.

Ar įmanoma nustatyti, kokias dainas rašyti sunkiau: vaikams ar suaugusiems?

Kad nematau didelio skirtumo tarp pirmųjų ir antrųjų, kartais net atvirkščiai – nesuaugę būna daug labiau suaugę už kokį pasigėrusį, piktą dėdę nesubrendėlį.

Dainas rašyti vaikams lengviau tik dėl to, kad dažniausiai jos gimsta būnat tarp jų, kvailiojant su vaikais, t. y. – sukuriamos kartu. Taip, beje, dažniausiai atsitinka ir su pasakų rašymu.

O suaugusiems dainos gimsta vienatvėje. Vienatvė ir yra jų palydovas – toks jau tas suaugusiųjų gyvenimas. Gal ir dainuoti jas reikėtų sau vienam, užsidarius duris ir užsikimšus ausis? Vis dažniau pagalvoju apie tai.

Ar jaudinatės prieš atlikdamas naują dainą vaikams? Ar nebijote jų reakcijos?

Vaikų nebijau, jie ne kokie suaugę.

Artėja „Tai – aš“ festivalio koncertas „Bardai vaikams“. Ką vaikučiai ir jų tėveliai turėtų žinoti prieš ateidami į Jūsų koncertą?

Ateidami į koncertą turėtų žinoti, kad nieko nereikia žinoti iš anksto... Ir dar: kad šitaip kurti gali kiekvienas, o dainuoti – juolab. Ir dar geriau už mane!!! Gal tai ir yra žinia, kurią norisi pranešti: kūryba, dainavimas yra didžiausias džiaugsmas. Ne karjera, ne darbas, o buvimas su draugais, buvimas čia ir dabar. Bėgimas nuo nevilties, nuo vienatvės... Ir liaudies daina, ir dainuojamoji poezija keičia mus, sutvirtina, padaro tauta, bendruomene. Ne veltui a. a. iki šiol V. Kernagis vadinamas Atgimimo šaukliu. Kodėl? Nes šis poetinio politikavimo būdas mažiausiai pasipriešinimo iššaukia.

Galbūt tai ne pirmas koncertas vaikams „Tai – aš“ festivalio metu? Kokie įvykiai ar žmonės labiausiai įsiminė?

Po koncerto atėjo mergaitė gal aštuonerių metų, paspaudė ranką ir pasakė:

- Ačiū tau, gerbiamas Vytautai V. Landsbergi.

Iš vaiko lūpų tokio „rimto“ teksto nesitikėjau... Vos susilaikiau, bandydamas išlaikyti rimtį, ir atsakiau:

- Ir tau ačiū, gerbiama miela mergaite.

Kokios nuotaikos Pats tikitės koncerto bei festivalio metu?

Nuotaikingos.

Ką Jums reiškia žodis „jaukumas“?

Kai kambarys truputį sujauktas, man jauku, nes primena vaikystę.

Bilietai jau parduodami BILIETAI.lt kasose ir vieną valandą prieš koncertą renginio vietoje. Bilietų nuolaidos taikomos vaikams iki 14 m. 50 proc., o iki 5 m. – nemokamai. Paskubėkite įsigyti.

dainuojamoji poezija, dainuojamosios poezijos festivalis, tai - aš, Vytautas V. Landsbergis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai