Now Reading
Lietuvos nacionalinis dramos teatras sezoną pradeda spektakliu pagal garsiausią šiuolaikinę lenkų pjesę

Lietuvos nacionalinis dramos teatras sezoną pradeda spektakliu pagal garsiausią šiuolaikinę lenkų pjesę

Lietuvos nacionalinis dramos teatras sezoną pradeda spektakliu pagal garsiausią šiuolaikinę lenkų pjesę

Laikas.lt

Rugsėjo 5 dieną Lietuvos nacionalinis dramos teatras pristatė pirmąją sezono premjerą – Tadeuszo Słobodzianeko „Mūsų klasę“, režisuotą Yanos Ross. Spektaklio premjera Didžiojoje salėje – rugsėjo 20 dieną. Ja teatras pradeda spalvingą 74 sezoną, kuriame įvyks šešios lietuvių ir užsienio režisierių premjeros.

Naujame sezone atsinaujinęs LNDT pratęs savo programinę kryptį – derinti aktyvią visuomeninę poziciją su originaliais meniniais sprendimais bei toliau skatins iškilių scenos meistrų ir jaunosios kartos menininkų kūrybinį bendradarbiavimą. Taip pat teatras toliau formuoja savo repertuarą teminiu principu – naujuose spektakliuose bus gvildenami ankstesnių sezonų premjerose iškelti asmenybės ir visuomenės, istorinės atminties, moralinių vertybių, tautinės tapatybės klausimai.  

Net trijose naujojo sezono premjerose bus interpretuojama istorinė atmintis. Kaip ji formuoja mūsų dabartį? Ką norime ir ko nenorime prisiminti? Kokių praeities vertybių pasigendame dabartyje? „Mūsų klasė“  bus pirmasis šio neformalaus istorinio ciklo pastatymas. Jį pratęs Jono Vaitkaus režisuojamas Kazio Binkio „Atžalynas“ (premjera lapkričio 8 d.) ir vainikuos latvių ir lietuvių jaunų menininkų komandos, vadovaujamos ryškaus jaunosios kartos latvių režisieriaus Valterio Silio, kuriamas spektaklis apie sausio 13-ąją „Barikados” (premjera 2014 m. vasario 22 d.)

Ateinantį LNDT sezoną papuoš skandinaviškas akcentas. Įvairiose teatro scenose bus pristatyta danų, islandų, suomių, norvegų nauja dramaturgija ir teatras. Skandinaviškąjį sezono ciklą spalio 12 d. pradės režisieriaus Gyčio Padegimo kamerinio spektaklio „Nuošaly“ premjera pagal islandų dramaturgo Sigurðuro Pálssono pjesę. 2014 m. balandžio 25 d. jį užbaigs vienos įdomiausių naujosios kartos suomių režisierės ir dramaturgės Saaros Turunen spektaklis pagal savo pačios sukurtą pjesę „Broken Heart Story“ („Sudaužytos širdies istorija“).

Viena didžiausių naujojo sezono intrigų – pasaulyje pagarsėjusios danų režisierės ir grupės „Hotel Pro Forma“ vadovės Kirsten Delholm spektaklis „Kosmosas+” su lietuvių aktoriais ir jaunais muzikos kūrėjais (premjera – 2014 m. kovo 21 d.). Kiekvienas Kirsten Delholm pastatymas yra originalus ir nepakartojamas meno kūrinys, kuriame susilieja vizualiųjų menų, architektūros, muzikos, kino, literatūros, mokslo ir skaimeninių medijų išraiškos formos.  „Kosmosas+” – tai bandymas sukurti naujos kartos spektaklį jaunam žiūrovui, paremtą moksliniais Visatos tyrinėjimais ir meninės vaizduotės poezija.

Keičiasi nacionalinės dramaturgijos festivalio „Versmė“ formatas. Užuot rengęs pjesių idėjų konkursą, teatras užsakė trims jauniems jau žinomiems lietuvių dramaturgams Mindaugui Nastaravičiui, Gabijai Labanauskaitei ir Teklei Kavtaradzei parašyti teatrui po pjesę. Nuo pat rašymo pradžios kūrybiniame procese dalyvauja ir režisieriai Paulius Ignatavičius, Loreta Vaskova, Tadas Montrimas, kurie rengs pjesių pristatymus. Sėkmingiausi iš jų taps spektakliais.

„Ateinantį sezoną teatre turėtų atsirasti daugiau jaunos kūrybinės energijos, skatinančios teatrą toliau eiti atsinaujinimo keliu“, – taip ateinantį 74-ąjį LNDT sezoną apibendrino jo meno vadovas Audronis Liuga.

Pirmojoje sezono premjeroje – Tadeuszo Słobodzianeko „Mūsų klasėje“ vaizduojami įvykiai apima didesnę dalį XX amžiaus – nuo tarpukario iki mūsų dienų. Pjesės autorius – iškili Lenkijos kultūros figūra, dramaturgas, režisierius, Varšuvos dramos teatro (Teatr Dramatyczny) vadovas – kūrinį rašė remdamasis tikrais faktais, tokiais kaip Jedvabnės tragedija, kai miestelio gyventojai žydai buvo suvaryti į daržinę ir sudeginti jų kaimynų. Nors pjesės centre – vienos didžiausių XX amžiaus tragedijų Holokausto vykdytojai ir jų aukos, – jos autorius anaiptol nesiekia suvesti sąskaitų su praeitimi ir moralizuoti. Jis vaizduoja artimų žmonių, tapusių priešais, likimus ir akistatas su savo gyvenimais. Pjesė buvo pastatyta įvairiose pasaulio šalyse, o Lenkijoje sulaukė ypač didelio visuomeninio rezonanso.

Spektaklio „Mūsų klasė“ režisierė Yana Ross dar gerokai prieš prasidedant repeticijoms inicijavo savotišką labaratoriją, kurios metu kūrybinė komanda kartu žiūrėjo filmus, skaitė knygas ir, lydimi liudininkų, lankė masinių žydų žudynių vietas, taip pat kalbėjo apie spektaklio temos aktualumą ir jo padiktuotus kūrybinius sprendimus. 

„Mes vis dar gyvename laikotarpyje, kai apie tuos skaudžius įvykius mums gali papasakoti seneliai, draugai. Po 5–10 metų gyvų liudininkų nebeliks – baigsis epocha ir prasidės istorija. Todėl kuriant spektaklį man buvo svarbios asmeninės aktorių patirtys, jų išgyvenimai. Kita vertus, visi „Mūsų klasės“ personažai jau mirę, nes autorius pjesėje suteikė jiems gimimo ir mirties datas. Būtent šis santykis tarp dabarties ir praeities, galimybė scenoje matyti ir gyvus žmones, ir vaiduoklius, bus įdomiausias spektaklio akcentas”, – sakė režisierė. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Mūsų klasės“ dekoracijas kūrė dailininkas Marijus Jacovskis, o kostiumus – Zane‘as Pilhstromas, ilgametis Yanos Ross kūrybinis partneris iš JAV. Spektaklio kompozitorius Antanas Jasenka pasakojo, kad surasti tinkamą muziką buvo labai sunku ir užtruko net tris mėnesius. „Tik tada supratau, kad tai turi būti varinių pučiamųjų garsas, apjungiantis didingumą, kovojimą, skausmą, garsais ne stabdantis laiką, bet verčiantis juo keliauti. Būtent taip scenoje atsirado nedidelis pučiamųjų orkestras“, – kalbėjo menininkas. 

LNDT direktorius Martynas Budraitis džiaugėsi ne tik sezono premjera, bet ir vaisingu bendradarbiavimu su pagrindiniu spektaklio rėmėju „Orlen Lietuva“. Konferencijoje dalyvavęs bendrovės viešųjų ryšių direktorius Audrius Stasiulaitis neslėpė entuziazmo: „remdami tokias institucijas, kaip Lietuvos nacionalinė filharmonija ir Nacionalinis dramos teatras, mes patiriame katarsį“, – sakė kompanijos atstovas.

„Mūsų klasės“ premjerą papildys tarptautinė diskusija „Kaip menas padeda suvokti Holokaustą?, LNDT organizuojama kartu su Lenkų ir Goethe‘s institutais Vilniuje. Rugsėjo 21 d. LNDT Mažojoje salėje įvyksiantis renginys – vienintelė galimybė akis į akį susitikti su „Mūsų klasės“ autoriumi Tadeuszu Słobodzianeku. Be jo ir režisierės Yanos Ross, diskusijoje dalyvaus lenkų žurnalistas Adamas Szostkiewiczius, vokiečių teatro kritikas Thomas Irmeris, rašytojas Rolandas Rastauskas bei teatrologė Irena Veisaitė. Diskusiją moderuos kino kritikas Linas Vildžiūnas.

Spektaklis „Mūsų klasė“ rugsėjo 20, 21 ir 26 dienomis bus verčiamas į anglų kalbą.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top