Now Reading
Humoristas Mantas Katleris: „Gal lietuviai humoro jausmo ir neturi, bet juoktis tai mėgsta“

Humoristas Mantas Katleris: „Gal lietuviai humoro jausmo ir neturi, bet juoktis tai mėgsta“

Humoristas Mantas Katleris: „Gal lietuviai humoro jausmo ir neturi

Laikas.lt

„Humoro klubo“ narys Mantas Katleris – užkietėjęs „stand-up“ komedijos žanro propaguotojas Lietuvoje. Jaunasis humoristas džiaugiasi, jog ir lietuviai vejasi pasaulį bei vis daugiau jų atranda Vakarų šalis užkariavusį komedijos žanrą ir numoja ranka į kalbas, jog lietuviai neturi humoro jausmo. „Gal lietuviai humoro jausmo ir neturi, bet juoktis tai mėgsta“, – įsitikinęs jis.

„Humoras toks dalykas, kuriam svarbu žmonės. Reikia, kad humoristą stebėtų kuo daugiau žmonių, nes kuo jų daugiau, tuo lengviau sklinda juokas. Jis užkrečiamas. Manome, kad 90 proc. žiūrovų, kurie primą kartą ateina į mūsų pasirodymus, grįžta ir atsiveda draugų. Taip „stand-upas“ plinta it virusas. Iki „Humoro klubo“ atsiradimo žmonės išvis nežinojo, kas tas „stand-upas“, o dabar, žiūrėkit, jau ir vienas geriausių pasaulio komikų – airis Dylanas Moranas – pas mus atvažiuoja. Esu įsitikinęs, jog jis surinks pilną salę žmonių“, – sako M. Katleris.

Pasirodymus ne tik Lietuvoje, bet ir D. Britanijoje su „Humoro klubo“ komanda rengiantis humoristas sako, jog nors Lietuva – šalis nedidelė, žiūrovai labai skirtingi. „Pavyzdžiui, Plungėje žmonės irgi juokiasi, bet jie atrodo gerokai santūresni nei, pavyzdžiui, vilniečiai. Įdomiausiai, kad dažnai jie po pasirodymo prieina ir tau asmeniškai sako: „oj, kaip juokinga buvo“. Kartą turėjome pasirodymą Njukastlyje, stoviu scenoje, o priešais mane prie staliuko sėdi vaikinas su mergina ir matau, jog visą pasirodymą jie stebi be jokių emocijų. Įsivaizduokit, kaip nustebau, kai per pertrauką vaikinas prie manęs priėjo ir pasakė: „kai juokingai varot“, – prisiminimais dalinasi M. Katleris.

Pasak jo, „stand-up“ komedijos žanras – intelektualus. Tam, kad jį suprastum ir būtų įdomu klausyti, reikia šį tą žinoti, būti susipažinusiam su vietos ar pasaulio aktualijomis, politine, ekonomine, kultūrine situacija. Čia kiekvienas žodis yra sakomas su priežastimi, net jei tas žodis – keiksmažodis.

„Yra tekę girdėti, jog žmonės stebisi, kaip galima valandą ar dvi sukoncentruoti dėmesį į vieną scenoje, atrodo, nieko nedarantį, tik kalbantį žmogų. Tačiau, jei tai geras komikas, pasirodymo pradžioje tu matai jį vienokį, o pabaigoje visiškai kitokį – atrodo tarsi būtų minimum du skirtingi žmonės. Galėsite tai pamatyti jau rugsėjo 26 d., kai Teatro arenoje Vilniuje mūsų žiūrovus iš juoko pravirkdyti bandys Dylanas Moranas. Tai artistas, kuris ne tik puikus improvizuotojas, bet ir tikras chameleonas“, – įsitikinęs M. Katleris.

Mantui pritaria ir jo kolega Paulius Ambrazevičius: „Moranas turi tai, ką galima pavadinti airišku žavesiu. Žiūri į jį ir atrodo, kad na taip, žmonės taip ir šneka. Scenoje jis visada geria vyną ir tu matai, kaip jis keičiasi, kaip atsipalaiduoja, kaip santūrus žmogus tampa emocingu. Žiūri tarsi kokį vieno žmogaus spektaklį. Jis užkabina vis kitas temas, tačiau jos kiekvienam iš mūsų artimos. Jos paprastos, bet jis pasakoja labai subtiliai, labai gražiai ir, be abejo, juokingai“.

„Improvizacija – labai svarbi, – įsiterpia M. Katleris. – Gali ruoštis ir gludinti savo juokelį kiek nori, bet jei publika pajaučia, jog tu kažką sugalvojai čia ir dabar, tai rezultatas bus daug geresnis ir publika labiau juoksis. Improvizacijos nesuvaidinsi. Anksčiau viską mokydavausi mintinai, kaip eilėraštį, bet supratau, kad tai nėra gerai. Publika turi jausti, kad esi gyvas, kad kalba yra gyva. Dabar yra taip, kad aš turiu juokelį, žinau, kaip jis baigsis, bet niekada negalvoju kaip prie jo prieisiu. Taip kiekvieną vakarą tas pats juokelis skamba vis kitaip“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Improvizacija padeda į savo programą įtraukti ir auditoriją. M. Katlerio teigimu, tai ypač praverčia, kai reikia „sutramdyti“ publiką. „Tai padaryti labai gerai geba Justinas Jankevičius. Kartą ir man toks labai smagus nutikimas buvo, kai šis talentas būtų labai pravertęs. Aš visada, prieš lipdamas į sceną, nužvelgiu publiką ir iš jos išsirenku žmogų, kuris visiškai nesijuokia ir per savo pasirodymą stengiuosi jį prajuokinti. Vieną kartą Klaipėdoje darėme pasirodymą ir pastebėjau merginą, kuri kaip tik sėdėjo po lempa, buvo puikiai apšviesta. Ji įdėmiai klausėsi kolegų, bet niekada nesijuokė. Išėjau aš, pradėjau pasakoti, bet matau, kad ji vis dar nesijuokia, o už kokių penkių minučių nuo mano pasakojimo pradžios matau, kad ji pradeda bučiuotis su šalia sėdinčiu vaikinu. Tas bučinys tęsėsi kokį 10 minučių! Teko ieškoti kito objekto“, – juokiasi M. Katleris.


Humoro fiestą jau rugsėjo 26 d. vilniečiams ir sostinės svečiams dovanos Lietuvoje pirmą kartą viešėsiantis vienas populiariausių ir geriausių po pasaulį keliaujančių komikų Dylanas Moranas. Bilietus į „stand-up“ komedijos žanro žvaigždės pasirodymą Teatro arenoje Vilniuje platina „Ticketpro“. Bilietų kaina 70–120 litų.

Dylano Morano naujausią pasirodymą „Yeah Yeah“ Teatro arenoje Vilniuje organizuoja penkerius metus Lietuvoje „stand-up“ komedijos žanrą skleidžiantis „Humoro klubas“, dešimtąjį sezoną švenčiantis „Idioteatras“ ir į Baltijos šalis „stand-up“ komikus vežantys „Comedy Baltics“.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top