Užsienyje studijavęs lietuvis: „Visi mes turime bendrą bruožą – Lietuvą“ (interviu)

Laikas.lt
Agnė Vasiliauskaitė

„Kad ir kur gyvenčiau, kad ir su kuo bendraučiau ar ką veikčiau, esu lietuvis ir tuo didžiuojuosi“, - sako užsienyje jau ne vienerius metus gyvenantis Justas Balčiūnas. – Londone taip pat daug lietuvių, su kuriais palaikau ryšį. Visi mes turime vieną bendrą bruožą – Lietuvą. Mano tėvai, giminės, draugai gyvena Lietuvoje. Juos dažnai aplankau.“ 

Šią vasarą įvyko jau XIV-asis Pasaulio Lietuvių Jaunimo Sąjungos kongresas. Londone gyvenantis ir dirbantis Justas buvo vienas iš šio renginio organizatorių.

Aktualiausia jaunimo problema - karjera

Kalbėdamas apie aktualiausias užsienio lietuvių problemas Justas pabrėžė, kad viena svarbiausių – jaunų žmonių baimė dėl savo karjeros.

„Tarp studentų ar ką tik studijas pabaigusių žmonių, tiek Lietuvoje, tiek tarp užsienio lietuvių, problemos, manau, yra gana panašios. Jos nenutolsta nuo tolimesnių studijų bei karjeros planų. Tarp ilgiau užsienyje gyvenančių ar gimusių ne Lietuvoje taip pat dažnai kalbama apie lietuvybės išlaikymą ir puoselėjimą“, - sako J. Balčiūnas.

Nors studijas jau baigė, užsienyje gyvenantis lietuvis pasakoja, kad per savo gyvenimą pakeitė tikrai ne vieną mokyklą. Kai mokėsi Lietuvoje, jam teko susipažinti su dvejomis skirtingomis mokymo įstaigomis. Tačiau to buvo ne gana. Mokydamasis vyresnėse klasėse nusprendė pagal tarptautinę programą vykti į Jungtines Valstijas ir išbandyti savo jėgas visai nelietuviško pobūdžio mokykloje su visai kitokia švietimo sistema.

Pasak vaikino, būtent tai ir nulėmė, kad vos pabaigęs mokyklą jis nepanoro studijuoti Lietuvos didžiuosiuose miestuose, be to, tokių studijų, kuriomis žavėtųsi, paprasčiausiai nebuvo arba jos buvo dar embriono lygmenyje.

„Kultūrų katilas“ - mokykla JAV, bakalauras Londone, magistras Amsterdame

Justas nusprendė studijuoti socialinius mokslus ir medijas tarptautiniame Jacobs universitete. Matyt, pasielgė teisingai, nes dabar jis tik džiaugiasi tuo, kad galėjo įgyti patirties ir žinių, kurių suteikia bendravimas su studentais iš įvairių pasaulio šalių.

Dar mokydamasis Justas atliko kelių mėnesių praktiką vienoje iš Londone esančių viešųjų ryšių įmonių. Bakalauro laipsnį Jacobs universitete įgijo 2010 metais, tačiau šiuo diplomu neapsiribojo – pasirinkp Europos komunikacijų magistro studijas Amsterdame ir, žinoma, jas baigė diplomu.

„Studijuodamas pastebėjau, kad užsienyje besimokantiems dažnai svarbiau ne tai, ar pasirenki populiarias studijas, bet kad studijuoji tai, kas tau patinka. Galbūt todėl į tokias studijas žiūrima visai kitaip. Galimybė susipažinti su lietuviais, turinčiais patirties iš skirtingų pasaulio kampelių arba siekiančių užsibrėžtų tikslų Lietuvoje, – tai puikus stimulas dalyvauti tokiuose renginiuose kaip Pasaulio Lietuvių Jaunimo Sąjungos kongresas“, - teigė Justas.

Svarbiausias privalumas – kosmopolitiškumas

Tiesa, kiek keista tai, kad mokslai, kuriuos tuo metu studijavo Jacobs universitete, Lietuvoje dar nebuvo populiarūs. Tuo tarpu dabar socialiniai mokslai ir kūrybinės industrijos – vienos populiariausių studijų programų, į kurias kasmet bando įstoti tūkstančiai jaunuolių. Šiai studijų programai priklauso medijos, informacinės technologijos, žiniasklaida bei viešieji ryšiai.

Daugelį pasaulio šalių aplankęs ir net jose gyvenęs jaunuolis teigia, kad kone didžiausias tokio aktyvaus gyvenimo privalumų – gebėjimas prisitaikyti prie aplinkos ir subrandintas kosmopolitiškumas.
Paklaustas, ar šie privalumai kasdieniame gyvenime išties svarbūs, Justas net nesuabejoja: „Žinoma, labai svarbūs.“

„Dar būdamas septyniolikos, išvykau metams mokytis į privačią mokyklą JAV. Todėl studijos tarptautiniame Jacobs universitete buvo puikus tęsinys kosmopolitinio gyvenimo pradžiai. Kosmopolitiškumas – tiek besimokant, tiek dabar, yra labai svarbus tuo, kad galiu jaustis puikiai visose šalyse, nesvarbu, kur gyvenčiau ar su kokios tautybės žmonėmis bendraučiau“, - pasakojo Justas.

Studijos užsienyje – vis dar mada?

Žinoma, šiais laikais galimybė mokytis užsienyje nieko nebestebina. Stebina gal tik faktas, kad jaunų žmonių, kurie išvažiuoja savo žinias gilinti į kitas šalis, nuolat daugėja. Dar prieš kokius kelis metus buvo sakoma, kad mokymasis svetur – kone geriausia galimybė įgauti patirties ir sužinoti vertingų dalykų apie kitos šalies kultūrą ir švietimo sistemą. Deja, taip manančių mažėja.

Jaunuosius studentus labiausiai traukia studijos Portugalijoje ir Ispanijoje. Šiose šalyse galima išmokti šokti Tango arba skaniai paruošti kokį nors ispanišką troškinį. Galima išvažiuoti ir kiek toliau. Tarkime, kad ir į kokią Malaiziją. Ten galima ilgai degintis, žiūrėti į melsvą vandenyną, bendrauti su vietiniais gyventojais ir išmokti ruošti skanius rytietiškus patiekalus. Kaip tokie įgūdžiai ateityje padės susirasti darbą? Nežinia.

Taip pat ne paslaptis, kad socialiniai mokslai itin sparčiai populiarėja ir Lietuvoje. Paklaustas, ką mano apie šios specialybės, pačių medijų bei užsienio programų išpopuliarėjimą, socialinius mokslus Jacobs universitete studijavęs jaunuolis drąsiai teigė, galįs džiaugtis, jog yra patenkintas šioje aukštojoje mokykloje įgytu išsilavinimu.

„Man džiugu, kad tokios specialybės populiarėja. Kartu tikiuosi, kad studijų populiarumas skatina jų kokybės augimą. Taip pat – papildomų lėšų, skirtų programų tobulinimui ir priemonių atnaujinimui, pritraukimą, - kalbėjo Justas. - Jacobs universitete pasirinkau integruotų socialinių mokslų studijas, kurios apėmė ekonomikos, viešųjų ryšių, sociologijos bei politikos disciplinas. Kadangi tuo metu dar nežinojau, ką noriu veikti, integruoti socialiniai mokslai buvo puiki specialybė išbandyti skirtingas studijų disciplinas ir padėti suprasti, ką noriu daryti ateityje. Nors studijų programa buvo gana plati, Jacobs universitetas suteikė stiprų žinių pagrindą apie socialinius mokslus, kurį galėjau pritaikyti tolimesnėse studijose.“

Visai neseniai Lietuvoje lankęsis Justas pridūrė: „Man visada labai smagu sugrįžti į gimtąją šalį, kuri nuolat keičiasi, gražėja.“

aukštasis mokslas, justas balčiūnas, mokslas užsienyje, Studentai, studijos užsienyje, užsienio universitetai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai