Sąmoningas kvėpavimas – sveikam kūnui ir darniai sielai

Laikas.lt

Šiuolaikinis gyvenimo ritmas dažnai neleidžia sustoti: lekiame į darbą, tarsi uraganas iššluojame parduotuvę, užkandame greito maisto, kitą dieną ir vėl viskas kartojasi iš naujo. Tokio greito tempo palydovai – stresas, nuovargis, prasta emocinė būklė - ilgainiui gali sukelti rimtų psichologinių problemų, priversiančių ieškoti pagalbos. Tačiau ar tai tikrai būtina?

Įtampa, stresas ir emocijos (pavyzdžiui, nusivylimas, nepatenkintos ambicijos ir kt.) sukelia tiek dvasinius, tiek fizinius pakitimus organizme. Galime net nepastebėti, tačiau visa tai keičia natūralų kvėpavimo ritmą. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia: išsigandus kvėpavimas tampa netolygus ir trukčiojantis, sportuojant ar dirbant fizinį darbą – gilesnis, o ramybės ir atsipalaidavimo būsenoje kvėpuojame nuosekliai ir vienodu tempu. Kvėpavimas yra emocijos išraiška, ryšys tarp dvasinės ir fizinės savijautos, išreiškiamas tam tikru ritmu, gyliu, pločiu. Ilgainiui tokia reakcija tampa pažįstama, tad veikia ir atvirkščiai: kvėpavimas sukelia tam tikras emocijas. 

Formuojant kvėpavimo procesą sąmoningai galima padėti ne tik sau, bet ir kitiems. Ši technika populiari ir plačiai naudojama pasaulyje, savo praktikoje ją taiko įvairūs specialistai, dirbantys su žmonėmis: psichologai, masažistai, kineziterapeutai, spa specialistai. Sąmoningas kvėpavimas (angl. Rebirthing) netgi yra dėstomas kaip atskira disciplina pasaulio universitetuose.

Sąmoningo kvėpavimo nauda

Kvėpavimas – tai terapija, originalus gydymo menas, paremtas senovės Rytų išmintimi ir integruojantis šiuolaikinius vakarietiškus metodus. Jau daugiau nei penkiasdešimtmetį praktikuojamas sąmoningas kvėpavimas pasiteisina – teigiamas poveikis jaučiamas gydant įvairius psichosomatinius susirgimus. Šios terapijos nauda pasireiškia pradinės, gamtos duotos pusiausvyros atstatymu, galimybe sugrįžti į natūralų kvėpavimo ritmą ir taip ne tik atsikratant per dieną gautų neigiamų įspūdžių bei emocijų, bet ir sutvirtinant savo ryšį tarp fizinio kūno bei dvasinės savijautos.

Sąmoningas kvėpavimas yra glaudžiai susijęs su dvasingumu, bet ne su religija. Čia dėmesys skiriamas savęs pažinimui, įsiklausymui į savo mintis, ryšio užmezgimui su savo vidiniu „Aš“ (intuicija) bei teigiamų emocijų ugdymui. Sąmoningo kvėpavimo technika dėl savo universalumo gali būti naudojama siekiant atsipalaidavimo, intuicijos ir sąmoningumo ugdymui, todėl ją savo praktikoje vis dažniau taiko psichologai. Rebefingas taip pat didina ir masažo poveikį, ypač padeda žmonėms po įvairių traumų ir avarijų, gali būti efektyvia reabilitacijos programos dalimi.

Nors Lietuvoje sąmoningo kvėpavimo technika dar nėra plačiai paplitusi ir žinoma, vis daugiau specialistų naudoja ją savo veikloje. Vakaruose itin populiaraus metodo nedidelį paplitimą mūsų šalyje lemia kvalifikuotų mokytojų ir žinių trūkumas. Lietuvoje sąmoningo kvėpavimo mokymus liepos 5 - 21 dienomis vesiantis pasaulinio lygio mokytojas, kvėpavimo terapeutas amerikietis Dan Brulé atskleis pagrindinius sąmoningo kvėpavimo principus, kurie padės kiekvienam dalyviui atrasti dvasinę ir fizinę pusiausvyrą, emociškai sustiprėti, pažinti save ir nukreipti pastangas savo tikslų įgyvendinimui.
Išmokti sąmoningo kvėpavimo galima ir savarankiškai, tačiau, kaip teigia pasaulyje pripažintas refeberis Dan Brulé, visa tai yra kaip šuolis parašiutu: lengviau šokti ir mokytis kartu su tuo žmogumi, kuris tai jau yra daręs. Į Lietuvą atvykstantis Dan Brulé – įkvepiantis mokytojas ir kvėpavimo terapijos meistras, vienas iš pirmųjų pasaulyje sertifikuotų reberių, kvėpavimo mokymo metodikų autorius. Lietuvoje jis pasidalins savo patirtimi ir išmokys profesionaliai naudoti sąmoningo kvėpavimo techniką padedant kitiems žmonėms ir sau. Mokytojo viešnagės Lietuvoje metu bus surengti seminarai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje bei Panevėžyje, organizuojama speciali savaitės trukmės stovykla ir privačios kvėpavimo sesijos.

Specialistai (gydytojai, psichologai, masažistai, kineziterapeutai, sporto treneriai) ir praktikuojantys
rebeferiai kviečiami į Sertifikavimo savaitgalį (liepos 6 - 7 d., Vilniuje), kurio metu bus dirbama pagal kvalifikacijos kėlimo ir resertifikacijos programą.

Daugiau informacijos ir registracija į mokymus: http://www.danbrule.lt/

joga, kvėpavimas, meditacija, sąmoningas kvėpavimas, sveika gyvensena, sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai