„Kino pavasaryje“ – nauja konkursinė programa kino kūrėjams iš Baltijos regiono

Laikas.lt

Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ pristato naują konkursinę programą „Baltijos žvilgsnis“. Tai vaidybinių ir dokumentinių filmų konkursas, kuriame pagrindinis apribojimas – geografinis – konkurse bus kviečiami dalyvauti filmai, sukurti Baltijos jūros regiono šalyse.

Jau 2014-ųjų festivalyje vyksiančiame konkurse bus atrinkti dalyvauti vaidybiniai ar dokumentiniai filmai iš šalių, išsidėsčiusių aplink Baltijos jūrą - Danijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos, Vokietijos. Konkurse galės dalyvauti ilgesni nei 60 minučių ir dar niekada nerodyti Lietuvoje filmai, išleisti po 2013-ųjų sausio 1 dienos. „Baltijos žvilgsnio“ darbus vertins tarptautinė žiuri, o filmui nugalėtojui atiteks solidus piniginis prizas.

Konkursas „Baltijos žvilgsnis“ festivalyje „Kino pavasaris“ pristatomas siekiant kelių tikslų – išsamiai supažindinti savo auditoriją su kaimyninių šalių kinu, patenkinti susidomėjimą šio regiono kinematografija, skatinti bendradarbiavimą tarp Baltijos jūros šalių kino kūrėjų ir institucijų bei tapti vieta, kur suplaukia visos regiono kino naujienos, idėjos, svarbiausi žmonės 

„Nauja konkursinė programa „Kino pavasaryje“ gimė neatsitiktinai. Visų pirma, negalime nereaguoti į augantį tarptautinės kino industrijos susidomėjimą mūsų regionu ir jaučiame atsakomybę tą susidomėjimą dar labiau skatinti ir padėti skleistis čia esančiam kino potencialui. Antra, festivalis „Kino pavasaris“ auga kasmet, todėl nauji iššūkiai – tokie kaip konkursas „Baltijos žvilgsnis“ – yra lyg įsipareigojimas tobulėti ir nesustoti vietoje. Tikimės, kad „Baltijos žvilgsnis“ dar labiau sutvirtins Vilniaus kino festivalio „Kino pavasaris“ pozicijas tarptautiniame festivalių žemėlapyje ir mums taip svarbiame regione“, - sako Vilniaus tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė.

„Baltijos jūros regiono šalyse per metus sukuriama beveik 500 pilnametražių filmų. Skandinavija, Lenkija, Rusija, Vokietija turi gilias kino tradicijas ir yra aukštai vertinamos, Lietuvos Latvijos ir Estijos kinas naujai atrandamas tarptautinėje bendruomenėje, todėl neabejotinai „Baltijos žvilgsnio“ konkursinė programa bus ypač įdomi kino mylėtojams kaip ir tarptautiniams kino ekspertams“, - sako Santa Lingevičiūtė, „Kino pavasario“ meno vadovė.

„Kino pavasaryje“ nuo 2009-ųjų vyksta konkursas „Nauja Europa – nauji vardai“, kuriame tarptautinės žiuri vertinimui pristatomi jaunų režisierių filmai iš Centrinės bei Rytų Europos, Balkanų šalių. „Trumpo konkurso“ programoje renkami geriausi trumpametražiai filmai iš Rytų ir Centrinės Europos šalių, o Tarptautinė nepriklausomų kino teatrų asociacija CICAE kasmet „Kino pavasario“ metu išrenka savo geriausią filmą. Taip pat jau daugelį metų „Kino pavasario“ lankytojai renka žiūroviškiausią filmą, žiūroviškiausią trumpametražinį filmą, labiausiai patikusį lietuvišką filmą. Geriausią lietuvišką debiutą vertina iš Lietuvos kino profesionalų sudaryta žiuri. „Kino pavasaris“ kartu su kosmetikos bendrove „Bourjois“ kasmet renka geriausią Lietuvos kino aktorę.

baltijos kinas, baltijos žvilgnis, kino kūrėjai, kino pavasaris, konkursinė programa

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai