Now Reading
Penktadienis tryliktoji – ar verta nerimauti?

Penktadienis tryliktoji – ar verta nerimauti?

Penktadienis tryliktoji – ar verta nerimauti?

Penktadienis. Tryliktoji. Ši diena daugeliui kelia baimę, dar kitiems šypsenas, tačiau nepastebėti šio fenomeno paprasčiausiai neįmanoma. Kodėl būtent ši diena yra siejama su blogais nutikimais? Štai keletas faktų Jūsų dėmesiui:

  • Žmonės bijantys ar nerimaujantys šią dieną turi fobiją, kurios moksliškas pavadinimas yra paraskavedekatriaphobia. Triskaidekaphobia – tai fobija skaičiui trylika.
  • Sunku pasakyti, kada tryliktąją mėnesio dieną atsidūręs penktadienis pradėjo asocijuotis su bloga lemtimi ar kitais mistiniais reiškiniais. Ko gero, skaičius trylika kenčia dėl prieš jį einančio skaičiaus, t. y. dvylikos ir jo dažno naudojimo bei tobulumo – 12 Biblijos apaštalų, mėnesių, zodiako ženklų ir t.t.
  • Kad ir kokia tikroji priežastis bebūtų, trylikos baimė paplitusi visame pasaulyje. Viešbučiai ir ligoninės dažnai praleidžia tryliktąjį kambarį, o kai kurie oro uostai neturi 13-ųjų keleivių laipinimo vartų.
  • Psichologinių trilerių genijus Alfredas Hičkokas tryliktą dieną, o 1999 metais, rugpjūčio tryliktąją jam būtų suėję lygiai šimtas metų. Kubos diktatorius Fidelis Kastro taip pat gimė tryliktą dieną.
  • Kodėl tryliktosios dienos penktadieniais gretinimas su keistenybėmis taip giliai įlindęs į mūsų galvas? Tomas Gilovinch’as Cornelio Universiteto psichologas primena, kad mūsų smegenys pernelyg ištobulintos suvedintėti asociacijas. „Jei mums kas nors nutinka per šią „ypatingą“ dieną, mes tai prisimename visą gyvenimą, ignoruodami tas dienas, kurių metu nenutiko nieko keista“.
  • Pagonims skaičius trylika yra teigiamas simbolis – tai pilnačių skaičius metuose.
  • JAV prezidentas Franklinas Roosveltas vengė kelionių tryliktąją mėnesio dieną ir niekada nevakarieniaudavo, jei prie stalo būdavo trylika svečių. Istorikai teigia, kad Napoleonas taip pat bijojo šio skaičiaus.
  • Garsusus rašytojas Markas Tvainas kartą tapo tryliktuoju svečiu prie pietų stalo. Draugas jį įspėjo nevykti pietų ir Markas vėliau jam sakė „Buvai teisus, patiekalai buvo paruošti tik dvylikai asmenų“. Prancūzijos sostinėje Paryžiuje galima pasisamdyti profesionalų keturioliktąjį svečią, kuris sėdasi prie stalo dėl malonesnio skaičiaus.
  • Penktadienio tryliktąją mėnesio dieną fobija atneša didelių nuostolių – daugiau nei 900 milijonų JAV dolerių prarandama vien JAV dėl menko kelionių bilietų pirkimo ir kitų įprastinių pirkinių, kuriuos žmonės atideda bijodami asociacijų su šia diena.
  • Blogiausia, kad ilgiausias periodas, kuriam galima išvengti penktadienio tryliktą dieną – tik keturiolika mėnesių.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top