Vilniaus knygų festivalyje – detektyvinio romano „Vardas tamsoje“ pristatymas

Laikas.lt

Spalio 11 d. šalies kino teatruose pasirodys pirmas po daugiau nei 25 metų pertraukos lietuviškas detektyvas „Vardas tamsoje“. Agnės Marcinkevičiūtės režisuotas filmas sukurtas pagal to paties pavadinimo Renatos Šerelytės romaną, pirmą kartą išleistą 2004 metais ir susilaukusį didelio skaitytojų susidomėjimo.

Artėjant filmo premjerai Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla nusprendė išleisti antrą knygos leidimą ir kartu su Vilniaus knygų festivaliu pristatyti jį plačiajai visuomenei. Romano pristatymas, kuriame dalyvaus autorė Renata Šerelytė, filmo prodiuserė Živilė Gallego bei filme vaidinantys aktoriai Elvyra Žebertavičiūtė, Gintaras Liutkevičius ir kiti, įvyks Vilniaus knygų festivalio metu, rugsėjo 13 d., 20 val. Vilniaus dailės akademijos dizaino ir inovacijų centre „Titanikas“. Susitikimą moderuos rašytojas, 2013 Metų knygos titulą pelniusio romano „Mano vardas – Marytė“ autorius Alvydas Šlepikas.

„Romaną parašyti įkvėpė kriminalinė kronika, – teigia rašytoja. – Kadangi klasikinės kriminalų temos – meilė ir mirtis, galima sakyti, kad nuo šio varianto nelabai ir nutolau. Tiesa, dar poezija. Ji šiame romane – irgi kaip kriminalas, nuodinga ir stipri“.

O štai režisierė A. Marcinkevičiūtė sprendimą kurti filmą pagal pristatomą knygą motyvavo taip: „Šis romanas jau seniai traukė lietuvių kinematografininkų dėmesį. Jis tarsi prašėsi būti ekranizuojamas. Manau, intriguojanti romano fabula, plati personažų paletė, retai pasitaikantis lietuviško filmo žanras turėtų sudominti įvairią žiūrovų auditoriją.“

Knygos ir filmo „Vardas tamsoje“ veiksmas nukelia į 1995 metus. Mažo Lietuvos miestelio viešbutyje įvykdyta jaunos merginos žmogžudystė iš pamatų supurto viso miestelio ir nusikaltimą tiriančios Tardytojos – pagrindinės veikėjos ir romano pasakotojos – gyvenimą. Žmogžudystės tyrimas reikalauja ne tik sutelkti visus profesinius įgūdžius. Jis paliečia Tardytoją asmeniškai, nes pagrindiniu įtariamuoju tampa buvęs Tardytojos muzikos Mokytojas, su kuriuo moterį jaunystėje siejo lolitiška meilės istorija. Narpliodama nusikaltimą, Tardytoja prisiminimais nusikelia į tarybinių laikų Lietuvą, kuomet užgimė dramatiškai pasibaigę santykiai su paslapties skraiste gaubiamu Mokytoju. Kai atrodo, kad visi taškai ant „i“ jau sudėlioti, išaiškėja naujos bylos aplinkybės, pakreipiančios tyrimą netikėta linkme.

Renatos Šerelytės romane savitai sulydyti modernios psichologinės prozos ir detektyvinės fabulos elementai, kuriama originali tikrumo ir vizijų atmosfera. Intrigos karkasas tartum nepastebimai formuojasi nuotaikingoje romano tėkmėje, kurioje daug Tardytojos kasdienybės – darbo ir laisvalaikio – margų epizodų. Jie piešiami lengva ranka, nepasakant nei per daug, nei per mažai apie centrinę romano liniją, neretai pasitelkiant ironiją ir saviironiją. Šiuo būdu iškyla bendresnis personažų gyvenimo paveikslas – su savo problemomis ir komizmais.

Antrą kartą išleisto romano „Vardas tamsoje“ pristatymas įvyks rugsėjo 13 d., 20 val. Vilniaus dailės akademijos dizaino ir inovacijų centre „Titanikas“, o pagal jį sukurto filmo nacionalinė premjera – spalio 11 d. 

Renata Šerelytė, Vardas Tamsoje, vilniaus knygų festivalis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai