Now Reading
Mados horoskopas šiam sezonui

Mados horoskopas šiam sezonui

Mados horoskopas šiam sezonui

Šį sezoną, atrodo, per rudens/žiemos aprangos tendencijas prašvilpė šviežio oro gūsis. Be abejo, klasika visuomet lieka klasika – ji niekada neišeis iš mados, tačiau ant šio sezono podiumų galima išvysti tikrai nemažai naujovių.

Nors ir dažnai atsigręžiama į praeities tendencijas (žinoma, taip buvo, yra ir visada bus), tačiau su nauju požiūriu, nauju įkvėpimu ir šviežiomis idėjomis. Reikėtų akcentuoti, kad ir šį sezoną moteriškumo kultas nedingsta iš dizainerių moteriškos mados sąmonės, o galbūt, atvirkščiai, dar labiau paintensyvėja, tačiau didelė dalis dizainerių atiduoda duoklę praktiškumui ir kuria šiltus, patogius dėvėti, natūralaus pluošto praktiškus apdarus. Tad kokios gi iš tiesų tendencijos vyrauja 2010 metų rudens/žiemos sezoną?

Spalvos byloja apie ateinantį šaltąjį sezoną

Dangiškai melsva, sodriai mėlyna, šviesiai žydra, safyro ryškumo, tamsiai violetinė – tokie ir panašūs atspalviai užkariauja šio sezono rudens/žiemos moteriškos mados tendencijas. Dizaineriai nuo ryškių ir margų vasariškos nuotaikos nudažytų audinio faktūrų pereina prie kiek ramesnių, monotoniškų ir rudeninėmis spalvomis tapytų atspalvių. Į šią paletę įeina visi pilkos, juodos, rudos ir baltos spalvos tonai, taip pat leidžiama rinktis raudoną, vyšninę ar geltoną, tačiau jos neturi būti ryškios ir rėžiančios akį.

Ypač podiumus užvaldo tamsiai mėlyna, populiariai vadinama navy, spalva, kurią į savo kolekcijas įsiveda bene kiekvienas mados dizaineris. Ir nesunku juos suprasti – tai ypač praktiška, klasiška, elegantiška, bet ne tokia nusibodusi kaip juoda, deranti prie daugelio atspalvių drabužių (nors, kaip bebūtų paradoksalu, dizaineriai mėgsta šią spalvą pasirinkti dominante arba derinti ją tik su juodais ar pilkais atspalviais). Rinkitės tamsiai mėlyną lietpaltį, sijoną, suknelę, net džinsus ir tikrai neprašausite pro šalį.

Prie rudeninių atspalvių priskiriami ir dar švelnesni rudos spalvos tonai, o smėlio spalva, kitaip vadinama camel – neabejotinai yra pati populiariausia šį sezoną, todėl jokiais būdais nesuklysite, jei įsigysite ne tik tokios spalvos puspaltį, bet ir megztą ar nėriniuotą palaidinę, medvilninę suknelę ar šilkinį, beveik žemę siekiantį sijoną.

Įdomu tai, kad iki šiol mėgdavę eksperimentuoti su spalvų deriniais mados dizaineriai elgiasi visiškai priešingai. Šį kartą nė vienas jų yra pamėgęs vienos spalvos harmoniją, tačiau reikia atkreipti dėmesį, jog dažniausiai žaidžiama su pagrindinės spalvos tonais ir atspalviais. Nesvarbu, kokią spalvą pasirinksite, ji turėtų atsispindėti visoje Jūsų aprangoje, tačiau avalynės arba aksesuarų derinti neprivaloma ir netgi nepatartina.

Jeigu nebijote į savo aprangą įsivesti šiek tiek glamūro ir romantikos, neabejotinai rinkitės metalo atspalvio drabužį ar į aprangą įsiveskite kokią nors variu ar bronza spindinčią aprangos detalę. Be to, metalo blizgesio suteiks ir medžiagos faktūra, todėl šį sezoną karaliauja šilkas ir aksomas, blizgantys vario, alavo, bronzos, sidabro ar aukso spindesiu. Spindėti ir žėrėti metalo atspalviu siūloma ne tik per vakarėlį, klube ar pobūvyje, bet ir einant tiesiog į gatvę, tad subtilios aukso ar ryškios vario spalvos švarkelis puikiai derės prie jūsų aprangos ir dieną.

Kokiais raštais margintis?

Šį sezoną į aukštąją madą įsivedamas gyvūnų odos (itin populiarūs – leopardo ar tigro odos printai) raštų motyvas. Juo dekoruojamos ne tik atskiros detalės, bet ir siūloma dėvėti ištisą klasikinio kirpimo kostiumėlį ar prabangią vakarinę suknelę iš gyvūno odos raštais margintos medžiagos – tad, akivaizdu, jog vulgarus tokios faktūros ir drabužio santykis po truputį nyksta ir iš gatvės stiliaus perkeliamas į aukštosios mados podiumus. Jei nedrįstate nuo galvos iki kojų pasipuošti kurio nors gyvūno odą imituojančiais apdarais, rinkitės subtilesnes detales: šalį, skraistę, diržą, batus ar rankinę.

Daugelis mados dizainerių kaip susitarę kultivuoja rudeninį romantiškumą, kas puikiai atsispindi drabužių puošyboje. Dizaineriai siūlo ne tik gėlėtos faktūros drabužius, bet dekoruoja juos, prisiūna ar išsiuvinėja gėles ant suknelių, palaidinių ar sijonų – su tokiais apdarais jūs atrodysite ne tik madingai, bet ir priduosite savo įvaizdžiui šiek tiek romantiško naivumo ir atviros paslapties.

Žiemai mados dizaineriai siūlo rinktis grynai šaltąjį sezoną atspindinčius raštus: šiaurietiškus motyvus ir snaigių forma dekoruotus megztus audinius. Populiariausios spalvos – kraujo raudonumo, sodraus bordo atspalvio ar asfalto pilkumo.

Kailiai, mezginiai, nėriniai… – ką rinktis?

Kaip bebūtų keista ir netikėta, šiuo kritiniu laikotarpiu, kai visas pasaulis išgyvena ekologinių idėjų apogėjų, kailiai vėl grįžta į madą. Šį kartą kailiniams suteikiamas įmantrumo pojūtis ir, galima sakyti, visiškai atsisakoma tradicinės kailinių ar palto su kailiuku sampratos ir imamasi griauti standartinius rėmus: jie pradedami puošti aukso spalvos didžiulėmis sagomis, sujuosiami plačiu diržu, dažomi įvairiais atspalviais ar raštais, stilizuojami neįprastai didžiuliais atvartais ar militaristinio tipo kišenėmis ir t. t.

Kaip alternatyvą kailiniams dizaineriai siūlo įsigyti patobulintą lakūno striukės modelį – puoštą dideliais kailiniais atlapais ir dekoruotą įvairiomis detalėmis švarką, tačiau formos atžvilgiu toks švarkelis visiškai nenutolsta nuo savo pradininko. Smagiausia, kad jis tiks ir prie suknelės, ir prie kelnių, ir prie džinsų.

Mezginių niekada nebus per daug“ – atrodo, šia taisykle vadovaujasi ne vieni mados namai, pristatydami savo naujausias kolekcijas. Arba grožio sumetimais, arba praktiškumo, tačiau megztos medžiagos figūruoja nuo galvos iki kojų – nuo įvairiais raštais išmegztų kelnių iki iš storų siūlų megzto žaketo. Ypač pataikysite į temą, jei šiam sezonui rinksitės ilgą megztinį su plačiu dideliu kaklu, nes megztiniai ir nertiniai aukštu kaklu – šio sezono topas, ypač ant bangos bus aštuntą dešimtmetį menantys vadinamieji golfai.

Priešingybė kailiams ir mezginiams – nėriniai, juos dizaineriai siūlo rinktis siekiant pabrėžti įgimtą moteriškumą. Tai, galima sakyti, pati seksualiausia sezono tendencija – juk ir šaltąjį sezoną nebūtina slėptis po storu sluoksniu drabužių, o, be to, mados dizaineriai ir šį sezoną nenutolsta nuo moteriškumo kultivavimo. Ypatingai kuklioms siūlome nėrinius sluoksniuoti ir derinti su kitos faktūros medžiagomis. Paslaptingai ir elegantiškai atrodys balta nėriniuota palaidinė su juodu sijonu ar kelnėmis.

Spalvas rinkitės dominuojančias šio sezono paletėje – rudą, pilką, bordo ir jų šviesesnius ar tamsesnius atspalvius.

Oda turbūt niekada neišeis iš mados, tačiau šį kartą ji įtraukiama į didesnį spektrą drabužių – ne tik į švarkelių ir kelnių. Odinės suknelės, marškinėliai, šortukai, suknelės ir t. t. atrodys puikiai, jei sugebėsite tinkamai juos priderinti prie likusio garderobo, kitu atveju galite atrodyti vulgariai ar neskoningai – reikia nepamiršti, kad odą reikia mokėti dėvėti bei prisitaikyti prie įvaizdžio, kurį ruošiatės atstovauti, pvz., klasikiniams stiliui išreikšti puikiai tiks aptempta juodos ar rudos odos suknelė ir aukštakulniai, baikerišką įvaizdį atskleis mini suknelė ir trumpas odinis švarkelis, country stilių atspindės odinis trapecijos formos sijonas ir languoti, į vidų sukišti marškiniai bei odinė liemenė.

Naujai atrasta sena

Penkto, šešto, septinto dešimtmečių preliudijos į mados podiumus atkeliavo jau prieš keletą sezonų, tačiau taip kritiškai vertintas šturmas panašu pradeda virsti tendencija. Galų gale, taip atiduodama duoklė moteriškumui, kuris tuo laiku buvo ypač vertinamas, ir atsisakoma perdėto vyriško ar unisex įvaizdžio, kuris ilgą laiką karaliavo pasaulio podiumuose kaip lyčių lygybės įrodymas ir mados pasaulyje. Grįžtama prie varpelio formos suknelių, trapecijos formos ilgų ar klostuotų kelius siekiančių sijonų, iki pat kaklo viršaus užsagstytų palaidinių, moterišką siluetą pabrėžiančių ir liemenį išryškinančių detalių, kaspinų, didelių sagų, kailinių apykaklių ir t. t.

Kita vertus, lengvabūdišką įvaizdį greitai keičia griežtos formos, aštrios pečių linijos ir ryškaus silueto kostiumėliai, kartais savo forma primenantys vyrišką klasikinį kostiumą, tačiau subtiliai perdarytą taip, kad atspindėtų griežtą, tačiau kartu ir jausmingą moteriškumą (tai žaidimas kaspinėliais, sagomis, dirželiais, įliemenuotais švarkais ar siaurėjančiomis kelnėmis ir pan.).

Ribą tarp moteriško kostiumėlio ir vyriško kostiumo išlaiko ne visi dizaineriai. Kai kurie jų siūlo siauručius siluetą pabrėžiančius švarkelius keisti tiesaus kirpimo, kiek per didelio švarko įspūdį suteikiančiu ir iš natūralių pečių linijos išeinančiu švarkeliu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Viršutinė apranga – sena, bet neužmirštama klasika

Šį sezoną kaip niekad paltų ir švarkų madoje vyrauja sena gera ir visada madinga klasika. Tradicinės formos paltas beveik nekeičiamas ir detalių požiūriu: susagstomas viena arba dviem eilėmis sagų, sujuosiamas ties liemeniu diržu, o spalvos niekuo neišsiskiriančios: juoda, ruda ar pilka. Kita vertus, vienų kitų mados namų kolekcijose jaučiama militaristinio stiliaus įtaka, kai kurie paltai tiesiog tobulai atitinka to laikmečio dvasią, net ir spalvos atžvilgiu ( mėlynos ar žalios). Aprangą dažnai užbaigia ilgi ilgaauliai batai, galifė kelnės ir platus diržas.

Pelerinos – šio sezono naujovė viršutinių drabužių madoje. Ilgą laiką jos buvo užmirštos ir buvo naudojamos tik teatro scenose, tačiau šį rudenį jos puikiai tiks pasislėpti nuo šalčio: tai ne tik lengvai krentantis ir labai patogus drabužis, tačiau kartu ir pabrėžiantis moters siluetą, sutiekiant jam išdidų, šiek tiek aristokratišką įspūdį. Tad dizaineriai, pasiskolinę teatro atributiką, įrodo, jog pelerina gali būti ne tik dekoratyvinis, bet ir gana praktiškas ir estetiškas drabužis.

Minimalizmas vs. sluoksniavimas

Šį sezoną karaliauja dvi rengimosi kryptys: minimalistinė, kai į vieną jungiamas paprastumas ir prabanga, bei maksimalizmas, kai derinami įvairių raštų ir medžiagos drabužių sluoksniai, kitaip sakant, drabužių sluoksniavimas. Minimalizmas atsiskleidžia minimalistinių detalių ir prabangių drabužių faktūrų derinyje. Nors šie drabužiai iš pirmo žvilgsnio nėra itin patrauklūs pirkti, nes neturi nieko pritraukiančio ir ryškaus, tačiau čia ir slypi visas jų grožis. Rinkitės tik klasikinių spalvų aprangą: juodą, baltą, pilką, mėlyną ar smėlio rudumo, ir jokiais būdais nepadauginkite papuošalų.

Jei minimalistinis aprangos kodas – ne jums, rinkitės visiškai priešingą – drabužių sluoksniavimą. Kuo daugiau įvairių raštų ir faktūrų drabužių ant jūsų vienu metu – tuo geriau. Tačiau čia svarbiausia išlaikyti ribą, kad neatrodytų, jog persistengėte. Tam padės pagrindinė taisyklė: neeksperimentuokite su spalvomis. Jei sluoksniuojate, sluoksniuokite tik tos pačios spalvos ar panašių atspalvių apdarus, tačiau kelių raštų derinys taip pat atrodys puikiai.

Laisvė kojoms

Šio sezono kelnės leis atsikvėpti – lengvos, laisvai krentančios ir ypatingai elegantiškos. Tokio silueto kelnės pailgins jūsų kojas, o jei norite dar didesnio efekto, rinkitės kelnes paaukštintu liemeniu. Derinkite jas prie šilkinės laisvos palaidinės, plono dirželio ir aukštakulnių. Spalvos pasirinkimas yra ribojamas šio sezono rudeniškų ir žiemiškų tonų: juodos, pilkos, mėlynos ir rudos.

Kita vertus, mėgstančioms ne tokias plačias ir labiau prigludusias kelnes mados dizaineriai siūlo puikią alternatyvą – cigaretės formos siauras kelnes. Jos tinka klubams pabrėžti ir kojoms pailginti, tad dėvėkite jas su aukštakulniais ir lengva palaidine. Praėjusį rudenį tokios kelnės buvo derinamos prie itin siaurų ir įliemenuotų švarkelių, tad ir šį sezoną neatsisakykite tokio įvaizdžio – juolab, kad moteriškai siauručiai kostiuminiai švarkeliai taip pat ant bangos.

Nekalbant jau apie penkto, šešto ir septinto dešimtmečių suknelių ir sijonų tendencijas, kurios jau buvo aptartos, reikėtų paminėti, jog ant podiumo karaliauja kiltai – languoti vilnonio audinio sijonai. Juos ypač patogu vilkėti, kai oro temperatūra dar nėra labai žema, tad galima derinti su ilgomis kojinėmis arba dėvėti tiesiog su ilgaauliais. Kita vertus, juos galima dėvėti ant timpių, tad puikiai tiks ir šaltu žiemos periodu. Rinkitės pagal šio sezono spalvų tendencijas, tačiau pagal tradiciją labiausiai tinka languoti ar kitomis figūromis dekoruoti kiltai, ypač įdomiai ir gražiai atrodys klostuoti, kelius siekiantys tokio tipo sijonai.

Atkreipiame dėmesį, jog mados dizaineriai nubrėžė sijono ar suknelės ilgio ribą: nuo kelių iki žemės, tad mini ilgio apdarai šį sezoną turėtų laukti geresnių laikų. Platūs, žemę siekiantys sijonai, ilgos, platėjančios ir laisvai krentančios suknelės ima viršų ant šio sezono podiumų. Ypač dizaineriai pamilo extra ilgus, žemę siekiančius sijonus, kurie vėlgi atskleis šio sezono nuotaiką, o jums suteiks paslapties ir moteriško žavesio. 

 

Parengė Nina Ivanova
Nuotr. www.vogue.co.uk

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top