Ką daryti, kad gyvenime būtų mažiau streso ir nerimo

Laikas.lt
Futurity.org nuotr.

JAV Nacionalinio psichinės sveikatos instituto duomenimis 26% žmonių yra kamuojami vienokios ar kitokios streso būsenos. Vieni su šiuo reiškiniu kovoja, kiti jam pasiduoda ir kankinasi. Stresą sukelia daug skirtingų faktorių, tačiau jį numalšinti galima pozityviai mąstant ir dirbant su savimi reikiama linkme.

Pristatome jums garsiausio pozityvaus mąstymo mokytojo Deilo Karnegio ir jo bendraminčių patarimus, kaip atsikratyti streso ir nerimo. Šiuos patarimus Deilas Karnegis aprašė knygoje „Kaip išvengti nerimo ir streso“, kuri neseniai pasirodė ir lietuvių kalba (Obuolys, 2013).

Išanalizuokite problemą

Kartą susidūrus su nerimu reikia rasti jo priežastį, išanalizuoti situaciją ir stengtis prie tos pačios problemos nebegrįžti. Turite nuspręsti kaip kovosite su problema. Dažnai nerimą sukelia būtent svyravimas ir neryžtingumas. Kai rasite sprendimą jo ir laikykitės, nors jis gali būti ir ne pats teisingiausias. Tačiau bet koks veiksmas yra geriau nei jokio. 

Atskirkite, kur yra mintys ir kur yra nerimas


Dažnai tikrą nerimą supainiojame su savo mintimis. Pavyzdžiui, motinoms dažnai kyla nerimas jų vaikams išvykus į kelionę ar turistinį žygį. Jos įsivaizduoja, kad vaikui būtinai atsitiks, kas nors blogo. Bet iš tikro tai tik mintys, kurios ir iššaukia nerimą. Tai savotiškas įsikalbėjimas. Išmokite atskirti, kur jūs patys sugalvojote problemą, o kur ji yra iš tiesų.
Tam labai padeda keletas šalto vandens gurkšnių, atsikvėpimas ir pabandymas į situaciją pažvelgti iš šalies.

Išmokite gyventi šia diena

Mums, tikriausiai, yra įgimta nuolatos nerimauti dėl rytojaus ir ateities. Tačiau tai eikvoja daug energijos. Be abejo, rūpintis savo ateitimi yra tiesiog būtina, tačiau geresnę ateitį ir produktyvesnį savo galimybių išnaudojimą užsitikrinsite susikoncentruodami į dabartį. Deilas Karnegis rekomenduoja užduoti sau keletą klausimų, kurie padės užverti duris praeičiai ir ateičiai bei susikoncentruoti ties dabartimi:

  • Ar tikrai verta griauti savo šiandienį gyvenimą nerimaujant dėl artimos ir tolimos ateities, jaudinantis, kad ji gali būti „ne tokia rožėmis klota, kaip man norėtųsi“?
  • Ar kartais jaučiu kartėlį dėl to, kad kažką praeityje padariau ne taip?
  • Ar pabundu ryte kupinas ryžto „kuo labiau pasinaudoti šiandienos duotomis galimybėmis“. kuo daugiau išpešti iš ateinančių dvidešimt keturių valandų?
  • Ar vadovaudamasis principu „gyvenk šia diena“ galiu iš gyvenimo pasiimti kur kas daugiau?
  • Kada turėčiau pradėti gyventi pagal naująjį principą?... Rytoj?... Šiandien?

Nebijokite permainų

Reikia susitaikyti su faktu, kad progresas be permainų yra neišvengiamas. Daug žmonių permainų bijo, nes taip jie yra išstumiami iš komforto zonos, baiminasi, kad permainos padarys jiems neigiamą įtaką. Čia reikėtų savęs paklausti ne ką blogo padarys permainos, tačiau kaip jos gali pasitarnauti tolimesniam gyvenimui? Žinoma, permainos yra susijusios su pavojais, kad pokyčiai gali nepasiteisinti. Tačiau savimi pasitikintys žmonės sugeba atsispirti nerimui ir lankščiai pažvelgia į iškilusius sunkumus. Atminkite, kad tik pokyčių nebijantis ir juos nugalėjęs žmogus gali eiti pirmyn.

Veikite dabar, neatidėliokite veiksmų rytdienai

Labai dažnas reiškinys darbe ir moksluose yra atidėliojimas. Šis reiškinys dažniausiai pasitaiko, kai kalbame apie nemielus darbus ar veiksmus. Kad išvengtumėte tokios situacijos, pirmiausia pasidarykite tuos darbus, kurie jums yra nemieli ir nepatinka. Taip greičiau įveiksite nenorą dirbti, o pabaigai palikti mėgstami darbai suteiks malonumo ir pasitenkinimo.

Liaukitės nerimauti dėl pinigų


Deilas Karnegis pataria, ką reikėtų daryti, kad visada jaustumėtės ramiai dėl savo finansinės situacijos.
Pirmiausia analizuokite, kur leidžiate pinigus. Sudarykite nuolatinių išlaidų sąrašą į jį įtraukdami nuolatines išlaidas – būsto ir komunalines, paskolas, maisto ir rūbų. Pasižymėkite, kaip mokate už konkretų daiktą ar paslaugą – grynais ar pavedimu. Po dviejų mėnesių stebėjimo turėtumėte matyti, kur iškeliauja jūsų pinigai. Sudarinėkite savo biudžetą. Taip matysite, kur išleidžiate pinigus, kur nebūtinai reikėtų juos leisti. Pavyzdžiui, gal šį mėnesį nereikia pirkti naujos suknelės ar poros batų. Taip sužinosite tas sritis, kuriose galima sumažinti išlaidas, nepatiriant didelio nepatogumo (rečiau valgyti kavinėse ar įsigyti ne tokio garsaus prekės ženklo rūbą). Visada palaikykite aukštą savo kreditingumą. Gyvenime pasitaiko situacijų, kai pinigų prireikia labai greitai. Jei iki tol būsite visas sąskaitas ir paskolas apmokėję laiku ir tvarkingai, didelė tikimybė, kad bankas, prireikus, jums skirs paskolą. Todėl geriausia visada įvertinti, ar visus kreditus galėsite apmokėti laiku, kad nesumenkintumėte savo kreditingumo. Galiausiai visada atsidėkite pinigų. Apsiskaičiuokite savo biudžetą, pažiūrėkite, kiek galite sau leisti pinigų atsidėti, kas mėnesį ir taupykite. Tai labai praverčia ypatingais atvejais sukuria finansinio saugumo jausmą.

Nesivelkite ir numalšinkite konfliktus darbe

Daug streso sukelia konfliktai darbe. Keletas patarimų, kaip juos būtų galima numalšinti.

  • Pažvelkite į situaciją kito žmogaus akimis. Kaip jis mato šį reikalą? Kuo jo supratimas skiriasi nuo manojo?
  • Kalbėdami su konfliktuojančiu žmogumi naudokite įvardžius „aš“ ir „mes“, o ne „tu“.
  • Jei jūsų ir kito žmogaus vertybės skiriasi, pirmenybę teikite aukštesnėms vertybės.
  • Nuoširdžiai prisiimkite įsipareigojimus.
  • Kumščiais mojuokite tik tuose mūšiuose, kurie verti pergalės.
  • Savo energiją sutelkite į tuos dalykus, kuriuos „galite padaryti“, o ne tuos, kurių „negalite“.

Pasitikėkite savimi ir imkitės veiksmų

Dauguma žmonių nesiima veiksmų, ką nors pakeisti, nes nepasitiki savo jėgomis. Dažnu atveju tokie žmonės net turi tam tikrų gebėjimų tai padaryti, tačiau baimė suklysti juos stabdo. Jei norite patikėti savimi, pirmiausia, mylėkite save. Jei negerbsite savęs, sunku tikėtis, kad tai padarys kiti. Akcentuokite pozityvius dalykus. Kelyje gali pasitaikyti ir nesėkmių, tačiau jų nesureikšminkite ir orientuokitės tik į laimėjimus. Reikalaukite iš savęs didesnių siekių. Kai jums nusišypso mažytė sekmė, nepulkite labai džiaugtis, o kelkite dar didesnius tikslus. Sekite sėkmingų žmonių pavyzdžiu. Skaitykite didžių žmonių biografijas, mokykitės iš jų, analizuokite, koks buvo jų požiūris į gyvenimą.

Kiekvienas žmogus gali rasti savo būdą numalšinti stresui ir nerimui, tereikia į viską žvelgti pozityviai ir visada ieškoti sprendimų.

atsipalaidavimas, kaip išvengti streso, nerimas, stresas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai