„Sirenose“ – Venecijos kino festivalyje sužibėjusi režisierė Emma Dante

Laikas.lt

Dešimtasis Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ užsienio programoje pirmą kartą pristatys šiuolaikinio avangardinio italų teatro, kino ir operos režisierę Emmą Dante. Šeštadienį pasibaigusiame Venecijos kino festivalyje jos filmo „Gatvė Palerme“ („Via Castellana Bandiera“) aktorė Elena Cotta buvo pripažinta geriausia. Spalio 4 d. 19 val. Menų spaustuvės Juodojoje salėje bus parodytas aistringas Emmos Dante spektaklis-koncertas „Medėjos link“ pagal Euripido tragediją.

Šiandien Emma Dante tiek gimtinėje, tiek Europoje vadinama novatoriška menininke, drąsiai laužančia senas teatro formas ir ieškančia naujų raiškos būdų. Jos kūrybiniame žemėlapyje – prestižiniais apdovanojimais įvertinti darbai Paryžiuje, Romoje ir Milano operos teatre „La Scala“. Šiuo metu gimtajame Palerme gyvenanti ir kurianti menininkė yra subūrusi trupę „Sud Costa Occidentale“, vadovauja pačios įkurtam nepriklausomam teatrui.

„Režisierės trupė – įdomus kultūrinis reiškinys. E. Dante sąmoningai atsiribojo nuo bet kokių jėgos struktūrų – menininkė turi absoliučią laisvę nevaržomai dirbti, eksperimentuoti ir savo kūryba sakyti tik tai, ką nori. Seniai troškome lietuvių publiką supažindinti su šia kūrėja ir pagaliau mums pavyko“, – pasakoja Audra Žukaitytė, Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ meno vadovė.

Tragišką Euripido istoriją apie vyro Jasono išduotą Medėją, iš keršto nužudžiusią savo vaikus, E. Dante perkelia į karščiu alsuojančią Siciliją. Įkvėpimo ji sėmėsi iš triukšmingų Palermo gatvių, kiemų ir čia gyvenančių ūmaus būdo vietinių šeimų, į daugelį dalykų reaguojančių perdėtai demonstratyviai.

Spektaklio metu žiūrovai junta sicilietišką dvasią: ekspresyvų vyksmą lydi gyva muzika, atliekama sicilietišku dialektu dainuojančių brolių Enzo ir Lorenzo Mancusų, su kuriais E. Dante dirba nuo teatro susikūrimo pradžios. Reginys pulsuoja aktorių temperamentu, gestų ir judesių plastika. Meilė čia maišosi su neapykanta, aistra su keršto troškimu, balansuojančiu ties šizofrenijos riba.

„Išraiškinga kūno kalba, dinamiški dialogai ir muzika ekspresyviai perteikia sveiku protu sunkiai suvokiamą nelaimingą Medėjos istoriją, kuri, kaip savo spektakliu teigia kūrėja, gali vykti bet kuriame amžiuje“, – sako Audra Žukaitytė.

Spektaklio-koncerto pavadinimas „Medėjos link“ rodo E. Dante siekį priartėti prie Medėjos kaip tiriamo objekto, analizuoti sudėtingą personažą kaip nepažintą ir paslaptingą teritoriją.

Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ sostinėje vyks rugsėjo 26–spalio 6 dienomis.

emma dante, sirenos, spektakliai, teatras, Venecijos kino festivalis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai