Dažniausios kliūtys, siekiant tobulo kūno

Žurnalų viršeliuose ar televizijos ekrane nuolat rodomi badaujančių modelių atvaizdai priverčia ne vieną moterį siekti šio idealo.

Toks įvaizdis gali tapti ypač stiprus, ypač jaunoms merginoms, todėl ne viena jų imasi gan drastiškų būdų svoriui numesti – pradeda laikytis griežtų dietų, žadančių atsikratyti nereikalingų kilogramų per itin trumpą laiką.

Tačiau dietos pasižymi tuo, kad jų poveikis yra trumpalaikis (nebent jūs ruošiatės badauti iki gyvenimo galo), tad svarbiausia yra išsiaiškinti, kodėl jūsų svoris auga, nes tam įtakos turi įvairūs veiksniai, ir tik tada imtis atitinkamų priemonių viršsvoriui sustabdyti.

Nesubalansuota mityba

Pati opiausia svorio padidėjimo problema – netinkama mityba. Gera mityba pirmiausia reiškia pusiausvyrą ir įvairovę, todėl jūsų maisto racionas privalo būti subalansuotas. Subalansuota mityba visų pirma reiškia maitinimąsi įvairiu ir įvairios energetinės vertės maistu, tačiau renkantis kuo sveikesnius ir mažiau tukinančius produktus.

Jūs neturite visiškai atsisakyti riebalų (riebalai turi sudaryti mažiau nei trečdalį bendro dienos kalorijų kiekio), tačiau vietoj blogųjų riebalų (riebaus sviesto, grietinės, gyvulinės kilmės taukų ir t. t.) jūs galite rinktis geruosius riebalus: šalto spaudimo linų, alyvuogių, saulėgrąžų, sezamo aliejų, vietoj batono galite rinktis ruginę duoną ar kviečių paplotėlius, vietoj gazuotų saldžiųjų gėrimų - arbatą, mineralinį vandenį, šviežiai spaustas sultis ar pieną ir pan.

Į savo valgiaraštį nepamirškite įtraukti kuo daugiau daržovių ir vaisių, labai kaloringus produktus pakeiskite ne tokiais kaloringais, užkandžiams rinkitės ne bulvių traškučius ar kukurūzų spragėsius, o liesą sūrį ar varškės desertą.

Mitybą padės sureguliuoti nedidelis eksperimentas: dvi savaites rašykite viską, ką per dieną suvalgote, o tada atidžiai perskaitykite šiuos užrašus. Kiek kartų valgėte picą ir mėsainius, o nevalgėte pieno produktų? Kiek dienų visiškai nevartojote vaisių ar daržovių? Pagalvokite, kuriuos patiekalus galite pakeisti, ko turėtumėte atsisakyti ar ką naujo įsivesti į savo mitybos racioną.

Netinkami valgymo įpročiai

Turbūt nustebsite, bet jūsų organizmas daug geriau apdoros maistą, jei valgysite kasdien tuo pačiu metu. Pripratinę virškinimo traktą dirbti pagal režimą, greitai pajusite gerų rezultatų.

Pradėkite nuo to, kad užuot pradėję dieną nuo puodelio stiprios kavos, išgerkite žalios arbatos su lengvu užkandžiu ar dubenėliu dribsnių – taip pažadinsite skrandį iš miego būsenos ir priversite jį dirbti iki pietų, kas leis sudeginti papildomų riebalų, susikaupusių jūsų organizme.

Pamirškite sočią ir vėlyvą vakarienę – moksliškai įrodyta, jog skrandis nespėja suvirškinti viso maisto iki tol, kol eisite miegoti, todėl likęs maistas jūsų organizme tiesiog virsta papildomais kilogramais.

Kita vertus, reikia nepamiršti, jog valgymo įpročius formuoja ir teisingas maisto kramtymas. Greitai suvalgytas maistas nesuteikia sotumo jausmo, o skrandis tokį maistą prasčiau virškina, jį blogiau pasisavina organizmas.

Tad valgyti reikia lėtai, neblaškant dėmesio, kuo dažniau kramtant maistą – taip jūs atliksite didelę dalį darbo, kurį turėtų atlikti skrandis, tad maistas bus greičiau apdorotas ir pašalintas iš organizmo.

Nepakankama kūno apkrova

Dažnai atrodo, jog jūs valgote tiek, kiek ir aplinkiniai, tačiau lengviau nei kiti priaugate svorio. Ko gero, jūsų kūnas sunaudoja mažiau energijos, o kuo labiau išvystyti raumenys, tuo didesnis organizmo aktyvumas sunaudojant gaunamas kalorijas ir paverčiant jas energija.

Geriausias būdas aktyvumui padidinti yra fizinis krūvis, tačiau fizinė apkrova nebūtinai turi būti siejama su nepakeliamu prakaitavimu sporto salėje ar kasdieniu 5 km ilgio trasos nubėgimu. Svarbiausia pasirinkti jums tinkamą aktyvią veiklą, kad ir pasivaikščiojimą parke ar pasivažinėjimą dviračiu.

Paveldimumas

Nors paveldėtas polinkis tukti yra viena rečiausių svorio augimo priežasčių – visgi ji pasitaiko. Jeigu jūsų tėvai ar, greičiau, seneliai turėjo viršsvorio problemų, jūs galėjote paveldėti polinkį tukti. Kita vertus, dažnai būna gana sunku atskirti, ar paveldėjote netinkamus valgymo įpročius, ar lėtą medžiagų apykaitos sistemą.

Bet kuriuo atveju nemanykite, kad nutukimas turi būti jums priimtinas gyvenimo būdas – subalansuota mityba ir fizinis krūvis gali ne tik padėti, bet ir visiškai išspręsti jūsų problemą.

Nuobodulys, depresija ir stresinė būsena

Dažnai nepastebime, kaip imame užkandžiauti tiesiog iš nuobodulio, žiūrėdami televiziją ar skaitydami knygą. Tokio įpročio reikėtų atsisakyti arba užkandžiams rinktis tik vaisius, daržoves ar uogas.

Kita vertus, ne retai padažnėjęs valgymų skaičius būna pateisinamas depresijos ar patiriamo streso būsenos. Tačiau valgis tuo metu suteikia tik trumpalaikį komforto jausmą – jeigu jums iš tiesų liūdna ar patiriate didžiulį stresą, valgis tik paaštrins problemą. Geriau šias problemas spręsti ne persivalgant, o su gydytojo, draugų ar atitinkamos literatūros pagalba.

Taip pat efektyvus būdas kovoti su stresu ir depresija – judėjimas, ypač patartina užsiimti joga, nes jos metu ne tik mankštinamas kūnas, bet ir atsipalaiduojama, pasineriama į ramybės, apmąstymų bei savianalizės būseną (tai puikus būdas negalėti liūdnas mintis ir nusiraminti).

Nepakankamas savęs vertinimas

Jei nepasitikite savimi dėl bet kurios priežasties, galite pasąmonėje imti manyti, jog jūsų kūnas nevertas net menkiausios pagarbos, todėl esate nusipelnę būti nutukę ir nepatrauklūs – juolab, kad ir visi aplinkiniai taip mano.

Persivalgymas ir viršsvoris tikrai neišspręs jūsų psichologinių problemų, todėl pats metas kreiptis į specialistus ar pradėti kalbėtis su artimiausiais žmonėmis.

Ligos

Viena iš nutukimo priežasčių, kurios mes negalime taip lengvai kontroliuoti, yra svorio augimas dėl įvairių susirgimų. Pavyzdžiui, viena pagrindinių ligų – susilpnėjusi skydliaukės veikla, kai medžiagų apykaita sulėtėja maždaug 10 procentų, taip pat sergant kiaušidžių policistoze, cukriniu diabetu, hipertonija, sąnarių ir kt. ligomis.

Menopauzė

Moterims menopauzė dažnai asocijuojasi su papildomų kilogramų priaugimu. Menopauzės metu hormonai veikia kūno riebalų pasiskirstymą, todėl daugiau riebalų atsiranda pilvo ir liemens srityje.

Kita vertus, daugelio specialistų teigimu, pagrindinė šios problemos priežastis yra ne hormonai, o judėjimo stoka, nes dėl to sumažėja raumenų masė ir sulėtėja medžiagų apykaita. Todėl šiuo periodu yra būtina kuo daugiau aktyviai judėti ir palaikyti kūno formą.

Parengė Nina Ivanova

depresija, kūno svoris, menopauzė, subalansuota mityba

Naujausi komentarai
Ilona
2010-10-25, 18:02
Ačiū. Teisingas straipsnis.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai