Now Reading
Misis Visata 2010: pasaulio moterys prieš smurtą ir prekybą žmonėmis

Misis Visata 2010: pasaulio moterys prieš smurtą ir prekybą žmonėmis

Misis Visata 2010: pasaulio moterys prieš smurtą ir prekybą žmonėmis

Lietuvoje baigėsi projektas „Misis Visata 2010: pasaulio moterys prieš smurtą ir prekybą žmonėmis”, kurio pagrindinė socialinė misija buvo atkreipti dėmesį į prekybos žmonėmis pavojus grožio srityje.

Grožio projekte tokiu mastu apie tai kalbama pirmą kartą, todėl problemos aktualumą iš karto patvirtino atsakas – nepagrįstas kitų grožio renginių organizatorių puolimas.

Projektą „Misis Visata 2010: pasaulio moterys prieš smurtą ir prekybą žmonėmis” Lietuvoje organizavo VšĮ „Pramogų akademija”, tokią teisę įgijusi kartu su Lietuvos atstovės pergale praėjusių metų renginyje. Dėl vienų metų projekto organizavimo buvo pasirašyta frančizės sutartis su „Mrs Universe LTD” organizacija, kuriai ir priklauso minimas ženklas. Atkreiptinas dėmesys, kad pasaulyje yra įregistruota nemažai ženklų, savo sudėtyje turinčių žodžių „universe” (vienas iš jų – plačiai žinomas „Mr Universe” kultūrizmo čempionatas), kadangi tai yra bendrinis žodis, tačiau „Mrs Universe” „Misis Visata” priklauso minimo projekto organizatoriams, turintiems į šiuos ženklus nuosavybės teisę, ir tai puikiai žinoma firmai, pradėjusiai šmeižto kampaniją Lietuvos žiniasklaidoje. Suprantama, bet kuri firma, mananti, kad ženklas yra panašus į jų turimą ženklą, turi teisę kreiptis į teismą, kuris ir išspręs ginčą, taip normaliai elgiasi subjektai, siekiantys išsiaiškinti civilizuotu būdu.

Firma, pradėjusi šmeižto kompaniją, jau pateikė prašymą teismui dėl laikinųjų priemonių taikymo, tačiau šis prašymas buvo atmestas. Atkreiptinas dėmesys, kad prašymas teismui buvo pateiktas projekto baigiamojo renginio išvakarėse – tai sukelia rimtų klausimų dėl tiesioginio kenkimo projektui.

VšĮ „Pramogų akademijos” prezidentės, žurnalistės ir teisininkės Evelinos Gruzdienės nuomone, gyvename teisinėje valstybėje, kurioje teisingumą vykdo teismai. Advokatai neturi teisės taikyti laikinųjų priemonių savavališkai – tačiau tai daro projektą į teismą padavusi firmą, kai jų prašymas teisme buvo atmestas.

Faktas, kad kreipiamasi į Lietuvos žiniasklaidą ir mėtomasi kaltinimais apie ženklo vagystę, be teismo sprendimo ir remiantis tik savo nuomone sukelia daug klausimų dėl teisinės kompetencijos ir ypač rodo asmeninį suinteresuotumą, kas visiškai nesuvokiama teisniuose santykiuose. Akivaizdu, kad tokiu elgesiu siekiama suformuoti neigiamą visuomenės nuomonę ir atitraukti dėmesį nuo esminės temos apie prekybą žmonėmis grožio srityje.

Konkursas „Misis Visata” vyksta jau eilę metų, tačiau su tokiu puolimu susidūrė tik „Pramogų akademija”, kuri paskelbė moto „Pasaulio moterys – prieš smurtą ir prekybą žmonėmis” ir pradėjo garsiai kalbėti apie pavojus grožio srityje. Organizacija renka duomenis apie visus grožio renginius, juose vykstančius procesus, galbūt būtent tai kažkam kelia susirūpinimą.

Vargu ar konkursas „Misis Visata 2010: pasaulio moterys prieš smurtą ir prekybą žmonėmis”, kurio tikslas – atkreipti dėmesį į globalias socialines problemas siektų panašumo į grožio renginius, kuriuose akcentuojamas tik išorinis grožis, o konkurso reitingą organizatoriai bando pakelti apnuogindami dalyves ir papuošdami jų kūnus piešiniais. Tai visiškai prieštarauja VšĮ „Pramogų akademija” vykdomai veiklai ir kelia abejonių, ar tokių konkursų dalyvės nepatiria spaudimo iš organizatorių nepaisyti moralės principų dėl komercinės organizatorių naudos.

Evelina Gruzdienė Žmogaus teisių srityje dirba nuo 1996 m. Aktyviai dalyvavo rengiant kasmetines ataskaitas tarptautinėms organizacijoms apie žmogaus teisių padėtį Lietuvoje, nagrinėjamos temos – prekyba žmonėmis, migracija, jaunimo nusikalstamumas ir kt. Dalyvavo eilėje seminarų ir konferencijų, skirtų žmogaus teisių stiprinimui, kovai prieš rasizmą, ksenofobiją, prekybą žmonėmis. Dirbant grožio srityje E. Gruzdienė pastebėjo konkrečius pavojus jaunam žmogui, todėl nuo 2005 m. savo jėgomis pradėjo vykdyti specialias prevencines programas jaunoms merginoms iš socialiai remtinų šeimų, norinčioms tapti modeliais, kurioms yra labai didelė rizika pakliūti į prostitucijos pinkles ar tapti prekybos žmonėmis aukomis.

Programoje merginoms dėstomos įvairios paskaitos, mokoma pasitikėti savimi, pateikiama informacija apie išvykimo dirbti į užsienį per nepatikimus asmenis, pavojus, supažindinama su teisės aktais, pagrindinėmis žmogaus teisėmis. 2006 m. kartu su Vidaus reikalų ministerija vykdyta prekybos žmonėmis prevencijos akciją „Atskirk gyvenimą nuo realybės. Netapk preke”. Ji apėmė visus medios kanalus, taip pat akcijas – pasirodymus naktiniuose klubuose, kurių tikslas buvo pateikti informaciją tikslinei auditorijai, kurios nepasiekia tradiciniai kanalai. 2006 – 2007 m. buvo viena iš oficialios ataskaitos apie prekybos žmonėmis situaciją Lietuvoje rengėjų.

Siekis užkirsti kelią grožio srityje kylančioms prekybos žmonėmis problemoms ir ilgametė asmeninė patirtis E. Gruzdienei padėjo sukurti modelį tikslingai informacijos sklaidai. Taip 2006 m. susiformavo nauja idėja – visiškai naujo formato projektas „GROŽIS PRIEŠ PREKYBĄ ŽMONĖMIS”.

Projekto tikslas – suburti tarptautines organizacijas ir visame pasaulyje grožio srityje dirbančius Nacionalinius atstovus, žymius ir populiarius žmones į vieningą kovą prieš prekybą žmonėmis, skleisti informaciją apie prekybos žmonėmis pavojus grožio srityje bei sudaryti informacinę bazę apie pasaulio modelių agentūras ir grožio konkursus – ar jie saugūs, ar dalyviams netaikoma fizinė ar psichologinė prievarta, ar nekyla kitos grėsmės.

Viena iš projekto priemonių ir numatė vykdyti prevencinį darbą grožio renginiuose – tiesiogiai tikslinei auditorijai. Pirmą kartą istorijoje tokia priemonė ir buvo pritaikyta Lietuvoje vykusiame projekte „Misis Visata: pasaulio moterys prieš smurtą ir prekybą žmonėmis”.

Projektas „Grožis – prieš prekybą žmonėmis” pirmą kartą viešai buvo pristatytas 2007 m. LR Vyriausybės, Užsienio reikalų,Vidaus reikalų ministerijų, ESBO ir JT Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro rengtoje Tarptautinėje konferencijoje „Prekybos žmonėmis prevencija: iššūkiai ir sprendimai” ir sukėlė didelį tiek konferencijos dalyvių, tiek tarptautinės žiniasklaidos, tiek ir tarptautinių organizacijų susidomėjimą. Vėliau projekto iniciatorė Evelina Gruzdienė apie pavojus grožio srityje kalbėjo su ne vienu užsienio šalių leidiniu bei televizijom, yra kviečiama skaityti pranešimus šia tema tiek tarptautinėse konferencijose, tiek jaunimo organizacijų diskusijose.

Šiais metais bendradarbiauti pasiūlė organizacija „Suzanne Mubarak Women’s International Peace Movement”, kurios Tarybą sudaro iškilios ir veiklios, visame pasaulyje žinomos asmenybės: judėjimo įkūrėja, Egipto pirmoji ledi Suzanne Mubarak, Jordanijos Karalystės princesė Jos Didenybė Basma bint Talal, J.E. Jolanta Kwasniewska, Jungtinės karalystės Lordų rūmų narė baronienė Symons of Vernham, profesorė Wangari Maathai – pirmoji moteris Rytų ir Centrinėje Afrikoje, įgijusi mokslinį laipsnį, UNIFEM Vykdančioji direktorė Noeleen Heyzer ir kiti.

Gruodžio mėnesį organizacijos kvietimu Evelina Gruzdienė pristatys projektą „Grožis – prieš prekybą žmonėmis” Egipte vyksiančioje pasaulinėje konferencijoje, skirtoje prekybos žmonėmis problemai. E. Gruzdienės nuomone, tai bus puiki proga plačiai auditorijai ir tarptautinei žiniasklaidai papasakoti, kad pirmą kartą istorijoje įvyko grožio projektas, atkreipęs dėmesį į prekybos žmonėmis problemas pasauliniu mastu. Dar daugiau – projektas paskatino garsiai įvardinti prekybos žmonėmis pavojus grožio srityje ir iš karto susilaukė puolimo net iš didžiausių pasaulio kompanijų, organizuojančių grožio konkursus. Tai akivaizdžiai patvirtina, kad problema labai didžiule ir yra daug suinteresuotų tokias diskusijas nutildyti bet kokiomis priemonėmis.

Prekyba žmonėmis – skaudi ir sunkiai įveikiama problema kiekvienai pasaulio šaliai, kasmet prevencinėms programoms skiriamos didžiulės lėšos. Organizuojamos informacinės kampanijos, tačiau tema sudėtinga, žurnalistams nėra įdomi, todėl skleidžiami perspėjimai prapuola informacijos sraute. Atkreiptinas dėmesys, kad projekto „Misis Visata 2010: pasaulio moterys prieš smurtą ir prekybą žmonėmis” metu apie prekybą žmonėmis buvo diskutuojama beveik 3 savaites, apie vykusią konferenciją, kurioje pranešimus apie savo šalis skaitė visos delegatės, informaciją pateikė didžiausios Lietuvos žiniasklaidos priemonės bei kitų šalių žiniasklaida.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Visos delegatės, konferencijos metu tapusios projekto „Grožis – prieš prekybą žmonėmis” ambasadorėmis, pasirašė deklaracija ir įsipareigojo skleisti informaciją apie prekybos žmonėmis pavojus savo šalyse. Tai yra didžiulis pasiekimas, tuo labiau, kad grožio projektais domisi tikslinė auditorija – jauni ir gražūs žmonės, kuriems pateikti informaciją labai sudėtinga. Poveikis tikrai milžiniškas, o skeptikams galima pasakyti, kad prie tokio lygio projekto įgyvendinimo Lietuvos Vyriausybė prisidėjo suma, už kurią būtų galima suorganizuoti vieną prevencinę prekybos žmonėmis akciją. Tuo tarpu akivaizdu, kad pasiektas rezultatas gerokai viršijo lūkesčius – visuomenėje diskusija netyla iki šiol.

Suprantama, sunkmečiu lėšos yra labai taupomos, todėl organizatoriai labai dėkingi Vyriausybei – ne tik už palaikymą, tačiau labiausiai už supratimą, kad prieš prekybą žmonėmis būtina kovoti įvairiomis priemonėmis – ir ypač grožio srityje, kurioje iki dabar prevenciniai projektai nevykdomi, tačiau pavojaus lygis labai didelis. Lietuvos pastangos kovoti su prekyba žmonėmis pasauliniame kontekste yra palankiai vertinamos ir tam didžiulę įtaką turi tinkamas valstybės atstovų požiūris, naujų būdų ir formų ieškojimas, sprendžiant vieną aktualiausių šių dienų problemų.

2011 m. planuojamas Lietuvos pirmininkavimas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (toliau – ESBO). Manytina, kad sėkmingos Lietuvos Respublikos kovos su prekyba žmonėmis pastangos ir projektas „Grožis – prieš prekybą žmonėmis” bus plačiau pristatytos tarptautinei bendruomenei ir Lietuva didžiuosis, kad tokia iniciatyva gimė būtent mūsų šalyje.

Pagarbiai

Evelina Gruzdienė

Projekto „Misis Visata 2010: pasaulio moterys prieš smurtą ir prekybą žmonėmis”

Projekto „Grožis – prieš prekybą žmonėmis” autorė ir iniciatorė

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top