Now Reading
Kaip matuojamas grafičių legalumas?

Kaip matuojamas grafičių legalumas?

Kaip matuojamas grafičių legalumas?

Laikas.lt
Justė Karpavičiūtė

Skirtingomis spalvomis ir formomis kalbančios sienos yra vienas gyvo miesto įrodymų. Šokiruojantys, žavintys, kartais verčiantys susimąstyti grafičiai skirtingose Vilniaus erdvėse, ne visiems ir ne visada pastebimi. Juk būna, kad milijoną kartų eini ta pačia gatve ir tik milijonas pirmąjį atkreipi dėmesį į piešinį ar užrašą ant sienos, kuris ten yra jau ne vieną dieną.

Požiūrių į gatvės meną yra įvairių – vieni mėgaujasi, kiti – keikia. Augant grafičio menininkų ir mėgėjų skaičiui ir didėjant norui išreikšti save miesto erdvėse, reaguoja ir miesto savivaldybė: suteikia sąlygas marginti miestą, nustato taisykles, siūlo galimybes ir ieško kompromisų. Vis daugiau sienų prabyla skirtingomis mintimis, bet kur tai daryti iš tiesų yra legalu? Ar baudžiami neleistinai piešiantys menininkai? 

Legalu piešti šešiose Vilniaus vietose

Norint legaliai Vilniaus mieste piešti grafičius, informacijos rasti nėra sunku. Visa aprėpiančioje Vilniaus savivaldybės interneto svetainėje paspaudus kelias nuorodas kompiuterio ekrane galima pamatyti labai aiškiai ir struktūriškai surašytas taisykles – kur piešti galima, kur ne, ką daryti, jei norisi pasižymėti ant sąraše neesančių sienų.

Nederinant su Vilniaus miesto Savivaldybe piešti galima ant Neries upės prieplaukos, esančios tarp Karaliaus Mindaugo ir Žirmūnų tiltų; požeminėse perėjose: prie Lietuvos vaikų ir jaunimo centro, Oslo gatvėje, prie Vingio parko bei prekybos centro „Panorama“; ant Pilaitės riedlenčių parko statinių.

Gauti leidimą – nesudėtinga

Norint įgyvendinti savo grafičio idėją vietoje, kuri nėra nurodyta šiame sąraše, reikėtų nepatingėti kreiptis į Vilniaus miesto Savivaldybę. Procesas nėra sudėtingas, o jį atlikus ir gavus leidimą galima būti ramiam, kad meno kūrinys nebus uždažytas per porą dienų ir neteks susimokėti baudos. Administracijos veiklos skyriui reikia pateikti (galima ir elektroniniu paštu) pasirašytą prašymą, spalvotą piešinio eskizą ir, jei piešėjas nėra pilnametis, bent vieno iš tėvų ar globėjų pasirašytą sutikimo formą. Visus šiuos dokumentus galima rasti Vilniaus miesto savivaldybės interneto svetainėje.

„Šiais metais buvo gautas vienas prašymas piešti vietoje, kurioje reikalingas leidimas. Pernai sulaukėme trijų tokių prašymų ir visiems leidimai buvo išduoti. Šiuo metu Vilniaus mieste yra šešios vietos, kuriose galima piešti nederinant su savivaldybe, dėl to galimai pasitaiko nedaug atvejų, kai asmenys kreipiasi dėl piešimo vietose, kur reikia savivaldybės suderinimo“, – sako Eglė Daugėlaitė, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyriaus vyriausioji specialistė.

Pasak E. Daugėlaitės, pateikusiems prašymą piešti vietose, kurios nėra įtrauktos į galimų piešti vietų sąrašą, rengiamas raštiškas atsakymas, suderintas tarp įvairių atsakingų savivaldybės departamentų. Jame nurodomos piešimo sąlygos, kartais – reikalingi pateikti dokumentai.

Per dvejus metus – daugiau nei 40 baudų gatvės menininkams

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai grafičiai piešiami neleistinose vietose negavus leidimo. Bausmės už tai gana griežtos – įspėjimas arba bauda iki 2 000 litų, jei pakliūnate į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento pareigūnų rankas ir viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas, laisvės atėmimas iki dvejų arba penkerių metų, jei niokojant turtą jus pagauna policijos pareigūnai.

„Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento pareigūnai 2011, 2012, 2013 metais nebuvo nubaudę asmenų, nelegaliai piešusių grafičius. Nelegalūs piešėjai dažnai piešia tamsiu paros metu, tuo tarpu Savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyrius dirba ne visą parą“, – pasakoja E. Daugėlaitė.

Vis dėlto nubaustųjų už grafičio piešimą neleistinose vietose yra. Pagal Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato statistiką, 2011 metais dėl policijos pareigūnų nustatytų nelegalaus grafičio piešimo atvejų nubausti 36 asmenys, piešę neleistinose vietose. 2012 metais dėl policijos pareigūnų nustatytų nelegalaus grafičio piešimo atvejų nubausta 10 asmenų, piešusių neleistinose vietose.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top