Now Reading
Vilniuje jau kuria vienas trokštamiausių gatvės menininkų Markas Jenkinsas iš JAV

Vilniuje jau kuria vienas trokštamiausių gatvės menininkų Markas Jenkinsas iš JAV

Vilniuje jau kuria vienas trokštamiausių gatvės menininkų Markas Jenkinsas iš JAV

Laikas.lt

„Sostinės dienų“ pristatomas pirmasis Vilniaus gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“ startuoja su solidžia programa – miestui iš penkių kūrinių tris padovanos pripažinti pasaulinio garso menininkai, du – jauni, bet jau spėję išgarsėti lietuviai. Be Lietuvos publikai jau pažįstamo Ernesto Zacharevič, kuris savo sėkmingą karjerą pradėjo gyvendamas Pietryčių Azijoje ir yra laukiamas svečias daugelyje gatvės meno projektų, į festivalį atvyko neabejotina žvaigždė – Markas Jenkinsas su kolege Sandra Fernandez iš JAV.

Amerikietis menininkas geriausiai žinomas kaip skulptūrinių instaliacijų gatvėse autorius, nors kuria ir „baltame kube“ – galerijose. Nemažai lietuvių, išvydę Marko Jenkinso darbus, nustemba, kad šis garsus menininkas kurs ir Lietuvoje, nes jo darbus jau yra matę bekeliaudami po daugelį didžiųjų užsienio miestų ir nelikę jiems abejingi. Išties Marko Jenkinso darbai yra unikalūs, kaip ir pats menininkas. Jis nenustoja stebinęs – kiekvienas jo kūrinys konkrečioje vietoje įgauna nesuskaičiuojamą kiekį prasmių, nepalieka abejingų praeivių. Marko Jenkinso savita technika kuriami žmogaus dydžio manekenai, kuriuos jis aprengia kasdieniais drabužiais, yra neįtikėtinai realistiški, tad dėl keistų gyvų/negyvų skulptūrų dažnai sulaukiama ir skambučių pagalbos numeriais. Menininkui gatvė yra erdvė, kurioje jo skulptūros randa ypač tamprų santykį su aplinkos ir žiūrovais, ir atrodo provokatyvios, nors pats menininkas teigia to nesiekiantis.

Pirmajam Vilniaus gatvės meno festivaliui „Vilnius Street Art“, kuris vyks didžiausios miesto šventės „Sostinės dienų“ metu rugsėjo 6–8 dienomis, yra numatyta, kad Markas Jenkinsas kartu su Sandra Fernandez sukurs skulptūrinę kompoziciją ant Šiuolaikinio meno centro pastato stogo iš Rūdninkų gatvės pusės. Šis kūrinys bus eksponuojamas iki spalio 16 dienos, o tolimesnis jo likimas kol kas nežinomas. 

Tačiau tai Markui Jenkinsui neatrodo keista. Anot jo, gatvės menas yra reikšmingas viešosios erdvės elementas, esantis čia ir dabar, stimuliuojantis miesto ir jo gyventojų gyvybingumą, jis ir neturi būti amžinas. Monumentalioji skulptūra, anot menininko, niekaip neatspindi esamo laiko, nemezga jokio dialogo su publika, nesukuria interakcijos. Todėl atvykęs į Vilnių Markas Jenkinsas ne tik intensyviai dirba savo studijoje kurdamas skulptūras, bet taip pat tyrinėja miestą ir jo gyventojų įpročius, kad savo kūriniu užmegztų dialogą su čia gyvenančiais žmonėmis. Sakoma, kad Markui Jenkinsui negana vienos vietos savo skulptūroms apgyvendinti – jam išvykus miestai pasikeičia, tačiau niekas niekada iš anksto nežino kaip. Tad net ir festivalio organizatoriams galutinė menininko idėja lieka paslaptimi.

Pirmąjį savo projektą Markas Jenkinsas pristatė 2003 m. Rio de Žaneiro gatvėse ir iškart sulaukė gausios publikos reakcijos. Savo darbus jis vadina ne tiek meno projektais, kiek socialiniais komentarais, praplečiančiais kontekstą. Nors niekada profesionaliai nestudijavęs meno Markas Jenkinsas yra laukiamas svečias didžiosiose pasaulio galerijose nuo Niujorko iki Maskvos.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Į Vilnių menininkas atvyko tiesiai iš Azarbaidžiano sostinės Baku, kur dalyvavo meno viešojoje erdvėje festivalyje „Baku Public Art Festival“. Paskui jį atkeliavo ir dvi didelės dėžės priemonių skulptūroms gaminti bei aprengti. Išties atrodo, kad Markas Jenkinsas su Sadra Fernandez Vilniaus miestui yra paruošę nemenką savo meno injekciją, kuria pažymės pirmąjį Vilniaus gatvės meno festivalį ir pamatuos, kiek Lietuvos sostinė atvira menui.

Marko Jenkinso ir Sandros Fernandez skulptūrinę instaliaciją ant Šiuolaikinio meno centro stogo bus galima apžiūrėti nuo rugsėjo 6 iki spalio 16 dienos. Ernesto Zacharevič kūrinys ant buvusio kino teatro „Lietuva“ jau sukurtas ir laukia miestiečių vertinimo, Jurgis Tarabilda jau pradėjo piešti sieną Odminių g. 6, Antanas Dubra nuo antradienio dirba ant buvusios Šv. Jokūbo ligoninės sienos iš J. Tumo-Vaižganto g. pusės, o simbolinį festivalio akcentą – trumpalaikę instaliaciją ant vienos Rotušės kolonos tarptautinė komanda „Upperstudio“ (Ivane Ksnelashvili, Gruzija ir Sebastiano Maiolino, Italija) įgyvendins rugsėjo 7 d.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top