Beatos meilė daržovėms: cukinijų, pomidorų ir kaparėlių salotų receptas

Laikas.lt

Ką gi ką gi štai ir vėl mano rankose nauja receptų knyga „Beatos virtuvė: daugiau daržovių“, kurią drąsiai galėčiau pavadinti ode daržovėms, skaniam ir vaišingam gyvenimui Knygoje sutalpinau daugiau nei 100 receptų su populiariausiomis daržovėmis, tai receptai kasdieniam gyvenimui, kuriuos įveikti galės kiekvienas.

Ne, aš netapau vegetare, valgau mėsą ir kiaušinius. Kol kas nė vieno produkto nesu išbraukusi iš savo meniu. Geriausia mano draugė virtuvėje yra įvairovė.

Tačiau daržovės yra tai, ko niekada nebus per daug. Jei tortams, pyragaičiams, sviestui, grietinėlei ar mėsai yra prigalvota visokių prietarų, priesakų ir palinkėjimų ar net užkeikimų, tai daržovės visur pasirodo kaip nekaltos mergelės.

Mano pačios kelias daržovių gausybės link prasidėjo nuo tėvų ir senelių. Kiek save atsimenu, vis esu darže. Mano bobutės ir tėvai augino daržoves ne tik sau, bet ir parduoti. Juk esu kilusi iš derlingųjų Kėdainių, kur visi turi po šiltnamį ir kur užauga beveik visi Lietuvos agurkai. Daržovių auginimas Kėdainiuose buvo populiaresnis užsiėmimas už televizoriaus žiūrėjimą.

Dar prieš sėsdama rašyti šią knygą, suvokiau, kad daržovių patiekalų gausybės aprėpti neįmanoma, tad nutariau, kad ši knyga bus mano meilės daržovėms atspindys, todėl čia tikrai yra apstu mano dievinamų burokėlių ir morkų, brokolių ir pomidorų, neapsieita be grikių, perlinių kruopų. Nesistengiau pateikti kuo platesnės įvairovės, pagrindinis mano tikslas buvo – daržovės skaniau, paprasčiau, įdomiau.

Knygą pradėjau užkandžiais, nes taip prasideda kiekvienas mano vakaras, o kai rinkau receptus salotų skyriui, tai apetitas tiesiog sproginėjo ir niekaip negalėjau sustoti. Į knygą nugulė visas mano svajonių salotų baras, todėl čia rasite lengvų traškių, sultingų ir žalių, su keptomis ar šviežiomis daržovėmis, su kruopomis ir ankštinėmis kultūromis, įvairiausiais padažais gardintų akompanuojančių ir pagrindinių patiekalų. Negalėjau apsieiti ir be sriubų skyriaus, taip pat aprašiau šviežias idėjas pusryčiams ir pagrindiniams patiekalams. Daržovinių kepinių skyrius, galima sakyti, pats įsiprašė į knygą.

Akompanimentų ir padažų skyriuje naujos spalvos ir skoniai įprastiems valgiams įpūs naujų vėjų.
Štai tokia mano daržovių knyga: žalia, stangri ir dosni. Ji jau tikrai turėtų puikuotis visuose knygynuose ir didžiuosiuose prekybos centruose. Beje, jau ruošiama ir elektroninė šios knygos versija.

O kad jau tikrai įtikinčiau, koks įvairus ir spalvingas tas daržovių pasaulis, dalinuosi su jumis puikiu receptu iš naujausios knygos „Beatos virtuvė: daugiau daržovių“. Tai Cukinijų, pomidorų ir kaparėlių salotos

Tai yra tobulos vasaros salotos, kai cukinijų daržuose nors vežimu vežk. Tik aš kalbu apie mažutes, kaip didelis agurkas, o ne mažo šuns dydžio cukinijas... Tuo metu ir pomidorus valgome ne vienetais, o krepšiais, bet galite ruošti tik cukinijas.

Paslaptis yra tokia: cukinijas supjaustome plonomis juostelėmis, tada žaibiškai apkepame keptuvėje, tik greitis tikrai kaip žaibo blykstelėjimas, nes jas reikia tik truputį suminkštinti ir vos vos drėgmę nugarinti.
Kaparėlių užpilas yra pritrenkiantis. Čia aš naudoju dideles kaparių uogas, jas sumalu mažame malūnėlyje su petražolėmis ir bazilikais bei šlakeliu aliejaus ir citrinų sulčių. Jis tirštas, todėl man
panašus į pesto padažą.

Didelei lėkštei salotų pagaminti reikės:

  • 4–5 pomidorų arba 2 kekių mažų pomidoriukų (galite rinktis įvairius)
  • 2–3 nedidelių cukinijų
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Kaparėlių pestui:
  • 30 didelių kaparių uogų be kotelių (apie 300 g)
  • ½ citrinos sulčių
  • 4 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • ryšulėlio petražolių
  • ryšulėlio bazilikų

Gaminame:

1. Pirmiausia sudorojame cukiniją, o toliau viskas paprasta. Cukinijas daržovių skutikliu supjaustykite juostelėmis.

2. Cukinijas dėkite į keptuvę vienu sluoksniu ir greitai apkepkite su šlakeliu aliejaus. Tik minutę – ir viskas, verskite jas į lėkštę, o į keptuvę dėkite kitas.

3. Pomidorus supjaustykite kaip patinka.

4. Dėkite į lėkštę pomidorus su cukinijomis.

5. Paruoškite kaparėlių pestą: petražoles ir bazilikus smulkiai supjaustykite, į nedidelį maisto kombainą berkite kaparius, pilkite citrinos sultis ir alyvuogių aliejų bei susmulkintas žoleles ir viską sumalkite. Išeis tiršta košelė, bet kai ją priglausite prie daržovių, padažas suskystės. Jei neturite maisto kombaino, tai kaparių uogas susmulkinkite peiliu ir sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis ir žolelėmis.
Originaliame mano išradimo produktų sąraše pomidorų nebuvo, bet jie čia labai tinka. Niekada neprašausite pro šalį, jei kartu patieksite didelį žalių lapinių salotų dubenį ir paskrudintos duonos. Cukinijas dar galima keisti agurkais, tik, žinoma, jų į keptuvę nesiųskite, tiesiog sumaišykite su kaparių pestu ir pomidorais. Įprastas agurko ir pomidoro duetas tikrai užtrauks naują natą.

Beata Nicholson, beatos virtuve, receptai, salotų receptai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai