Now Reading
Europą apkeliavusioje airių parodoje – ir lietuvės fotografijos

Europą apkeliavusioje airių parodoje – ir lietuvės fotografijos

Europą apkeliavusioje airių parodoje – ir lietuvės fotografijos

Laikas.lt

Po sėkmingo turo po Europą, šiuolaikinio meno paroda 40/40/40 grįžo į Airiją ir vakar (rugpjūčio 29 d.) lankytojams duris atvėrė „Rathfarnham” pilyje, Dubline. Parodoje – ir lietuvės menininkės Jurgos Rakauskaitės darbai.

Vienuolika metų Dubline gyvenanti, studijuojanti ir dirbanti grafikos dizainerė ir fotografė, kurią airiai pažįsta kaip Jurgą Rakau, parodai pristatė savo nuotraukų ciklą „Plastmasinė sriuba“ („Plastic Soup“, 2012 m.).

Jurgos Rakauskaitės nuotraukose – įvairiuose Airijos paplūdimiuose aptiktos plastmasinės šiukšlės, kurias, pasak menininkės, išmetė žmogus, o jūra, bandydama jas suardyti, neįtikėtinai gražiai „apdorojo“, pakeisdama formą, spalvą, tekstūrą.

Šnekėdama apie šį fotografijų ciklą, Jurga atkreipia dėmesį į aktualius ekologijos, vandenynų taršos klausimus ir neslepia ironijos: „mūsų dėka, vandenynuose plaukioja milžiniški kiekiai plastiko, kuris nesuyra ir neišnyksta, teršia vandenis, kenkia augmenijai ir gyvūnijai. O jūra, dedama visas pastangas atliekomis atsikratyti, pakeičia jas, padaro estetiškomis fotografo žvilgsniui.“

Prieš vėl atverdama duris Airijoje, paroda 40/40/40 Airijos meno kūrinius demonstravo Madride, Ispanijoje (“Centro Cultural Conde Duque”), Varšuvoje, Lenkijoje (“Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie”) bei Romoje, Italijoje (“Polazzo Della Farnesina”).

Parodoje 40/40/40, skirtoje Airijos įstojimo į Europos Sąjungą 40-mečiui, surinkti 40-ties airių ir Airijoje gyvenančių menininkų, kuriems ne daugiau kaip 40 metų, darbai. Eksoponuojami fotografijos, grafikos, skulptūros bei tapybos objektai bei instaliacijos, atspindintys šiuolaikino meno technikų ir žanrų įvairovę, išskirtinį kiekvieno autoriaus stilių, mąstymą bei pabrėžiantys Airijoje sukuriamų meno kūrinių įvairovę.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Parodą organizuoja Airijos Viešųjų darbų biuras („Office of Public Works“), eksponuojami kūriniai priklauso Airijos valstybinei meno kolekcijai („Irish State Art Collection“).

Jurga Rakauskaitė (Jurga Rakau) – grafikos dizainerė ir fotografė, gimusi Vilniuje, gyvenanti ir dirbanti Dubline nuo 2002 m. Baigė „Griffith” koledžą Dubline, Fotografijos ir medijos meno specialybę. Tai – ne pirmas kartas, kai Jurgos kūriniai dalyvauja menininkų parodose Airijoje.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top