Now Reading
Knygos, kurias skaitydami ne tik jausitės, bet ir atrodysite gerai (interviu, foto)

Knygos, kurias skaitydami ne tik jausitės, bet ir atrodysite gerai (interviu, foto)

Knygos

Laikas.lt
Tekstas ir nuotr. Rūtos Skaraitės

Artinasi vis niūresni ir šaltesni rudens vakarai, tad daugelis iš mūsų pasivaikščiojimus parkuose iškeis į jaukias akimirkas prie kavos puodelio su knyga rankose. Ką skaityti, kad laikas maloniai tirptų vaizduotėje? Šį kartą, artėjant Vilniaus knygų festivaliui, laikas.lt kalbina e. parduotuvės artbooks.lt projektų vadovę Margaritą Jablonskają. 

Šiuo metu yra gana nemažai internetinių leidyklų. Kokių žanrų knygomis išsiskiriate ir ką siūlote skaitytojams?

Mus puikiai apibūdina prisistatymas „artbooks yra meno knygos internete‘‘. Paprasčiau tariant, savo virtualioje knygų lentynoje glaudžiame su menu susijusius leidinius: pradedant fotografijos albumais, tapytojų bei grafikų kūrybos aprašymais ir baigiant teorinėmis, įvairias meno sritis analizuojančiomis knygomis, komiksais ir zinais.

Paminėjai zinų leidybą. Kas tai yra? Papasakok plačiau.

Pati dar visai neseniai buvau nei girdėjusi tokio dalyko kaip zinas, nei čiupinėjusi jo. Pasirodo, zinas yra alternatyvus mažatiražis leidinys, kuriame gali atrasti tiek vizualiojo meno, tiek literatūros ar rankdarbių idėjų, o svarbiausia labai daug įdėtos meilės. Iš tiesų, visi zinai pasižymi originalumu ir netikėtomis idėjomis. Pavyzdžiui, esame išleidę Santos Katkutės fotoziną „A dark love story“. Visa istorija papasakojama juodai baltomis nuotraukomis, o iš leidinio viršelių galima išlankstyti specialų plakatą. Turiu pripažinti, kad man labiausiai patinka tie zinai, kuriuose randi taiklių citatų apie kasdienybę.

Kas asmeniškai tau yra „knyga“? 

Svarbiausia, ką knyga gali suteikti, yra įkvėpimas. Nesvarbu, ar jo pasisemsi iš Hario Poterio nuotykių, ar iš Lietuvos tremtinių prisiminimų, o gal paprasčiausiai žiūrėdama į Audriaus Puipos akvareles arba vartydama Monikos Janulevičiūtės ziną. Įvairios knygos įkvepia siekti tikslų, nepaliauti keliauti, fotografuoti ir t. t. Kaip sakoma: „A library is a hospital for the mind‘‘ (liet. Biblioteka yra ligoninė mintims). Būtent taip ir yra.

Mūsų dienų skaitytojai yra gana nepastovūs, dažnai pasiduoda naujausioms tendencijoms. Kokios šiuo metu yra populiariausios knygos artbooks internetinėje svetainėje? Gal net esate pastebėję, kuo išsiskiria lietuvių skaitytojų skonis?

Išskirčiau dvi pirkėjų kategorijas – jaunimą ir brandaus amžiaus žmones. Pirmieji dažniau domisi išskirtiniais lietuviškais leidiniais, pavyzdžiui, labai mėgsta „Padlyzas“. Mano kolegė Rūta, kuri tuo metu buvo atsakinga už knygų leidimą, yra pasakiusi, kad šis jos „kūdikis“ buvo neabejotinas 2013 metų Vilniaus knygų mugės hitas. „Padlyzų“ populiarumo pradžioje aš pati internete sekiau jų paveikslėlius ir prisijuokdavau iki soties, dėl to šitas bendradarbiavimas man atrodė labai sėkmingas. Kitas populiarus lietuvių produktas, kurį platiname – „Eastern European sushi“. Tai yra kūrybinės agentūros „Clinic 212“ projektas, sulaukęs didelio pripažinimo tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Dėmesio sulaukia ir įvairūs tapybos bei fotografijos albumai. Labai smagu, kad jų užsisako ne tik patys lietuviai, bet ir įvairios galerijos visame pasaulyje. Viena iš tokių knygų yra Algirdo Šeškaus „Pohulianka“. Dar vienas dalykas, kuris mane ir stebina, ir džiugina, yra tas, kad tiek daug žmonių domina lietuviškas menas ir kūryba. Jiems įdomūs ne tik Lietuvos menininkų kūrybos/gyvenimo aprašymai, bet ir tos knygos, kurių pagrindinė tema yra Lietuva, pavyzdžiui: Audriaus Klimo „Lietuvos prekių ženklai“ arba V. Michelkevičiaus ir Kęstučio Šapokos „(Ne)priklausomo šiuolaikinio meno istorijos“.

Kurią knygą iš jūsų siūlomo asortimento pati mielai paimi į rankas ir laikai viena įdomesnių?

Iš tiesų juokingas dalykas yra tas, kad norėčiau savo namuose turėti kone visas artbooks platinamas knygas. Kuriu planą, kaip per visas šventes apdovanosiu namiškius knygomis ir galų gale surinksiu visą kolekciją. Galėčiau išskirti Ugniaus Gelgudos fotografijų albumą „Kriminaliniai Peizažai“. Jis man labiausiai asocijuojasi su rudens melancholija – albume užfiksuota daug vaizdų, kuriems suteikti pavadinimai iš Lietuvos dienraščių kriminalinės kronikos srities antraščių. Nelaimės ir nusikaltimai tikrai įvykę, o fotografijos iš tiesų neturi nieko bendro su pavadinimais, tačiau skaitytojas susieja abu dalykus ir pats sukuria keistą nuotaiką.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tikiu, kad jūsų leidiniai domina labai įvairius žmones. Taigi, kaip jie gali įsigyti knygas iš artbooks?

Knygas galima įsigyti artbooks.lt internetiniame knygyne. Gyvename informacinių technologijų amžiuje, dėl to naudotis jo teikiamais privalumais, manau, yra labai protinga: knygas atsiunčiame paštu arba jas galima atsiimti Vilniuje. Taip pat dalyvaujame įvairiose mugėse – Vilniaus knygų mugėje, tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „artvilnius“, Vilniaus knygų festivalyje, kuris kaip tik artėja, tad lauksime visų besidominčių meno knygomis, zinais ir atvirukais rugsėjo 13–15 d. „Titanike“.

Kaip suprantu, knygos yra didelė tavo kasdienybės dalis. Kokia citata šiandien pasitiktumei artbooks lankytoją?

Mano patarimas, kaip sakė P. J. O‘Rourke: „Always read something that will make you look good if you die in the middle of it.‘‘ (Visuomet skaityk tai, su kuo atrodytum gerai, jei mirtum skaitydamas). Galiu užtikrinti, kad visos artbooks knygos labai tinka šiam reikalui!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top