Probleminė oda – kaip jai padėti?

Laikas.lt

Odos problemos kankina daugelį jaunų žmonių, todėl dažnai neįvertiname jų svarbos ir bandome sau padėti savarankiškai. Deja, tai ne visada geriausia išeitis. Norėdami džiaugtis sveika ir skaisčia oda, privalome kruopščiai ja rūpintis ir laiku kreiptis į specialistus, kurie padės atrasti tinkamiausią problemos sprendimą.

„Odos problemos siejamos su paauglyste, nes kaip tik šiame amžiuje dėl organizme vykstančių hormonų pokyčių suaktyvėja odoje esančios riebalų liaukos. Kai kurie paaugliai džiaugiasi palyginti skaisčia oda, kitus kankina nuolat pasikartojantis odos bėrimas. Tam įtakos turi paveldimumas, genetiškai nulemtas odos tipas ir riebalų liaukų dydis, taip pat ir mityba bei kiti įpročiai“, – sakė medicinos centro „Northway“ gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė. Pasak jos, svarbu atsižvelgti ir į mitybos įpročius, nes aukštą glikeminį indeksą turintys produktai, tokie kaip šokoladas, miltiniai patiekalai, arbūzai ar melionai, daro įtaką riebalų liaukų aktyvumui. 

„Aknė – tai lėtinė odos liga, kurios metu suaktyvėja odoje esančių riebalų liaukų veikla. Itin aktyviai gaminami riebalai bei neretai pakitusi – klampesnė, jų struktūra nespėja išsiskirti ir kaupiasi liaukos viduje. Ši terpė itin palanki odoje gyvenančioms Propiono bakterijoms daugintis, kurios sukelia uždegimą – spuogą“, – pasakojo gydytoja. Pasak jos, skiriamos lengva, vidutinė ir sunki ar labai sunki aknės formos. Esant lengvai šios ligos formai odoje formuojasi uždari arba atviri inkštirai – komedonai. Vidutinio sunkumo aknė pasireiškia spuogais, o esant sunkiai ligos formai susidaro pūliniai. 

„Lengvos formos aknę galima gydyti sumaniai derinant medicininį veido valymą ir tinkamai parinktas odos priežiūros priemones, tačiau labai svarbu laiku kreiptis į gydytoją, kuris padės sustabdyti uždegimą. Negydoma aknė palieka pigmentines dėmes ir randus, kuriuos pašalinti labai sunku“, – sakė A. Dumbliauskienė. Anot jos, nereikia bandyti spuogo „išspausti“, nes taip galima sukelti papildomų problemų – išprovokuoti padidėjusį pigmentinių dėmių susidarymą, taip pat uždegimo plitimą. Aknės gydymas yra nukreiptas į padidėjusios riebalų liaukų veiklos mažinimą, taip užkertant kelią uždegimo procesams ir jo keliamoms pasekmėms.

Kosmetikos ir parfumerijos tinklo „Douglas LT“ grožio ekspertas Andrius Kličius pastebi, kad užuot kreipęsi į gydytoją paaugliai bando odos problemas spręsti kliaudamiesi draugų patarimais ar jas maskuodami. Pasak jo, ypač merginos dažnai kartoja tas pačias klaidas – riebią odą sausina, o drėgmės trūkumą kompensuoja riebiais kremais ir susiduria su dar didesnėmis problemomis. „Uždegimo išvarginta oda yra nusilpusi, todėl nebegali palaikyti natūralaus drėgmės balanso. Taip susidaro tarsi užburtas ratas – išsausinta oda ima šerpetoti, o dėl netinkamo kremo naudojimo susidaro vis nauji spuogeliai“, – sakė ekspertas.

Nors riebi oda išskiria daugiau riebalų, ją taip pat būtina drėkinti. Tam svarbu pasirinkti tinkamas priemones. Pasak A. Dumbliauskienės, šio tipo odai netiks riebūs maitinamieji kremai ar aliejai, kurie skirti odą maitinti, bet ne drėkinti. Įvairūs aliejai ar vaško konsistencijos priemonės skirtos itin sausai odai, kuriai neretai trūksta ne tik drėgmės, bet ir būtinų maisto medžiagų. Tuo tarpu riebiai odai pritaikytos priemonės atkuria pažeistą drėgmės balansą, o jų sudėtyje esančios raminančios ir uždegimą slopinančios medžiagos neužkemša porų.

Kovojant su odos problemomis ypač svarbus taisyklingas veido valymas ir griežtas odos priežiūros režimas.

Labai dažnai merginos veidą prausia nenuvaliusios makiažo ir taip padaro dar daugiau žalos. Nuo šilto vandens veido poros išsiplečia, į jas patenka makiažo likučių ir poros dar labiau užkemšamos. „Pirma reikia kruopščiai pašalinti makiažą, tik tuomet nuprausti veidą prausikliu. Galima rinktis želės konsistencijos ar valomąsias putas“, – sakė A. Kličius. Bent kartą per savaitę jis pataria naudoti veido kaukę. „Riebiai odai puikiai tinka natūralaus molio kaukės, kurios absorbuoja odoje susikaupusius riebalus ir toksinus taip išvalydamos gilesnius jos sluoksnius. Molis pasižymi ir šveičiamosiomis savybėmis, todėl jį galima naudoti kaip šveitiklį. Priešingai nei enziminiai šveitikliai, jis nedirgina ir taip išvargintos odos“, – pastebi A. Kličius.

Pasak jo, nemažiau svarbu naudoti ir veido toniką. Klaidingai manoma, kad jis skirtas makiažo likučiams nuvalyti – iš tiesų, tonikas skirtas atkurti natūralų odos PH. „Normalios odos PH yra 5.5, tuo tarpu riebios odos PH svyruoja nuo 5.8 iki 6.2. Daugelis kosmetikos priemonių efektyviausiai veikia esant normaliam odos PH, todėl tonikas yra neatsiejama veido priežiūros dalis“, – sakė grožio ekspertas.

Norėdamos paslėpti odos problemas merginos maskuoja jas gausiu makiažu. Deja, tai ne visada gera išeitis. „Gydant pažeistą odą svarbu leisti jai kvėpuoti, todėl bent kurį laiką reikėtų atsisakyti makiažo pagrindo ar pudros. Jei išsisukti neįmanoma, verčiau rinktis tam skirtas priemones. Probleminei odai skirtose maskavimo priemonėse nėra riebių dalelių, o jų sudėtis praturtinta odą raminančiomis ir uždegimą slopinančiomis medžiagomis. Be to, riebiai odai pritaikyta makiažo pagrindo konsistencija užtikrina tolygų maskavimą ir norimą matinį efektą“, – pataria A. Kličius.

Patarimų, kaip spęsti odos problemas ir kokias priemones rinktis, yra daugybė, tačiau svarbu suprasti, kad kiekvieno žmogaus oda kitokia. Bandymai atrasti labiausiai tinkančias priemones gali ilgai užtrukti, todėl prieš imantis šalinti ramybės neduodančius spuogus ir inkštirus būtina pasitarti su specialistais. Kai kuriose kosmetikos parduotuvėse jau dabar galima nustatyti odos būklę ir sužinoti, kaip taisyklingai ja rūpintis. 

aknė, oda, probleminė oda, riebi oda, spuogai, sveika oda

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai