Now Reading
„Eurobasket“ transliacijų komentatoriai prognozuoja medalius Lietuvos rinktinei

„Eurobasket“ transliacijų komentatoriai prognozuoja medalius Lietuvos rinktinei

„Eurobasket“ transliacijų komentatoriai prognozuoja medalius Lietuvos rinktinei

Laikas.lt

Artėjančiam didžiausiam krepšinio įvykiui – Europos vyrų krepšinio čempionatui aktyviai ruošiasi ir rungtynių komentatoriai. Oficialus „Eurobasket 2013“ transliuotojas skaitmeninė televizija „Viasat“ per „Viasat Sport Baltic“ kanalą parodys daugiausia rungtynių Lietuvos istorijoje – per 60. Šiam mačų maratonui besiruošiantys trys „Viasat Sport Baltic“ komentatoriai Vaidas Čeponis, Gediminas Reklaitis ir Žilvinas Aleksandravičius sutiko pasidalyti mintimis, kaip ruošiasi žemyno pirmenybėms. Ruošiantis – ir pažadai mesti rūkyti, jei Lietuvos rinktinė Slovėnijoje iškovos auksą.

Tiki, kad Lietuvos rinktinė kovos dėl medalių

Visi trys komentatoriai tiki, kad Lietuvos rinktinė pajėgi kovoti dėl medalio. Daugiausia iš rinktinės tikisi Gediminas Reklaitis: „Lietuvos komanda mano užrašų knygutėje patenka į pirmąjį ketvertą. Bet koks kitas rezultatas šiai rinktinei būtų didžiulis nusivylimas. Taip pat manau, kad ši rinktinė pajėgi patekti į finalą ir net laimėti aukso medalius. Ji turi visus reikalingus komponentus – galingą priekinę liniją, vieną geriausių Europos trenerių. Net ir įžaidėjo problema yra sąlyginė. Manyčiau, treneriams tereikia apglėbti pasitikėjimo skraiste Mantą Kalnietį, ir jis už tai atsilygins puikiu čempionatu.“

G. Reklaitis savo tikėjimą Lietuvos rinktine pagrindžia ir pažadu: „Ne paslaptis, kad rūkau, bet šį žalingą įprotį ketinu mesti. Jei Lietuva taps Europos čempione, mesiu tą pačią dieną.”

Krepšinio maratono metu – svarbiausia nesirgti

Europos krepšinio čempionatui komentatoriai pradėjo ruoštis iš anksto, kai kurie dar vasaros pradžioje, tačiau visi vienbalsiai tvirtina, kad pasiruošimas yra vienas malonumas, nes patys žaidžia krepšinį ir domisi juo nuo vaikystės.

Siekdami atlaikyti rimtą Europos krepšinio maratoną, komentatoriai ruošėsi skirtingai. G. Reklaitis sportavo ir dukart persirgo angina. Dėl to jis ypač džiaugiasi, nes žaibas trečiąkart į tą pačią vietą tikrai netrenks ir per čempionatą jis bus sveikas. Ž. Aleksandravičius irgi labiausiai bijo susirgti, todėl saugosi, kad neperšaltų. „Prieš čempionatą nesportavau, specialaus maisto nevalgiau, valgiau įprastą maistą. Dideliais kiekiais, kad turėčiau daugiau atsargų, nes per čempionatą nebus laiko pavalgyti (juokiasi). Jėgas per krepšinio maratoną padeda atgauti miegas, pasivaikščiojimas parke ar maudynės ežere.
Tikiuosi, rugsėjį dar nebus labai šalta“, – dėsto V. Čeponis.

Stipriausia – Lietuvos grupė

Ž. Aleksandravičius juokauja: „Jei būtų futbolo čempionatas, tuomet stipriausia būtų A grupė. Dabar, išskyrus Prancūziją, šalių, galinčių pasigirti skambesniais laimėjimais, čia nėra. B grupė, ko gero, yra lygiausia. Su Balkanų krepšinio mokyklos atstovais lietuviams bus nelengva. Čia labai svarbus psichologinis aspektas: varžovų vaidyba, teisėjų spaudimas ir provokacijos mūsų komandai neturėtų būt šalutinis veiksnys. Favorito statusas, jei tokį turime, gali padaryti meškos paslaugą. Favoritus norisi įveikti labiausiai, todėl Serbijai, Bosnijai ir Hercegovinai bei Juodkalnijai motyvacijos nestigs. Be to, šių krepšinio (ir ne tik ) mokyklų atstovai turi dar vieną labai gerą savybę – siekia kovoti iki galo. Na, o su Makedonija turime nesuvestų sąskaitų.“

Jam pritaria G. Reklaitis. V. Čeponiui dar pajėgi atrodo C grupė, kurioje žaidžia čempionai ispanai: „Ispanai, slovėnai, kroatai neturės visų geriausių krepšininkų, bet vis tiek šios komandos „popieriuje“ atrodo galingai, ypač ispanai. Vieną kitą kiaulystę slovėnams ar kroatams gali iškrėsti ir Lenkijos, ir Čekijos, ir Gruzijos ekipos.“

Ką veikia komentatoriai per rungtynių pertrauką?

Rungtynių metu per ilgąją pertrauką komentatoriai dažniausiai stengiasi nesėdėti kėdėje, prasiblaškyti, pasivaikščioti ir susikaupti. V. Čeponis atskleidžia: „Per ilgąją pertrauką pasivaikštau, apmąstau, kaip apibendrinti pirmąją rungtynių dalį, pagalvoju, kaip komandų žaidimas gali pasikeisti po pertraukos, peržiūriu, susisteminu statistiką. Minutės pertraukėlės metu kalnų nenuverčiu, net pavalgyti nespėju“ (juokiasi – aut. past.).

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Komentatoriai teigia, kad rungtynių metu jie dažnai gauna trumpųjų žinučių apie jų komentavimą. Ž. Aleksandravičius rungtynių metu jų neskaito, o kiti du komentatoriai į tai nespjauna.

„Pasitaiko. Kartais gaunu vertingų pastabų, bet būna ir pašmaikštavimų. Telefoną visada turiu šalia. Aišku, garsą išsijungiu. Kartais per pertrauką atsakau į SMS žinutes, bet stengiuosi nesiblaškyti. Kartais skambučių sulaukiu po rungtynių. Pavyzdžiui, gal prieš metus paskambino Kęstutis Kemzūra (mes su juo pažįstami labai seniai) ir patikslino, kad Kazanės „Uniks“ krepšininkai netaikė zoninės gynybos tuo metu, kai aš sakiau, kad jie naudoja kaip tik šią gynybos sistemą. Teko pripažinti klaidą (juokiasi). Su pažįstamais treneriais dažnai pasikalbu apie krepšinį“, – teigia V. Čeponis.

G. Reklaitis aktyviai bendrauja su žiūrovais transliacijų metu: „Visi nuoširdžiai stebisi, kaip komentuodamas kartu sugebu atrašyti į žinutes „Facebook” tinkle. Reikalas tas, kad ten egzistuoja „VIASAT Sportas” profilis, taigi tai yra darbo dalis. Aišku, būna visokių variantų, bet iš esmės viską galima suspėti. Nors krepšinis labai dinamiškas žaidimas, yra pertraukėlių, per kurias įmanoma pasidalyti nuomonėmis su aistruoliais. Todėl kviečiu visus rašyti pastebėjimus, atsiliepimus, kritiką viso čempionato metu. Kaip visada, įdomiausios mintys gali patekti į tiesioginį eterį…“

Netikėtumų nepavyksta išvengti

Komentatoriai neslepia, kad komentuojant rungtynes pasitaiko įvairiausių kuriozų. V. Čeponis pamena 7 metų senumo įvykį: „Kai komentavau 2006 m. Japonijoje pasaulio krepšinio čempionato rungtynes, neretai rungtynės vykdavo naktį Lietuvos laiku. Prieš kažkurį mačą, kuris prasidėjo trečią ar ketvirtą valandą nakties, netyčia, nepažiūrėjęs į pakuotę, išgėriau… raminamosios arbatos. Pirmajame kėlinyje smarkiai sulėtėjo reakcija, žiauriai įsinorėjau miego, nesupratau, kas man darosi. Po pirmojo ketvirčio nubėgau prie kavos aparato ir išgėriau dvigubą ar trigubą espresso. Tada iškart „pabudau iš komos“.
G. Reklaitis ragina žiūrovus nepamiršti, kad komentatoriai tokie pat žmonės: „Aišku, nuo pašalinių dalykų stengiesi atsiriboti, bet ne visada pavyksta. Todėl visus smarkiausius kritikus paraginčiau atsiminti, kad mes – tokie patys žmonės, kaip jūs. Mes taip pat suklystame, taip pat kartais „nueiname į pievas”, bet darome viską, kad tobulėtume ir padėtume, o ne trukdytume žiūrovams mėgautis krepšinio spektakliais.“

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top