Now Reading
Keturi ratai geriau nei du!

Keturi ratai geriau nei du!

Keturi ratai geriau nei du!

Taip skamba keturratininkų – ATV (ATV-All Terrain Vehicle) fanų šūkis. Pirmieji keturračiai buvo gaminami kaip priemonė, padedanti pasiekti sunkiai privažiuojamas vietoves. Dabar keturračių savininkai tuo nebeapsiriboja.

Keturratis tapo ne tik transporto priemonė, kuria galima nuvažiuoti į atokiausius kampelius, bet ir sporto, laisvalaikio atributas, kai kuriems net gyvenimo būdas.

ATV fanai – adrenalino mėgėjai

Atėjus rudeniui keturratininkai lengviau atsidūsta – baigėsi karščiai, prasideda „purvo sezonas“. Turbūt žmogus nė karto nevažiavęs keturračiu nesupras, ką keturratininkui reiškia traukti motociklą iš pelkės, leistis nuo skardžio ar važiuoti bekele. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų neįveikiamas vietas, kelius keturratininkai stengiasi pravažiuoti.

Tai tampa tarsi iššūkis, kurį būtinai turi įgyvendinti. Kai kurie tokie išvažiavimai „pasivažinėti“ baigiasi ir tuo, jog motociklas apvirsta, sugenda ar net užvirsta ant vairuotojo. Tačiau tai neatbaido adrenalino mėgėjų. Tas jausmas, tos emocijos, kai įveiki neįveikiamą keturratininkui atperka viską. Netgi jei po kiekvieno pasivažinėjimo reikia keturratį tvarkyti, turbūt kiekvienas ATV fanas pasakytų, jog vis tiek verta.

Sezonas trunka visus metus

Keturratininkai laisvu laiku ne tik važinėjasi, treniruojasi, bet ir rengia įvairias varžybas, sąskrydžius, žygius. Keturratininkų sezonas trunka visus metus – ar tai būtų žiemos sniego pusnys, ar klampios rudens pievos – ATV fanams viskas tinka. Varžybose jie anaiptol nevažiuoja lygiu keliu, kuris greičiau atvažiuos.

Trasa eina per įvairius krūmynus, pelkynus, sunkiai pravažiuojamas vietas, kur išbandoma ne tik technika, bet ir paties vairuotojo ištvermė. Nors tai ir varžybos, jose norima ne tik laimėti, bet ir gerai pasirodyti (nors prizas gali būti netgi naujas keturratis!). Tačiau jei kuris keturratis įklimpsta ar dėl techninių kliūčių nebegali važiuoti, kiti būtinai sustos ir padės jam važiuoti toliau arba pasitraukti iš trasos.

Po tokių varžybų retas kuris (dažniausiai nė vienas) lieka švarus – purvas ne tik ant keturračio, bet ir ant paties vairuotojo, nuo galvos iki kojų…Tik šviečia šypsena, kad trasa ar bent jos dalis įveikta.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Reikalavimai keturračio savininkui

Norintiems važinėti keturračiais nepakaks B kategorijos vairuotojo pažymėjimo. Čia reikia išsilaikyti SKM (sunkusis keturratis motociklas) pažymėjimus. Žinoma, kaip ir kitoms transporto priemonėms ir keturračiui reikia pereiti techninę apžiūrą, ir būti apsidraudus civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu.

Taigi norint važinėti keturračiu ne tik savo kieme, reikės dokumentų. Keturračiai turėtų patikti žmonėms, kuriems nesvetimas adrenalinas, iššūkių troškimas bei „laukinė“ gamta. Ir kaip sako keturratinikai: „Keturi geriau nei du!“

ATV fanų kasdienybę, akimirkas iš varžybų bei kelionių galite pamatyti galerijoje.

Aistė Labinaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top