Padedame susikrauti atostogų lagaminą

Sveikaszmogus.lt

Ar kelionė nusimato ilga, ar trumpesnė, niekur nedingsim – susiruošti lagaminą vis tiek reikės. O iš pirmo karto paprastai ne visiems pavyksta tai padaryti – daiktų tai per daug, tai per mažai, lagaminas tai per sunkus, tai įtartinai lengvas... Kaip protingai susiruošti į kelionę ir kartu nieko nepamiršti? Pateiksime jums keletą patarimų ir dar klausime gydytojos, kuo pasirūpinti, kad kelionėje išvengtume sveikatos sutrikimų.

Ką pasiimti

Atsakymas į šį klausimą priklausys nuo to, į kokią šalį išsiruošėte. Jeigu prie jūros ar į paplūdimį, pasiimkite lengvų drabužių ir kelis vakarinius apdarus, jei nusimato turistinis turas, kur daug vaikščiosite, būtina apsirūpinti patogesniais rūbais ir avalyne. Bet kokiu atveju, likus iki kelionės kokioms 5–7 dienoms, raskite laiko pažiūrėti orų prognozę – gal prie jūros numatoma audra ar šiaip jau ne per daug karštam kraštui, į kurį žadate vykti, žadami nenormaliai karšti orai.

Toliau prieš pradedant krauti lagaminus vertėtų pirmiausia išsidėti visus daiktus, kuriuos numatote pasiimti, ir įvertinti viską „iš šalies“. Kelioniniai drabužiai turi būti imami tokie, kad tarp savęs puikiai derėtų ir kad nieko neišbalansuotumėte pakeisdami vieną ar kitą komplekto dalį, pavyzdžiui, bet kokie marškinėliai, palaidinė ar megztinis turi derėti ir prie džinsų, ir prie sijono, ir prie apavo.

Kaip nepaimti to, ko nereikia? Savaitę prieš kelionę susidarykite būtiniausių daiktų sąrašą (beje, sąrašas turi būti kiek galima išsamesnis) ir kas kurį laiką jį perskaitykite, išbraukdami daiktus, be kurių galėsite išsiversti. Dieną ar dvi prieš kelionę susidėkite pagal sąrašą lagaminą. Jei jame liks vietos – dar geriau, nes galėsite drąsiai pirkti suvenyrus draugams.

Apie viską iš eilės

Batai. Daug porų batų imti neverta, nes jie užima nemažai vietos (o tai ypač svarbu, pvz., skrendant lėktuvu). Be abejo, taip pat svarbu, kokia bus kelionė: jei kopsite į kalnus, vargu ar prireiks aukštakulnių, nors ir neseniai įsigijote naujus ir dar nespėjote pasipuikuoti. Pirma taisyklė – avalynė turi būti pritaikyta kelionės tikslui ir patogi – geriau imkite jau išbandytą apavą. Jei atostogausite prie jūros, nepamirškite paplūdimio šlepečių ir basučių, o vakarui galite įsidėti ir dailesnius batelius, jei keliausite į kalnus, reikės patogios sportinės avalynės.

Apatiniai drabužiai. Jų tikrai nepadauginsite. Geriau jau įsidėkite daugiau – taip nereikės rūpintis, kur išsiskalbti kelionės metu. Pagrindinis principas – kuo ilgesnė kelionė, tuo daugiau reikės apatinių drabužių. Beje, nepamirškite maudymosi kostiumėlio ar glaudžių, net jei poilsiauti numatote ne prie jūros, – galbūt netikėtai teks apsilankyti saunoje, baseine ar panašioje vietoje.

Aksesuarai (diržai, skarelės, skrybėlės). Jų geriausia imti po vieną, o jei jau į lagaminą netilps, apskritai palikite namuose. O paplūdimio skėtį, skarelę ar skrybėlaitę visada galėsite įsigyti vietoje.

Kosmetika. Tokie daiktai, kaip kremas, dantų pasta, kremas nuo įdegio, dezodorantas ar šampūnas tikrai bus reikalingi, bet jų galima nusipirkti ir vietoje. O, pvz., muilo ir šampūno paprastai viešbučiuose būna nemokamai. Tačiau jei norite naudoti savo įprastą kosmetiką, vienas variantas gali būti imti besibaigiančius indelius ir pabaigti juos iki galo, kitas – perpilti į mažesnius indelius, kad užimtų kuo mažiau vietos, ir tik tiek, kiek gali prireikti, – taip tuščių nebereikalingų indelių nereikės vežtis atgal.

Papuošalai. Labai brangių papuošalų imti nereikėtų, kad vėliau nesopėtų galvos, kur juos saugiai palikti einant į paplūdimį, kita vertus, gal ką nauja norėsite įsigyti vietoje.

Technika. Nepamirškite fotoaparato, vaizdo kameros, telefono, adapterio.

Kas svarbiausia

Svarbiausia, ko negalima nepamiršti, yra pasas, pinigai, bilietai ir namų raktai. Visa tai susidėkite į nedidelę rankinę, tik ji neturėtų būti labai ryškių spalvų, kad nepatrauktų nereikalingo dėmesio. Be to, vertėtų įsidėti drėgnų ir sausų servetėlių, rašiklį ir užrašų knygelę. Jei numatėte keliauti savo automobiliu, apsirūpinkite būtiniausiais žemėlapiais ir prieš kelionę gerai išstudijuokite maršrutą. O išeidami iš namų gerai patikrinkite, ar viską pasiėmėte, taip pat dar kartą įsitikinkite, kad išjungėte elektros ir dujinius prietaisus.

Gydytojos patarimai

Kuo reikia pasirūpinti prieš ruošiantis į kelionę, pataria gydytoja Rita Kauliuvienė.

Nepamirškite vaistų!

Ruošiantis į kelionę žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, būtina pasirūpinti įprastai vartojamais vaistais, netgi turėti jų daugiau, jei kelionė netikėtai užsitęstų. Ypač tai svarbu sergantiesiems cukriniu diabetu, arterine hipertenzija, išemine širdies liga, bronchine astma, alergija ir kt., kai vaistus reikia vartoti nuolat.

Patarčiau pasiimti kraujospūdžio matuoklį, termometrą. Pasijutus blogiau, bus galima įvertinti savo būklę patiems, padidinti ar sumažinti vaistų dozę. Išgerti vaistų nuo karščiavimo.

Jei planuojamas ilgas skrydis lėktuvu ar ilga kelionė autobusu, asmenims, kurių išsiplėtusios kojų venos, kyla trombų susidarymo pavojus. Tad profilaktiškai dar prieš kelionę patarčiau pavartoti kraujagyslių sieneles stiprinančių vaistų, taip pat kraują skystinančių, dėvėti specialias elastines kojines, o kelionės metu atlikti lengvus pratimus – pajudinti pėdas, jei galima, palaikyti kojas pakeltas, pavaikščioti.

Važiuojant vingiuotais kalnų keliais asmenims, kurių jautri vestibulinė sistema, gali atsirasti pykinimas, vėmimas, svaigti galva, todėl reikėtų turėti vaistų, reguliuojančių vestibiulinę sistemą, taip vaistų nuo pykinimo. Panašūs negalavimai gali kilti ir plaukiant laivu, skrendant lėktuvu.
Vandens parkuose reikia stebėti vaikus, kad ilgai neužsibūtų vandenyje ir nesušaltų. Keliaujant į kalnus, ypač į didesnį aukštį, gali atsirasti galvos svaigimas, oro trūkumas, todėl reikia atsižvelgti į savo sveikatos būklę ir įvertinti, ar kelionė nebus per daug sudėtinga.

Pirmoji pagalba

Ar vykstate į kaimą, ar išsiruošėte į tolimesnę kelionę, visada pagalvokite, kad galite patirti traumą, kilti alergija ar kitaip sušlubuoti sveikata. Ir pirmąją pagalbą turite suteikti sau patys. Todėl reikėtų turėti:

  • vaistų nuo skausmo, temperatūros,
  • nuo viduriavimo (ypač jei vykstate į egzotiškas šalis),
  • nuo alergijos,
  • tvarsliavos,
  • priemonių nuo uodų ir kitų mašalų.

Keliaujant į karšto klimato šalis, būtina

  • medvilniniai rūbai, galvos apdangalas, akiniai nuo saulės,
  • gerti pakankamai skysčių, visada turėti su savimi vandens,
  • gausiai prakaituojant netenkama daug kalio, magnio, todėl vertėtų šių preparatų pavartoti papildomai,
  • vengti neįprastų maisto produktų.

Beje, jei vykstate į užsienį, nepamirškite pasirūpinti sveikatos draudimu, Europos sveikatos draudimo kortele. Taigi būtinoji medicinos pagalba visada bus suteikta.

Ir dar vienas patarimas: prieš kelionę apsilankykite pas šeimos gydytoją, ypač jei sergate lėtinėmis ligomis.

Tiems, kurie išsiruošė į kelionę lėktuvu:

Jei skrendate lėktuvu, turite žinote, kad yra specialios taisyklės, kurių teks laikytis. Pirmiausia,visus skysčius (išskyrus būtiniausius vaistus) atiduokite su bagažu, nes oro uostose atidžiai tikrinama, kad rankiniame bagaže nebūtų jokių skysčių, ir į lėktuvą jus gali leisti tik su 100 ml vaistų buteliuku.

Jei numatėte vežtis specialųjį bagažą (pvz., muzikos instrumentus, dviračius, ypatingą sporto įrangą ir pan.), dėl išsamesnės informacijos kreipkitės tiesiogiai į oro uosto informaciją arba į savo kelionių agentūrą. Keliaujantiems lėktuvu taip pat reikia žinoti, kad kai kurie daiktai iš viso gali būti draudžiami vežti, tad jei nežinote, ar bus galima transportuoti kokius nors daiktus, teiraukitės savo kelionių agentūroje arba tiesiogiai kompanijos, kuria skrisite, informacijoje.


atostogos, atostogų lagaminas, ką pasiimti atostogoms, kelionės, vykti atostogauti

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai