Lietuvė iš prestižinės cirko mokyklos atlydi daugiatautę cirko atlikėjų komandą

Laikas.lt

Pirmąjį rudens savaitgalį, rugsėjo 3-9 dienomis, Menų spaustuvė vilniečius ir miesto svečius kvies pažinti šiuolaikinį cirką festivalyje „Naujojo cirko savaitgalis“. Jis šviežiu oro gūsiu nupučia dulkes nuo tradicinės cirko palapinės ir pristato kitokį cirką – skatinantį mąstyti ir susimąstyti, jungiamą su kitais menais.

Į tradicinį, jau aštuntą kartą vyksiantį festivalį Vilniuje daiktus jau pakuojasi ne tik žymiausi cirko meno profesionalai iš įvairių šalių, bet ir daug žadanti šiuolaikinio cirko ateitis – talentingi studentai iš prestižinių CODARTS ir ACaPA cirko akademijų Olandijoje bei ESAC akademijos Belgijoje. Intriguojanti detalė: jų pristatymo priešakyje – jauna lietuvaitė Monika Neverauskaitė.

Turbūt būsima pirmoji lietuvių šiuolaikinio cirko profesionalė M. Neverauskaitė studijuoja garsiojoje CODARTS akademijoje Roterdame (beje, ją anksčiau jau baigė viena žinoma lietuvių kūrėja – klaipėdietė choreografė Agnija Šeiko) ir siekia cirko meno bakalauro. 23 metų mergina kilusi iš Vilniaus, baigė prestižinį Vilniaus licėjų, tačiau Lietuvoje ji vis retesnė viešnia, todėl, pasak Monikos, jai ypač džiugu, kad šį kartą į gimtinę ji atvyksta ne viena, o su ypatinga misija: lietuviams pristatyti Europos naujojo cirko ateitį – savo kolegas iš geriausių cirko menų mokyklų Europoje, susivienijusius į „CirqueGebouw“ trupę.

„Į Lietuvą atsivežu visą būrį cirko draugų. Esu labai laiminga, kad turiu tokią galimybę – importuoti į Lietuvą bent mažą dalelę šiuolaikinio cirko ir pasidalinti juo su lietuvių auditorija, – atskleidė M. Neverauskaitė. – Mūsų pasirodymas gali priminti savotišką šou. Tai bus „Atvira scena“ ("Open Stage"). Jame pamatysite ne vieną vientisą pasirodymą, bet keturiolikos skirtingų artistų pasirodymų seriją. Vienuose gali būti daugiau humoro, kituose daugiau dramos, bet visuose bus cirko. „Atvira scena“ skirta labai įvairiai publikai ir visiems, kam įdomus cirkas. Specialiai „Naujojo cirko savaitgalio“ festivaliui Vilniuje trupė susikūrė sau vardą „CirqueGebouw“, o ją sudaro artistai kone iš viso pasaulio: Prancūzijos, Olandijos, Belgijos, Vokietijos, Italijos, Portugalijos, Meksikos, Venesuelos, Brazilijos, Argentinos.“

Olandijoje „Atviros scenos“ pasirodymai rengiami Poortgebouw pastate, tapusiame menininkų skvotu. Jame gyvena apie 30 skirtingų tautybių, amžiaus ir profesijų žmonių, įkūrusių savo meno dirbtuves. Ten ir buvo pradėta „Atvira scena“ – ją inicijavo cirko artistas iš Meksikos Guillermo Leon De Keijzer.

Įdomiausia tai, kad pati M. Neverauskaitė tikina niekad nesvajojusi apie cirką, o vaikystėje jo net nemėgusi, todėl studijos CODARTS akademijoje jai pačiai buvusi netikėta avantiūra. „Tikrai niekad negalvojau, kad studijuosiu cirko mokykloje. Kai buvau maža, buvau mačiusi tik klasikinį cirką palapinėse, kur scenoje vaikšto dresuoti gyvūnai ir publiką juokina klounai. Toks cirkas man niekada nepatiko, – pasakoja Monika. – Viskas susiklostė neplanuotai. Pabandžiau ir man patiko. Šiuolaikinis cirkas yra visai kitoks. Tai teatro, šokio ir cirko sintezė. Be to, jis glaudžiai siejasi su muzika, vizualiaisiais menais. Šiuolaikiniame cirke yra visko po truputį. Noriu pasakyti, kad klasikinio cirko artistai tikrai turi ypatingų talentų, nes daro neįtikėtinus dalykus, tačiau rodyti vien savo fizinius sugebėjimus nėra menas. Gal tai labiau sportas. O gebėjimas tuos fizinius triukus pateikti meniškai, kūrybiškai reikalauja daug daugiau talento.“

Netikėtai cirko pasaulyje atsidūrusios M. Neverauskaitės į Vilnių atvežama trupė „CirqueGebouw“ „Menų spaustuvėje“ pasirodys rugsėjo 7 d. Tai serija inovatyvių cirko etiudų, nenuglaistytas sceninis humoras ir dauguma žinomų šiuolaikinio cirko technikų – pasirodymo pabaigoje vainikuos interaktyvus susitikimas su žiūrovais, kuriame jie patys galės išmėginti artistų ką tik pristatytas šiuolaikinio cirko disciplinas.

Šiemet „Naujojo cirko savaitgalis“ truks kone visą savaitę. Įžanga į spektaklių programą taps rugsėjo 3 d. prasidėsianti turininga edukacinė programa, o savo pasirodymus Vilniuje pristatys cirko meno profesionalai iš viso pasaulio – šiuolaikinio cirko žvaigždės „Gandini Juggling“ (Jungtinė Karalystė), vieno garsiausių cirko meno puoselėtojų Šiaurės Europoje Maksimo Komaro globojama cirko artistų trupė „Clunker Circus“ (Suomija), Maironio gatvėje Cirko skverą įkursiantys „Cirque Plein d’Air“ (Prancūzija), „Ugnies rato“ ir „Teatrono“ artistai (Lietuva).

Kone viso festivalio metu „Menų spaustuvės“ fojė bus rodomi ir trumpametražiai naujojo cirko video filmai, kuriuos sukūrė suomių cirko pažibos – trupė „Circo Aereo“ ir režisierė Sanna Silvennoinen.

Bilietus į „Naujojo cirko savaitgalio‘13” pasirodymus galima įsigyti „Tiketa“ kasose ir internetu www.tiketa.lt.

cirkas, menų spaustuvė, naujojo cirko savaitgalis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai