Now Reading
Gazuoti gėrimai – tiesa ir mitai

Gazuoti gėrimai – tiesa ir mitai

Gazuoti gėrimai – tiesa ir mitai

Laikas.lt

Vidutinis lietuvis per savaitę išgeria apie vieną buteliuką gazuotų gėrimų. Nors juos mėgsta ne tik paaugliai, bet ir suaugusieji, spragsintys burbuliukai ir jų gamyboje naudojamas anglies dioksidas vis dar apipinti daugybe mitų. Apie tai, kurie iš šių mitų tiesa, o kurie neturi rimto pagrindo, pasakoja dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja Žana Antonova.

Bene dažniausiai tenka girdėti, kad gazuoti gėrimai yra nuodingi dėl jų gamyboje naudojamo anglies dvideginio. Tiesa – burbuliukų efektui išgauti naudojamas anglies dioksidas dažnam asocijuojasi su šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, tačiau jos yra natūrali gamtos procesų dalis. Anglies dioksidas susidaro ir kvėpavimo metu – jį iškvepiame pasisavinę deguonį, o štai medžiai, iš aplinkos pasisavindami CO2, vėl paverčia jį deguonimi. Reaguodamas su skysčiais anglies dvideginis sukuria burbuliukus, kurie atvirame ore netrukus išgaruoja. Gazuotuose gėrimuose jo naudojama vos 0,3 – 0,6 proc. 

Tarp moterų itin populiarus mitas, kad gazuoti gėrimai skatina celiulito atsiradimą. Pasak gydytojos, celiulito atsiradimą lemia hormonų pokyčiai, nepakankamas fizinis aktyvumas. Tiesa, tam nemažai įtakos turi mityba. „Kaloringas maistas bei menkas fizinis aktyvumas ilgainiui lemia ir hormoninės sistemos pokyčius. Netinkama mityba dažnai siejama su saldumynais, o taip pat ir gazuotais gėrimais, todėl netruko atsirasti mitas, kad būtent gazuoti gėrimai lemia celiulito atsiradimą, nors iš tiesų tai lemia netinkami įpročiai ir kintanti hormonų pusiausvyra,“ – sako gydytoja. 

Manoma, kad gazuoti gėrimai yra viena pagrindinių pilvo pūtimo ir virškinimo sutrikimų priežasčių. „Tiesa ta, kad sergantiems virškinamojo trakto ligomis, pavyzdžiui – gastritu ar opalige, gazuotų gėrimų vartoti nepatariama iš viso. Kita vertus, burbuliuojantys gėrimai skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir pagreitina virškinimą, todėl kai kuriais atvejais, pavyzdžiui – persivalgius, stiklinė gazuoto mineralinio vandens tik į naudą,“ – pataria gydytoja dietologė.

Dar viena populiari baimė – jog gazuotuose gėrimuose esantis anglies dioksidas kenkia besivystantiems paauglių kaulams ir netgi didina riziką ateityje susirgti osteoporoze – sutrikimu, dėl kurio organizmas nepajėgus įsisavinti kalcį, vitaminą D ir kitas sveikiems kaulams palaikyti reikiamas medžiagas. „Sveikiems kaulams būtinos mineralinės medžiagos, kurių, deja, ne visada gauname pakankamai. Kaulų sistemai reikalingų statybinių medžiagų daugiausia pieno produktuose todėl svarbu pasirūpinti, kad jų būtų gaunama pakankamai,“ – sako Ž. Antonova. Pasak gydytojos, nesvarbu, geriame gazuotus gėrimus ar ne, reikia rūpintis subalansuota mityba. Beje, angliarūgštę sunkiau toleruoja vaikai nes jų virškinimo sistema yra jautresnė nei suaugusiųjų, todėl įvairius mėgstamus limonadus svarbu vartoti saikingai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Neretai gazuoti gėrimai siejami su nutukimu. Pasak gydytojos, nutukimą skatina ne gazuoti gėrimai patys savaime, o netinkami mitybos įpročiai, tarp kurių ir pernelyg gausus saldžių gazuotų vaisvandenių vartojimas. Įtemptas gyvenimo ritmas ir laiko stoka dažnai lemia, kad pilnaverčiai maisto produktai yra pakeičiami daug kalorijų turinčiais maisto produktais ir gėrimais. Svorio priaugama tada, kai organizmas sudegina mažiau kalorijų negu jų gauna su maistu ir gėrimais, tad nereikalingų kilogramų nesunkiai išvengti padės įvairiapusė ir subalansuota mityba bei reguliarus fizinis aktyvumas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top