Iliuzionistas Mantas Wizard: žmonėms kartais smagu nežinoti

Nors jam dar tik 25 metai, tačiau jau trylika metų iliuzionistas Mantas Žmuidinavičius, save pristatantis kaip Mantas Wizard stengiasi ir dirba dėl to, kad pamatytų kuo daugiau laimingų, besišypsančių žmonių. Dar mokykloje pamatytas magas ir jo triukai pakeitė vaikino gyvenimą.

Manto Wizard mokytojas iliuzionistas Arvydas Stonys perdavė savo mokiniui dvidešimt penkerių metų iliuzijos meno patirtį. Oficialios iliuzionistų mokyklos pasaulyje nėra. Taigi magai iš lūpų į lūpas turi tradiciją perduoti patirtį.

Vaikinas yra atstovavęs Lietuvai įvairiuose tarptautiniuose kongresuose bei pelnęs tarptautinį pripažinimą. Manto Wizard pasirodymai pakeri ne tik Lietuvos publiką, bet ir pasaulio auditorijas. Iliuzionistas dabar pats bando prisidėti prie kitų žmonių gyvenimų...bent akimirkai padaryti juos laimingesnius, pamiršusius kasdienius rūpesčius...

Žinia, esate Vilniaus Universitete baigęs filosofijos ir tęsiate psichologijos studijas, ką Jūsų profesijai davė šios studijos?

Šiandien pasaulinėje scenoje nebūtinai Lietuvos, nemažai ir talentignų žmonių, ir žmonių, kurie neturi talento, bet veržiasi į sceną: tiek televizijoje, tiek koncertų salėse. Scenai reikalingas išsilavinęs žmogus. Kadangi žiūrovas yra išsilavinęs, dėl to tu turėtum būti lygiavertis žiūrovui, tiek intelektu, tiek žiniomis. Aš turiu išsilavinimą jau vieną, dabar antrą bandau gauti

Kokie triukai labiausiai patinka žmonėms? Turbūt šiais sunkiais laikais prašo, kad iš oro atsirastų pinigai?

„Ar mano piniginė niekur nedings, ar galit pradanginti mano žmoną?“ – tai du klausimai, kuriuos visada girdžiu. Juokais atsakau, kad jei norėčiau jūsų piniginės, ji jau seniai būtų dingusi, o dėl žmonos, tai už gerus pinigus Lietuvoje bet kas gali dingti (šypsosi).

Tiesą sakant aš turiu ir triuką, kur atsiranda eurai... Žmonėms patinka geri triukai. Svarbiausia yra tai, kad žiūrovas nors trumpam patikėtų. Kaip sakydavo indėnų šamanai, viskas, kas palengvina žmogaus rūpesčius ir kančią yra medicina. Tai, kaip mano kolega iš Las Vegaso, garsus magas Jeff McBride‘as sako, „aš esu daktaras, nes nors trumpam padedu žmogui užsimiršti“.

Koks Jūsų mėgstamiausias triukas, vaidmuo?

Negalėčiau išskirti mėgstamiausio triuko. Kiekvienas triukas man yra svarbus. Tegu žiūrovai sprendžia. Dabar turiu numerį Sweeney Todd, su kuriuo pasirodžiau Italijoje, tai yra manipuliacijos numeris.

Nenaudoju jokios specialios technikos. Daiktus pradanginu, tada padarau, kad jie atsirastų – visa tai, tik rankų miklumo pagalba. Tas numeris yra labai sudėtingas. Triukų atlikimo technika reikalauja daug repeticijų, daug darbo, kad tai atrodytų švariai. Didžiausia apgaulė mano darbe yra tai, kad viskas turi atrodyti labai lengva. Nors iš tikrųjų tai reikalauja daug pastangų.

Ar žmonės dažnai prašo atskleisti triukų paslaptį, kaip juos padarote?

Paslaptis ir yra ta esminė iliuzijos meno dalis, kuri traukia. Būtent paslaptis ir padaro iliuzijos meną magišku. Žmonės nebenori susigadinti siurprizo, tai net nebeklausia, kaip atliekami triukai. Jiems kartais netgi smagu nežinoti. Jie tiesiog gerai praleidžia laiką. Magai niekada neatskleidžiam savo paslapčių.

Kokių savybių reikia geram iliuzionistui, geram žiūrovui?

Geram iliuzionistui reikia trijų savybių. Kantrybės, kadangi tai yra ilgo ir kruopštaus darbo rezultatas. Išsilavinimo, kad rastum kontaktą, žinotum, ką tu darai. Iliuzijos mene turi išmanyti daug kitų dalykų – fiziką, matematiką, psichologija, nes tai turi sąsajų.

Svarbiausia yra mylėti savo darbą. Stengiuosi šias savybes turėti, dirbu, kad jas turėčiau. O tobulas žiūrovas yra toks, koks yra, su savo patirtimi. Negali žiūrovo keisti. Artisto darbas yra derintis prie jo. Derintis prie žiūrovo skonio, intelekto, požiūrio. Lietuvoje yra labai geri žiūrovai – neišlepę.

Esate dalyvavęs ir net laimėjęs keletoje konkursų. Kuris laimėjimas yra įsimintiniausias ir kodėl?

Kiekvienas trofėjas uždirbtas prakaitu. Nors turbūt pats įsimintiniausias laimėjimas buvo Italijoje, kai tapau čempionu (2009 m spalis – Italijos nacionaliniame iliuzionistų čempionate, Abano mieste, Mantas laimėjo pirmąją vietą – aut. past.).

Tai buvo mano pirmas konkursas su Sweeney Todd numeriu. Tikėjausi bent gerai pasirodyti ir apginti Lietuvos vardą. Buvau nustebintas, kai sulaukiau ovacijų ir gavau pirmąją vietą. Man labai svarbu yra originalumas. Net jei paimu klasikinį triuką, kuriam keturi šimtai metų, vis tiek kažką pakeičiu ir padarau savaip.

Artistas scenoje ir artistas namuose – du skirtingi žmonės?

Bet kuris artistas pasakys, kad scenoje privalai užmiršti, jei kas nors ne taip. Kai išeini į sceną, visu šimtu procentų dirbi žiūrovui, tada pamiršti viską. Manau Mantas scenoje yra netgi daugiau Mantas negu Mantas namie.

Aš scenoje esu toks, koks esu - pats tikriausias, nes aš ten atsiveriu per savo kūrybą, per savo triukus. Šekspyras buvo teisus sakydamas, jog visas gyvenimas yra scena ir mes visi esame kaip aktoriai, nuolat atliekam vaidmenis.

Jums dar tik 25 m. ir jau turi tiek pasiekimų, apdovanojimų, pripažinimą. Kokie Jūsų ateities planai, tikslai?

Planų turiu daug ir darbo turiu daug. Labiausiai norėčiau toliau sėkmingai dirbti savo darbą ir, kad mano žiūrovai gerai praleistų laiką ir džiaugtųsi žiūrėdami mano šou. Kad mano šou būtų ypatingas, išskirtinis, kad tai nebūtų eilinis šou.

Kalbino ir parengė Aistė Labinaitė

Naujausi komentarai
Gabriele
2011-03-17, 22:47
Jeigu kam nors dar neteko matyti Manto Show, geriau nepraleiskit artimiausios progos tai pamatyti!
Romas
2011-03-17, 15:41
Labai grazus vyrukas ir vidumi ir isore. Sekmes jam dideliausios ir tapti geriausiu magu pasaulyje
Marija
2010-09-20, 20:07
magija labai idomus dalykas. Idomu paskaityti apie idomias asmenybes
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai