„Sostinės dienų” atidarymo vakarui – garsios Baltijos šalių grupės „Brainstorm“ koncertas

Laikas.lt

Pirmą rugsęjo savaitgalį Vilnių užplūs „Sostinės dienų 2013” renginių gausa. Vakarinių didžiųjų koncertų metu nemokama miesto šventė pakvies į svarbiausią miesto erdvę – Katedros aikštę. Joje rugsėjo 6 dieną pasirodys garsi Baltijos šalių muzikos grupė – publikos numylėtiniai „Brainstorm“, kurie sugrįžo prie savo latviško pavadinimo „Prāta Vētra“. Rugsėjo 7-ąją koncertuos kultinis britų kolektyvas „Touch and Go“, o rugsėjo 8 d. – legendinė Lietuvos grupė „Antis“.

„Sostinės dienų“ atidarymo vakarui savo „pilnametražį“ koncertą atveža grupė „Prāta Vētra“, kuri gyvuoja jau dvidešimt metų ir yra gavusi net 22 Latvijos muzikos įrašų apdovanojimus. Gimtojoje šalyje muzikantai visada buvo žinomi latviškuoju pavadinimu, o „Brainstorm“ geriau skambėjo tarptautinėje arenoje. Grupės muzikantai juokauja, kad būdami jaunesni, buvo labiau „Storm“, dabar didesnę dalį užima „Brain“. Grupės „Prāta Vētra“ istorija unikali tuo, kad jos įkūrėjai draugauja nuo ankstyvos paauglystės –vyrukai lankė tą pačią mokyklą, dalinosi bendromis svajonėmis ir jas drauge įgyvendino. Nuo grupės susikūrimo dienos jos sąstatas nekito. Muzikantai savo kailiu patyrė tarybinį auklėjimą, kovą už nepriklausomybę ir išmėginimą laisvės suteiktomis galimybėmis. Prisilietimas prie radikaliai skirtingų sistemų tarsi apibrėžė grupės muzikinį stilių. „Prāta Vētra“ groja melodingą muziką – vadinamąjį „mainstream“, tik su įvairių eksperimentų prieskoniu.

Kai „PrātaVētra“ užkariavo melomanų širdis gimtojoje Latvijoje, grupė ėmėsi tarptautinės auditorijos. 1997-aisiais muzikantai pasirašė kontraktą su Microphone Records (EMI atstovė Baltijos šalyse) ir nebegalėjo sustoti kūrę. Karjeros kelyje „PrātaVētra“ išleido albumus Europoje ir Rusijoje, apšildė tokias gupes kaip “R.E.M.”, “The Rolling Stones”, “Depeche Mode”. Trijų grupės albumų viršelius ir logotipą sukūrė pasaulinio garso fotografas Antonas Corbijnas, pasak kurio, „Prāta Vētra“ turi tik geriausioms grupėms būdingą tapatybės jausmą.

Naujausią savo albumą „Another Still Life“ grupė „Prāta Vētra“ sukūrė ir įrašė viršutiniame Hadsono slėnyje, JAV. Sunku patikėti, bet titulinės jo dainos žodžius sudaro į rišlią seką sudėlioti... paveikslų pavadinimai. O daina „Lantern”  pasakoja apie grupės ištakas, jos sukūrimą ir didžiulį pasisekimą.

Pernai vasarą, turo po Latviją metu, grupė surinko rekordinį klausytojų skaičių. O šiemet buvo pakviesta groti viename didžiausių muzikos festivalių visame pasaulyje – „Glastonbury“ festivalyje Jungtinėje Karalystėje. „Prāta Vētra“ taip pat laukiami žymiuose festivaliuose "Music Matters" Singapūre, “Rock For People” Čekijoje, “Sziget” Vengrijoje, „Culture Collide” JAV ir, žinoma, Lietuvoje, Vilniuje.

Rugsėjo 7 dieną vilniečius Katedros aikštėje dar labiau išjudins populiarioji britų grupė „Touch and Go“. Vanessos Lancaster ir Jameso Lyncho duetas geriausiai pažįstamas iš tokių hitų kaip „Would You...?“, „Straight... to Number One“, „Tango in Harlem“ ir “Life‘s a beach“. Grupė gimė televizijos kompozitoriaus Davido Lowe, muzikos žurnalisto Charlie‘o Gilletto ir muzikos įrašų kompanijos „Oval Music“ bendraįkūrėjo Gordono Nelki galvose. Kadangi vyriškių muzikiniai skoniai stipriai skyrėsi, trijulė nusprendė dovanoti populiariosios muzikos padangei kažką naujo. Buvo apsistota ties sodriu džiazo instrumentalu ir žodžių „ekonomija“ – tiems laikams išties neįprastu sprendimu. Po kelių dienų šį projektą papildžius trimito solo ir lotynų muzikos ritmais, gimė legendinis singlas, kuriame seksualus moteriškas balsas klausia „Would You... go to bed with me?“ („Ar... eitumei su manimi į lovą?“). 1998 m. spalį singlas iškart šoktelėjo į Didžiosios Britanijos top trejetuką, laikėsi klausomiausių sąraše visą mėnesį, ir žaibiškai išgarsėjo Europoje. Buvo parduota pusė milijono singlo kopijų, o įskaitant muzikinius rinkinius, jo pardavimai viršijo dešimt milijonų. Dainą „Straight... to Number One“ buvo galima išgirsti net „iTunes“ pristatyme. Šios grupės albumas „ I Find You Very Attractive“ tebėra vienas labiausiai žinomų Didžiojoje Britanijoje ir karaliauja viso pasaulio šokių aikštelėse.

Grupės trimitininkas James‘as Lynch‘as – profesionalus muzikantas, grojęs, turbūt, su visais garsiausiais Anglijos kolektyvais, tokiais kaip BBC Big Band‘as, Johno Wilsono, Sydo Lawrence‘o, Glenno Millerio orkestrai, populiariosiomis Robbie Willliamso, „The Freestylers“, „Spice Girls“ grupėmis.

Tuo tarpu vokalistė Vanessa Lancaster vos netapo balerina, laisvalaikiu studijavo aktorystę, o Londone derino madų podiumą su filmų įgarsinimu. Ten ji ir susitiko su prodiuseriu ir dainų kūrėju D. Lowe, pakvietusiu ją prisidėti prie eksperimentinio „Touch and Go“ projekto, kurio populiarumas pranoko visas svajones.

„Touch and Go“ kolektyvas su didžiuliu pasisekimu koncertuoja visoje Europoje ir atlieka dainas iš 10-ojo dešimtmečio repertuaro, kurios džiugins klausytojus ir Vilniuje.

Prieš britų grupės koncertą tą patį vakarą pasirodys pastaraisiais metais ypač išpopuliarėjusi lietuvių elektroninės muzikos grupė „Golden Parazyth“.

Rugsėjo 8 dieną „Sostinės dienas“ karūnuos legendinė Lietuvos grupė „Antis“ su naująja programa „Baisiai džiugu“ ir populiariausiomis visų laikų savo dainomis.

Koncertų pradžia – 21 valandą.

brainstorm, koncertai, muzika, nemokami koncertai, nemokami koncertai vilniuje, sostinės dienos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai